- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Szójaital vagy ahogy sokan ismerik szójatej

Nincs talán még egy olyan élelmiszerünk, ami ennyire vitatott lenne, mint a szója. Egyesek szerint jótékony hatású csodaélelmiszer, míg mások szerint fogyasztásának nincsenek előnyei. Sok vitát kiváltó alapanyag.

A természetes szójabab erjesztését (hosszú feldolgozási soron megy keresztül) a kínaiak tanulták meg, így lett belőle fogyasztható alapanyag.

De mi a helyzet a szójából készült szójaitallal, tévesen szójatejjel?

szójabab [1]

szójabab

A szójabab (Glycine max (L.) Merr) a hüvelyesek családjába tartozó növény, mint a bab, a borsó és a földimogyoró. A Kelet-Ázsiából származó növény a keleti népek étkezési kultúrájában fontos szerepet tölt be.
Az ősi legenda szerint Shen-Nung császár meggyógyította a beteg majomkirályt, aki cserébe teljesítette egy kívánságát. A császár kívánsága az volt, hogy népének soha ne kelljen éheznie, így kapta meg a szójababot.

A szója több ezer éve fontos alapanyag az ázsiai étrendben, már a 14. században is használták. Európában és az USA-ban az 1980-as években kezdett elterjedni. Ma már az USA a legnagyobb termelő és fogyasztó a világon. A hazánkban is termesztett haszonnövény emberi fogyasztásra, takarmányozásra is alkalmas, valamint az iparban is használják.

Tápanyagtartalmát tekintve magas fehérje és zsírtartalmú. Mindkettő értékes növénnyé teszi. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, aminek aminosav tartalma legjobban megközelíti az állati eredetű komplett fehérjeforrások aminosav tartalmát. Ennek köszönhetően az egyik legjobb húspótló élelmiszer. Magas zsírtartalmának köszönhetően szójaolajat készítenek belőle, amit nem csak az élelmiszeripar használ nagy mennyiségben, hanem például a festékgyártásban is hasznosítják. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz még mangánt, szelént, rezet, káliumot, vasat, és kalciumot. Vitaminok közül jelentős a B6 és B2 és B1 és K vitamin tartalma. Habár magas a vitamin, az ásványi anyag és fehérjetartalma, azt is tudnunk kell, hogy nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett anti-nutritív anyagokat, amik részben gátolják a fehérjék emésztését és az ásványi anyagok, vitaminok felszívódását is.

A szója változatosan használható

szójatej  helyesen szójaital [2]

“szójatej” azaz szójaital

A szója felhasználásának számtalan módja van. Érdekes tény, hogy a szójabab nyersen ehetetlen, mérgező anyagokat tartalmaz. Azonban fermentáció hatására ezek az ártalmas anyagok elbomlanak, így már fogyasztható. Legismertebb szójából készülő élelmiszerek a tofu [3], a szójaszósz, a miso, a szójaolaj. Magas fehérjetartalmának köszönhetően sokféle tej-, és tejtermék-pótló készül belőle, mint a ,,szójatej”, ,,szójajoghurt”, ,,szójatejszín [4]” és ,,tejdesszertek”, melyek számtalan íz-kombinációban megvásárolhatóak. A szójaitalt hagyományosan forrón, reggelire fogyasztották, de sós levesek alapját is képezte. Elkészítése során a szóját vízben áztatják, turmixolják, főzik majd szűrik.

A széles választék és növényi eredete miatt nem tartalmaz laktózt (tejcukort) és tejfehérjét sem, ezért talán a legalkalmasabb a laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások [5] és vegetáriánusok tejhelyettesítőjének (tejpótlójának).
A szójatej, szójatejszín azért megtévesztő, téves elnevezés, mert a szójának semmi köze nincs a hagyományos értelemben vett tejhez. A szója gluténmentes is, cöliákiások [6] (“lisztérzékenyek”) is beilleszthetik a diétás étrendjükbe.

Azonban arra fordítsunk nagy figyelmet, hogy a szója is erős allergén típusú élelmiszer (szójallergia). Ezért 1 év alatti egészséges gyermekeknek, és tejfehérje allergiás 1 év alatti gyermeknek sem javasoljuk a szója fogyasztását.

A tehéntej és a szójaital tápanyagtartalmának összehasonlítása

Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak.
A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.

Nyersanyag Energia(kJ/kcal) Fehérje(g) Zsír(g) Szénhidrát(g)
Tehéntej (zsírtartalma 2,8%) 260/62 3,4 2,8 5,3
Szójaital 219/52,3 3,9 2,3 3,7

A szójaital és a tehéntej tápanyagtartalmának összehasonlításakor láthatjuk, hogy energiatartalmukban, fehérje és zsírtartalmukban sincs közöttük nagy különbség. Szénhidráttartalma a szójaitalnak valamivel kevesebb. Fehérjetartalmánál tartsuk szem előtt, hogy nagyon jó minőségű fehérjéket tartalmaz, ennek ellenére inkomplett, tehát nem tartalmazza a szervezet számára szükséges minden esszenciális aminosavat.

A szójaitalnak szürkés, sárgás színe van.

Állaga valamivel hígabb, mint a tehéntej. Íze a többi növényi italhoz képest semlegesebb, így ezt használhatjuk fel talán a legsokrétűbben.

Ha lehetőségünk adódik, mindig válasszuk a vitaminokkal és kalciummal dúsított változatokat.Kapcsolódó receptek:

Mákos guba tejmentesen
Mákos guba tejmentesen

A mákos guba klasszikus érdesség. Tejmentes változatát nem csak a tejcukor-érzékenyek, hanem a tejfehérje allergiások is nyugodtan fogyaszthatják.

Almás-banános turmix
Almás-banános turmix

Finom és almás-banános turmix. Ugyan a recept laktózmentes, de nem csak tejcukor érzékenységben szenvedők figyelmébe ajánljuk.