- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Veleszületett és felnőttkori laktáz enzim hiány

laktáz enzim hiány [1]

laktáz enzim hiány

A szénhidrátok elsősorban energiát szolgáltatnak, de a szervezet felépítésében is fontos szerepet játszanak. A „kettős cukrok” (diszacharidok) csoportjához tartozik a laktóz [2] (tejcukor), mely minden emlősállat tejének, (egyes tejtermékeknek), és az anyatejnek is egyik fő alkotórésze.

A kizárólagos anyatejes táplálás minél tovább tartson (6 hónapos korig), rendkívül fontos.

Az anyatejben lévő laktóznak fontos szerepe van

Laktáz enzim

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar

A betegséget nem szabad összetéveszteni a tejfehérje allergiával [3], ott a tejfehérje (kazein és savófehérjék) fogyasztása okoz súlyos tüneteket, ezért teljesen ki kell iktatni az étrendből a tejet (tehén-, juh-, kecske) és tejtermékeket is – nem elegendő a termék laktózmentessége!

Veleszületett laktáz enzim hiány

Másodlagos laktáz enzim hiány

A laktózintolerancia kialakulásának lehetséges okai

Minden olyan esetben, amikor a vékonybél nyálkahártyáján a bélbolyhok károsodhatnak.

A tejcukor érzékenység tünetei a tej fogyasztását követően kb. fél óra múlva jelentkeznek:

Az orvosi kezelés mellet nagy jelentősége van a diétának, egyes esetekben, pl. Dermatitis herpetiformis, cöliákia [9], csak a diéta a „gyógyszer”.

Lehetőségek

Milyen hiánybetegségeket okozhat a tejcukor-érzékenység?

Kalcium, vas

Laktóz érzékenység esetén, főleg gyermekkorban fokozottan kell figyelni, a kalcium, vas és a vitaminok (pl. D vitamin) pótlására.

Kalcium legfontosabb forrásai: tej, tejtermékek – hagyományos termékek nem fogyaszthatók

Kalcium – ami fogyasztható

Olajos magvak, száraz hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, kelkáposzta, brokkoli, (a paraj és a sóska a nagy kalciumtartalma ellenére a felszívódást gátló oxaláttartalom miatt nem tekinthető jó forrásnak), kalciummal dúsított növényi italok [15].

Vas

Legfontosabb és fő forrásai: hús, hal, máj, tojás. Növényi eredetű vasforrások: gabona magvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, egyes zöldségek és gyümölcsök

Fontos tudni: