- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Laktózérzékenység gyermekeknél

A laktózérzékenység gyermekeknél komoly probléma [1]A laktózérzékenység gyermekeknél komoly probléma, aminek a felderítése fontos szülői – orvosi feladat. A csecsemőkori laktózérzékenység [2] pedig akár életveszélyes is lehet a kiszáradás veszélye miatt.

A laktózérzékenység, mivel egyrészt genetikai eredetű, veleszületett, másrészt egyéb betegségek, gyógyszerek által kiváltott betegség (szerzett laktózérzékenység), gyakran jelentkezik már újszülött-, csecsemő-, kis korban is. Az egyik leggyakoribb kisgyermekeknél diagnosztizált felszívódási zavar a tejcukor-érzékenység.

Laktózérzékenység tünetei kisgyermekek esetében

A laktózintolerancia tünetei [3] lehetnek többek között a fokozott gázképződés, puffadás, felfúvódás, a gyomorgörcs és a hasi fájdalmak is.
A legjellemzőbb azonban a hasmenés – a krónikus hasmenés pedig, kifejezetten kisgyerekeknél, könnyen vezethet kóros alultápláltsághoz és kiszáradáshoz.

Gyerekeknél a laktózintolerancia figyelem felkeltő jele:

Éppen ezért fontos, hogy amennyiben hasonló tüneteket észlelünk, mindenképpen vizsgáltassuk meg a kisgyermeket, nincs-e laktózérzékenysége.

Szigorúan tilos a piciket önhatalmúlag diétára fogni!

Hiszen egyrészt további tápanyag hiányos állapotot idézhetünk elé, illetve, ha mégsem tejcukor-intolerancia a baj oka, hanem pl.: gluténérzékenység [4], akkor bizony a gyermek egészségi állapota tovább romolhat!
Hogyan lehetünk biztosak?

A laktózérzékenység biztos diagnosztizálásához [5] mindenképpen szakorvoshoz [6] kell fordulni. Főként azért, hogy kellemetlen tüneteket okozó esetleg más súlyosabb betegséget bizonyosan ki lehessen zárni.
Fontos azért is, hogy a hasonló tünetekkel járó tejfehérje érzékenységet (tejallergiát) [7], vagy súlyosabb állapotot is előidéző gluténérzékenységet  is teljes bizonyossággal meg tudjuk különböztetni a laktózintoleranciától.

A tejallergia kinőhető, de a laktózérzékenység nem.

A tejallergiát a gyerekek idővel gyakran kinőhetik, a genetikai, vagy primer laktózérzékenység nem, de az ún. szekunder (más betegségek, gyógyszerek okozta, szerzett) laktózérzékenység gyógyítható.

Lakózintolerancia diagnosztizálása csecsemők, kisgyermekek esetében:

Hogyan tovább, ha a gyermek laktózérzékeny?

Ha kisgyermeknél fedezzük fel a laktózérzékenységet, ugyanaz a teendő, mint a felnőtteknél.

Kezelés lépései:

Fogyasszon laktózmentes termékeket!

Nem a tejet-, és tejtermékeket kell elfelejteni, hanem csak a laktóztartalmú alapkészítményeket. Sajnos a laktóztartalom nem csak a tej-, tejtermékek egyediséges, hiszen feldolgozott élelmiszerek, készételek is tartalmazhatlak tejszármazékot így laktózt is!

A tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek esetében akkor lehetünk biztosak arról, hogy nem tartalmaznak laktózt, ha azt a termék csomagolásán vagy kiegészítő címkéjén a gyártója vagy a forgalmazója “laktózmentes” jelzővel illeti, vagy a hozzávalókban nem találkozunk az alábbiakkal: tejcukor, vagy laktóz, tej , tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin, tejsavós édesítőszer, kazein, kazeinátok.

Az étrendből ki kell iktatni a laktóztartalmú ételeket és italokat.

Itt elsősorban a különféle tejtermékekre kell gondolni, amelyekből azonban általában elérhető laktózmentes változat is. – pl. hamarosan induló laktózmentes termékeket forgalmazó webáruházunkban is.

Szerencsére, ha valamilyen betegség következtében „csak” szekunder  tejcukor-rérzékenység áll fenn, akkor az elsődleges betegség gyógyulásával, és a bélflóra helyreállításával az is elmúlik.

Egyes szerencsésebb betegeknél, létezik, az úgy nevezett laktóz tűrés határ is.
Ebben az esetben egyénileg életerő mennyiségű laktóz esetenként fogyasztható különösebb a laktózérzékenység jeleinek megjelenése nélkül.

Laktózérzékeny gyermekek esetében, orvosi felügyelet mellett lehet laktóz terhelési próbát végezni