Ha az egész világot vesszük alapul, akkor a felnőtt népesség közel 75%-a küzd a tejcukor bontásának problémájával azaz a laktózintoleranciával. Az arány erősen változik, és azonos kontinensen a különböző országokban is eltérő lehet.
A magyar lakosság mintegy 30%-ét érinti a laktózintolerancia.
Mi az a laktózintolerancia?
Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll fenn, a tejcukor bontatlanul
halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok erjesztik meg és a laktóz rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká (szén-dioxid, hidrogén, metán, kénhidrogén) alakul.
A laktózérzékenységnek három típusát különböztetjük meg.
- Rendkívül ritka kórkép a kongenitális laktózintolerancia, amely génmutációnak (mennyiségi
vagy minőségi) következménye, és már az anyatejes táplálás megkezdésekor, azaz újszülött
kortól jelentkeznek súlyos mértékben a tünetek. Erre az egy típusra lehet igénybe venni emelt összegű családi pótlékot. [2] - A primer forma esetében is mutattak már ki génmutációt, azonban a tünetek általában gyermekkorban vagy fiatal felnőtt korban fokozatosan, enyhébb formában kezdődnek.
- A szekunder forma a szerzett tejcukor emésztési zavar, amelyben a laktáz enzim aktivitásának (akár felére) csökkenéséről, vagy teljes megszűnéséről van szó. Ennek számos oka lehet. [3]
Hogyan diagnosztizálható a laktózintolerancia?
- Az egyik lehetséges módja a tejcukor érzékenység megállapításának az úgynevezett hidrogén-kilégzési teszt, amelyet az olcsósága, egyszerű kivitelezhetősége és megbízhatósága miatt a gyakorlatban is rutinszerűen
alkalmaznak. Tudja meg hogy zajlik a H2 kilégzéses teszt [4] - Egyre elterjedtebb a géndiagnosztikai eljárás is, amely során a betegség hátterében már felfedezett
genetikai mutációk meglétét vizsgálják. Tudjon meg mindent a genetikai laktózintolerancia vizsgálatról [5].
Hogy kell értelmezni a genetikai laktózérzékenységi teszt eredményét? [6]
Laktózintolerancia kezelése – megoldás a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend!
A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Mivel a napi kalcium szükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, valamint a tej és tejtermékek a legjobb természetes kalciumforrások, így a laktózszegény étrend is a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak felel meg, tehát tartalmaz tejet és tejterméket, csak az étrendet úgy állítjuk össze, hogy annak laktóz tartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget.
Nem javasolt tehát a tej- és tejtermékek száműzése az étrendből.
Az előző szempontokat figyelembe véve a laktózszegény étrendben napi ½ l laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolunk fogyasztani. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. A túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb.
A laktózszegénység betartásának két megoldása lehetséges.
- Az egyik mód, hogy laktózmentes tejet és tejtermékeket vásárol az érintett
- a másik pedig, hogy laktáz enzim [7] tartalmú készítményeket használ tej és tejes étel fogyasztásakor.
Tudta, hogy a laktózintolerancia után személyi adókedvezményt vehet igénybe?
Amennyiben önálló keresettel rendelkezik és igazoltan laktóz-intoleráns, személyi adókedvezmény igénybevételére jogosult. A laktózérzékeny adókedvezmény igénylésről mindent megtud cikkünkből [8].
Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM – 2015. ÁPRILIS Laktózintolerancia [9]
www.mdosz.hu [10]