- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Fontos-e a tejcukor érzékenyek tájékoztatása?

Tejcukor érzékenyek tájékoztatása fontos [1]Az edukáció – azaz tájékoztató oktatás – jelentősége a laktózintoleranciában szenvedőknek.

Egy kérdező leveléből kaptuk a megerősítést, hogy bizony, ha kiderül a laktózintolerancia, akkor ott áll a tejcukorérzékeny, a kérdéssel a fejében, akkor most, hogyan tovább (főleg ha még előtte gluténérzékenységet – cöliákiát [2] is diagnosztizáltak nála)?

2010-ben az USA-ban a, New York- i, Mount Sinai School of Medicine of New York-i Egyetem, a Mount Sinai Kravis Gyermekkórház, Gyermekklinikai orvosai egy konszenzusban egyeztek meg a laktózérzékenység, és az egészség vonatkozásában.

Céljuk volt, hogy,
megállapítsák, szükséges e, hogy megfelelően informálják az egészségügyi szolgáltatók, a betegeket, a közvéleményt a jelenleg rendelkezésre álló adatok értékelésével, a laktóz intolerancia és az egészség kapcsolatáról.

Akik ebben részt vettek:
Orvosok részéről 14 tagú csoport, akik a belgyógyászat, gyermekgyógyászat, gyermek és felnőtt endokrinológia, gasztroenterológia, hepatológia, neonatológiai, perinatológiai, geriátria, radiológia, orthopédia – reumatológia területéről érkeztek, továbbá faji / etnikai különbségeket vizsgáló szakemberek, táplálkozási szakemberek – dietetikusok, egészségügyi prevenciós szakemberek, biopszichológusok, bio-, és genetikai statisztikusok, és az epidemiológia képviselője.
Ezen kívül, 22 egyéb szakértőket is biztosító csoport is képviseltette magát.

Következtetések a tejcukor érzékenységgel kapcsolatban

Míg az USA-ban ezek az erőfeszítések csak pár éve indultak el, addig azért azt fontos tudni, hogy Magyarországon a dietetikusok azok, akik az őket felkereső klienseket úgy tudják diétával kezelni, hogy nem csak a diagnosztizált laktózérzékenységet veszik figyelembe, hanem a beteg más egészségi állapotát, egyéni kéréseit is!
Viszont a kedves kliensnek el is kell jutnia, a dietetikushoz, hiszen nem kopogtathat be a dietetikus minden lakásba, hogy szükség van e rá!?

2011-ben Purdue University, West Lafayette, az Amerikai Egyesült Államokban egy program keretén belül mérték fel, és állapították meg annak a valószínűségét, hogy a tejtermelés terjed az egész világon.
Így ezekben az országokban a tejtermékek lesznek az elsődleges forrásai a kalciumnak, ugyanakkor a potenciális laktóz intolerancia növekedni fog.

Ezért a laktóz intolerancia világszerte kiemelten igényelné:

Alapvető információk, laktózérzékenyek számára:

A tej teljes elhagyásának javaslatáról

Példa az tejcukor érzékenyek edukációra az USA-ból

2005-ben szintén az USA-ban készítettek egy felmérést, miszerint az afro-amerikaiak étrendjében azért kevés a tej-, tejtermék (így ezért magasabb a kalciumhiány okozta megbetegedések száma), mert ebben a népességben magasabb a laktózintolerancia [8]).
Ezért kidolgoztak egy ajánlást: miszerint naponta 3-4 adag tej-, tejterméket szükséges elfogyasztani a biztonságos kalcium ellátottsághoz. Ugyan akkor az afro-amerikai lakosság figyelmét arra is felhívta, hogy aki laktózérzékeny, azok közül is a legtöbben képesek kemény sajtot, és joghurtot fogyasztani, így próbálják meg bátran!
Ráadásul a laktózmentes termékeket, és a laktáz étrend kiegészítőket is népszerűsítik.

Tehát a tejcukor-érzékenyek tájékoztatása igenis fontos.