Tápanyagok felszívódása
A vékonybél nyálkahártyának felszínén redők, bélbolyhok és mikrobolyhok (kesztyűujjszerű nyúlványok) találhatók. Ezek együttesen igen nagy felszívó felületet biztosítanak az alkotóelemeire lebontott tápanyagok számára. A megemésztett tápanyagok legnagyobb részben a vékonybélből szívódnak fel a vérkeringésbe. Egészséges embereknél minden tápanyag maradéktalanul eljut a szervekhez, biztosítja a megfelelő működést.
Felszívódási zavarokban
valamilyen eredetű károsodás éri a felszívó felületet, a bélbolyhok részlegesen vagy teljesen elsorvadnak, a nyálkahártya felszíne teljesen elsimul. A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok nem szívódnak fel, nem kerülnek a véráramba, nem jutnak el a szervekhez.
Miért alakulhat ki felszívódási zavar
- veleszületett enzimhiány – pl. a laktózt [2] (tejcukrot) bontó enzim, a laktáz enzim hiánya
- szerzett enzimhiány, pl. a laktáz enzim mennyiségének csökkenése, majd teljes hiányának kialakulása, fertőzések, gyógyszerek, különböző betegségek, pl. cöliákia („lisztérzékenység”), idült gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség), stb. hatására.
A felszívódási zavarok tüneti sokszínűek lehetnek:
- nagyfokú fogyás
- hasmenés
- puffadás
- hasi görcsök
- hányinger
- hányás.
Alultápláltság: a felszívódás elégtelensége miatt súlyos hiányállapot, alultápláltság (malnutritio) alakul ki. Nagyon súlyos, leromlott állapotban a szakorvosi kezelés kórházban gyógyszeresen és tápszerekkel (elemeire bontott) történik.
- A hiány jelentheti bizonyos esetekben az összes tápanyag felszívódási zavarát
- Egyes esetekben esetleg külön-külön a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok stb. elégtelen hasznosulása észlelhető.
Néhány, felszívódási zavarban jelentkező tünet
- Zsírfelszívódási zavar: „zsírszéklet”, világos színű, nagy mennyiségű, bűzös zsíros széklet a jellemző, pl. gluténérzékenység esetén.
- Tejcukorbontó enzim (laktáz enzim) hiánya: tej, tejtermékek fogyasztása után hasi görcsök, hasmenés, bélgázosság jelentkezik.
- Fehérjék felszívódás zavar: ödéma (vízfelhalmozódás) alakul ki főleg a lábakon, súlyosabb esetekben főleg gyermekeknél hasi (éhezési) vizenyő, „pókhas” látható.
Bármilyen eredetű a felszívódási zavar, a súlyos felszívódási zavarban szenvedők lefogynak („csont soványak”), már „ránézésre” is nagyon beteg ember benyomását keltik.
Néhány tápanyag hiányakor jelentkező tünetek |
Legjellemzőbb élelmiszer források |
Fehérje: (állati) szövetduzzanat, vizenyő | húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás |
Kalcium: csontritkulás [3] | tej, tejtermékek (legmagasabb tej, sajtok) |
Vas: vérszegénység [4] | marhahús, máj, bab, vese, szójaliszt, kagyló |
Foszfor: csont és fogképződés hiány | tej, sajt, hús, hal, gabonafélék, olajos magvak, |
Folsav: vérszegénység | friss, leveles zöldségek, gyümölcsök, máj |
B12-vitamin: vérszegénység, zsibbadás | máj, húsok, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek |
K-vitamin: vérzékenység | friss, leveles zöldségek, disznóhús, máj, növényi olajok, (bélbaktériumok is előállítják) |
D-vitamin: csontritkulás | máj, tojás, tej, tejtermékek, dúsított margarinok |
B1 – vitamin: zsibbadás (főleg a lábakon) | teljes kiőrlésű gabona, sertéshús, máj, olajos magvak, burgonya, hüvelyesek |
B2 – vitamin: nyelv kisebesedés | tej, sajt, máj, hús, tojás, dúsított gabonák |
C – vitamin: gyengeség, fogínyvérzés | citrusfélék, paradicsom, zöldpaprika, káposzta |
Mint a fenti táblázatból is kitűnik számos tápanyag a tej- és tejtermék fogyasztással vihető be a szervezetbe.
A laktóz-intolerancia esetén sem szabad lemondani a tejtermékek fogyasztásáról.
- számos kemény és hosszan érlelt sajt laktózmentes [5]
- sokféle laktózmentes tejterméket lehet megvásárolni
- Tejtermék fogyasztás, vagy bizonytalan összetételű (esetleg laktózt tartalmazó összetevője is van – pl. vendégségben) a tejcukor érzékenyek alkalmazhatnak laktáz enzim pótlás [6]t is, amely segít megelőzni a laktózérzékenység tüneteit [7].