- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Szerzett vagy másodlagos felszívódási zavarok

Tápanyagok felszívódása

felszívódási zavarok közé tartozik a tejcukor-érzékenység is [1]

A felszívódási zavarok jellemző tünete a hasi görcs.

A vékonybél nyálkahártyának felszínén redők, bélbolyhok és mikrobolyhok (kesztyűujjszerű nyúlványok) találhatók. Ezek együttesen igen nagy felszívó felületet biztosítanak az alkotóelemeire lebontott tápanyagok számára. A megemésztett tápanyagok legnagyobb részben a vékonybélből szívódnak fel a vérkeringésbe. Egészséges embereknél minden tápanyag maradéktalanul eljut a szervekhez, biztosítja a megfelelő működést.

Felszívódási zavarokban

valamilyen eredetű károsodás éri a felszívó felületet, a bélbolyhok részlegesen vagy teljesen elsorvadnak, a nyálkahártya felszíne teljesen elsimul. A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok nem szívódnak fel, nem kerülnek a véráramba, nem jutnak el a szervekhez.

Miért alakulhat ki felszívódási zavar

A felszívódási zavarok tüneti sokszínűek lehetnek:

Alultápláltság: a felszívódás elégtelensége miatt súlyos hiányállapot, alultápláltság (malnutritio) alakul ki. Nagyon súlyos, leromlott állapotban a szakorvosi kezelés kórházban gyógyszeresen és tápszerekkel (elemeire bontott) történik.

Néhány, felszívódási zavarban jelentkező tünet

Bármilyen eredetű a felszívódási zavar, a súlyos felszívódási zavarban szenvedők lefogynak („csont soványak”), már „ránézésre” is nagyon beteg ember benyomását keltik.

Néhány tápanyag hiányakor
jelentkező tünetek
Legjellemzőbb élelmiszer
források
Fehérje: (állati) szövetduzzanat, vizenyő húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás
Kalcium: csontritkulás [3] tej, tejtermékek (legmagasabb tej, sajtok)
Vas: vérszegénység [4] marhahús, máj, bab, vese, szójaliszt, kagyló
Foszfor: csont és fogképződés hiány tej, sajt, hús, hal, gabonafélék, olajos magvak,
Folsav: vérszegénység friss, leveles zöldségek, gyümölcsök, máj
B12-vitamin: vérszegénység, zsibbadás máj, húsok, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek
K-vitamin: vérzékenység friss, leveles zöldségek, disznóhús, máj,
növényi olajok, (bélbaktériumok is előállítják)
D-vitamin: csontritkulás máj, tojás, tej, tejtermékek, dúsított margarinok
B1 – vitamin: zsibbadás (főleg a lábakon) teljes kiőrlésű gabona, sertéshús, máj,
olajos magvak, burgonya, hüvelyesek
B2 – vitamin: nyelv kisebesedés tej, sajt, máj, hús, tojás, dúsított gabonák
C – vitamin: gyengeség, fogínyvérzés citrusfélék, paradicsom, zöldpaprika, káposzta

Mint a fenti táblázatból is kitűnik számos tápanyag a tej- és tejtermék fogyasztással vihető be a szervezetbe.

A laktóz-intolerancia esetén sem szabad lemondani a tejtermékek fogyasztásáról.