[1]„Válogatós a gyermekem, nem eszik semmit” hallani gyakran a szülőktől!
Valljuk be őszintén, mi, felnőttek sem eszünk meg bármit, amit elénk tesznek, sőt a mi gyerekkorunk sem úgy telt, hogy szófogadóan mindig megettük a spenótot vagy a tökfőzeléket!
Fontos, hogy mi az, amit nem eszik meg a gyermekünk, és hogyan is tudjuk “rávenni”, hogy még is csak meg egye a sajtot például?
Derítsük ki, hogy mi az oka, hogy nem eszi meg a tejterméket!
- valaki megkínálta romlott vagy penészes, vagy pálpusztai sajttal, és megundorodott tőle?
- az érett kecskesajt sem biztos, hogy egy gyermek számára ízletes
- nem ízlett valamelyik gyümölcsjoghurt?
- csípős volt a túróból készült körözött?
- keserű volt a kakaó?
- a kefir egyébként sem ízlik a gyerekek többségének…
Amíg a gyerek határozottan, akár sírva elutasítja a tejtermékeket, ne erőltessük !
Hogyan csempésszük vissza, a mindennapi táplálkozásba a tejtermékeket?
Vissza kell nyernünk a gyerek bizalmát a tejtermékekkel kapcsolatban!
- kóstolással, azaz mutassunk példát a gyereknek, és vele együtt készítsünk kakaót, igyuk meg, hogy lássa, semmi bajunk tőle
- készítsünk együtt friss hozzávalókból turmixot tejjel, banánnal, mézzel, ha ízlik neki, akkor a következő lépésben ugyan ezt a variációt fele tejjel, fele joghurttal is kipróbálhatjuk
- túrós palacsintához vele keverjük be a friss túrót, ízlés szerint
- a mozzarella sajtnak annyira natúr íze van, hogy elsőként próbálkozzunk melegszendvicsre, otthoni pizzára tenni, utána tehetjük húsra (sajtos csirkemell), vagy reszelten spagettire!
De mi van akkor, ha a laktózintolerancia miatti hasmenés a probléma forrása?
Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen munkaértekezletről kirohanni, ha hasmenésünk van! Képzeljük el az egymást kicsúfoló gyerekeket iskolában, vagy táborban, ha hasmenése van a gyereknek…
- ebben az esetben elsőként otthon próbáljuk ki a laktózmentes termékeket
- ha ezekre nincs hasmenés, akkor próbáljuk ki a laktáz enzimet [2] a normál tej-, tejtermék előtt, ha ezzel is megszűnik a hasmenés, akkor a gyereknek már lesz annyi önbizalma, hogy bevegye a laktáz enzimet a többi gyerekkel való étkezés előtt (legfeljebb laktóz cukorkának nevezzük, és ha a többiek is kérnek belőle, nekik sem lesz tőle semmi bajuk!)
- Tudta, hogy a hosszan érlelt kemény sajtok nagyrészt természetes módon laktózmentesek [3]?
Hasonló tüneteket okozhatnak ízesített túrók, tejes italok, gyümölcsös joghurtok, pudingok estén amelyekben gluténtartalmú sűrítő vagy ízesítő anyagokat használnak fel, vagy például cereáliás készítmények készülnek, amennyiben a gyermek gluténitoleranciás. [4] Sok esetben a gluténérzékenység évekig rejtve marad, mert más betegségekre terelődik a gyanú! Több ilyen esettel találkoztunk már.
A tejtermékek fontos tápanyagforrások!
Mivel a tejtermékek:
- kiemelt helyen állnak a csontcsúcstömeg [5] kialakításhoz szükséges kalciummennyiség biztosításában
- nagyon jó a tejfehérjék biológiai értéke [6]
Így különféle cselekhez is folyamodhatunk, ne hagyjuk annyiban, hogy nem eszik a gyerek tejterméket!
- ne használjunk markáns ízű tejtermékeket, mint kecskesajt, juhtúró, pálpusztai sajt!
- turmixba tehetünk plusz túrót is
- fasírtba tehetünk plusz natúr, mozzarella sajtot is
- pogácsa is készülhet natúr túróval
- készíthetünk pudingot pluszban hozzáadott tejporral dúsítva
Tejfehérje allergia esetén érdemes szakemberhez fordulni.
A laktózérzékenység esetén jó megoldás lehet a laktáz enzim pótlása amely a tejben lévő laktózt képes lebontani ahhoz hasonlóan, mintha a szervezet termelte volna meg a laktáz enzimet.
A tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejfehérjére produkál allergiás tüneteket így itt a laktázpótlás nem jelent megoldást sajnos, ezért:
Tejallergia esetén, SEMMILYEN állati tejjel, tejtermékkel se próbálkozzunk!
Tejfehérje allergia esetén a kalciumot a gyerekorvossal, dietetikussal egyeztetve kell, akár gyógyszeresen pótolni a csontok [7], fogak [8] és a szervezet egészsége érdekében!
Kérdése van? Tegye fel!
Amennyiben laktózintoleranciával vagy tejallergiával kapcsolatos kérdése merül fel, tegye fel kérdését az orvos válaszol rovatunkban [9], amelyre a kérdés jellegéből adódóan dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül válaszol.