- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?

A sajt és tejtermékek fontos kalciumforrások és magas biológiai értékű fehérjét tartalmaznak. [1]“Válogatós a gyermekem, nem eszik semmit” hallani gyakran a szülőktől!

Valljuk be őszintén, mi, felnőttek sem eszünk meg bármit, amit elénk tesznek, sőt a mi gyerekkorunk sem úgy telt, hogy szófogadóan mindig megettük a spenótot vagy a tökfőzeléket!

Fontos, hogy mi az, amit nem eszik meg a gyermekünk, és hogyan is tudjuk “rávenni”, hogy még is csak meg egye a sajtot például?

Derítsük ki, hogy mi az oka, hogy nem eszi meg a tejterméket!

Amíg a gyerek határozottan, akár sírva elutasítja a tejtermékeket, ne erőltessük !

Hogyan csempésszük vissza, a mindennapi táplálkozásba a tejtermékeket?

Vissza kell nyernünk a gyerek bizalmát a tejtermékekkel kapcsolatban!

De mi van akkor, ha a laktózintolerancia miatti hasmenés a probléma forrása?

Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen munkaértekezletről kirohanni, ha hasmenésünk van! Képzeljük el az egymást kicsúfoló gyerekeket iskolában, vagy táborban, ha hasmenése van a gyereknek…

Hasonló tüneteket okozhatnak ízesített túrók, tejes italok, gyümölcsös joghurtok, pudingok estén amelyekben gluténtartalmú sűrítő vagy ízesítő anyagokat használnak fel, vagy például cereáliás készítmények készülnek, amennyiben a gyermek gluténitoleranciás. [4] Sok esetben a gluténérzékenység évekig rejtve marad, mert más betegségekre terelődik a  gyanú! Több ilyen esettel találkoztunk már.

A tejtermékek fontos tápanyagforrások!

Mivel a tejtermékek:

Így különféle cselekhez is folyamodhatunk, ne hagyjuk annyiban, hogy nem eszik a gyerek tejterméket!

Tejfehérje allergia esetén érdemes szakemberhez fordulni.

A laktózérzékenység esetén jó megoldás lehet a laktáz enzim pótlása amely a tejben lévő laktózt képes lebontani ahhoz hasonlóan, mintha a szervezet termelte volna meg a laktáz enzimet.

A tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejfehérjére produkál allergiás tüneteket így itt a laktázpótlás nem jelent megoldást sajnos, ezért:

Tejallergia esetén, SEMMILYEN állati tejjel, tejtermékkel se próbálkozzunk!

Tejfehérje allergia esetén a kalciumot a gyerekorvossal, dietetikussal egyeztetve kell, akár gyógyszeresen pótolni a csontok [7], fogak [8] és a szervezet egészsége érdekében!

Kérdése van? Tegye fel!

Amennyiben laktózintoleranciával vagy tejallergiával kapcsolatos kérdése merül fel, tegye fel kérdését az orvos válaszol rovatunkban [9], amelyre a kérdés jellegéből adódóan dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül válaszol.