Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Ön szerint összefügg-e a fogszuvasodás és a sajtfogyasztás?

Nyomtatás Nyomtatás

A fogszuvasodás megelőzésében segít a sajtfogyasztás.A válasz egyértelműen igen!

Édesanyánk szerencséjére fogak nélkül születünk (A szoptatásnál sérülhet a mell, a fogaktól!), bár van 1-2 huncutkodó újszülött, aki a szájába már 1-2 kibújt fogacskával jön világra.
Alapesetben a fogak szépen lassan bújnak elő, sajnos időnként fájdalommal.

Sajnos a fogak romlásának lehetősége abban a pillanatban elkezdődik, ahogy „meg is születtek”.

A fogszuvasodás megelőzése összetett kérdés.

A szülők feladata, hogy segítsék csemetéjüket a fogaik megőrzésében.

Mitől romolhatnak a fogak, ideje korán?

  • Genetikai okok is lehetnek, de ezek nagyon ritkák!
  • Rendszeres cukros üdítő kortyolgatása, főleg cumis üvegből.
  • Rendszeres, napi szintű nyalóka-, cukorka szopogatása, édes keksz rágcsálása.
  • Fogak biztonságos tisztításának elhanyagolása.
  • Fogorvos széles ívben való kerülése.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás, mivel támogathatjuk a fogaink épségét?

  • Rendszeres nyers zöldség-, gyümölcs rágásával.
    Ez még fontosabb gluténintoleranciában, ahol a glutén tartalmú gabona félék elhagyása miatt csökkenhet a rostfogyasztás is!
  • Cukros üdítők, édességek korlátozása.
  • Ha nincs lehetőség fogat mosni, legalább öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel alaposan!
  • Rendszeres fogmosással, legalább naponta 2x és az étkezés után 10-15 perc elteltével mossunk fogat, legalább 3 percig, korrekt technikával!
  • Rendszeres fogorvoshoz járással, minimum évente, de inkább félévente.
    A fogorvos az, aki a helyes fogmosási technikát meg tudja mutatni!
  • Ki gondolta volna? A sajtfogyasztás is fontos!

Fontos, hogy milyen ételek fogyasztásával járulhatunk hozzá még a fogaink hosszú életéhez, például a sajtokkal:

A magas kalciumtartalmuk miatt a sajtok is ízletes harapnivalót jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megvédésében.
Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek akadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását!

A sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő összetevők (savófehérje, zsírféleségek, kalcium, foszfor) védenek a fogszuvasodással szemben.

  • A kazein mérsékli a szuvasodást okozó baktériumok savtermelését és a lepedékképződést.
  • A sajt zsírtartalma mikroba ellen véd.
  • A kalcium és a foszfor a nyál pH értéknek növelésével (lúgosító hatás) járul hozzá a védelemhez.

A General Dentistry fogászati szaklap által egy közölt kutatásban, a következőket vizsgálták:

  • Véletlenszerűen három csoportra osztott önkéntesekkel végezték.
  • Három percen keresztül folyamatosan fogyasztottak gouda sajtból, tejből illetve cukormentes joghurtból.
  • Utána kiöblítettéi a szájukat tiszta vízzel.
  • Vártak 10, 20 majd 30 percet és minden időtartamnál vettek egy mintát a résztvevők fogára tapadt plakkból, hogy megmérhessék annak pH értékét.

Azok, akik tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztottak, semmilyen kémhatásbeli eltérést nem produkáltak a teszt előtti állapotokhoz képest, ami már önmagában nagyszerű dolog, akik azonban sajtot ettek, azoknál jól mérhetően megemelkedett a szájüreg pH értéke, tehát lúgossá vált.

Nem csak azért érdemes tehát a cukros vagy szénhidrátokban gazdag rágcsálnivalókat akár napközben is laktózmentes tejtermékekre, kiváltképp sajtféleségekre cserélni, mert a testsúlyunknak és vércukorszintünknek kedvezünk, hanem mert általuk fogainkat is megóvhatjuk a felesleges és elkerülhető szuvasodástól.
Aki félti az alakját, az válasszon csökkentett zsírtartalmú sajtot!

Tudta, hogy a hosszú érlelésű sajtok az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak, mert laktóztartalmuk 0,1g / 100g alá csökken?

Azok a laktózintoleranciás betegek, akik nem tűrik a sajtok laktóztartalmát sem, vegyenek be a sajtfogyasztás előtt laktáz enzimet.



Kapcsolódó bejegyzések:

Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás

Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól
Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól

Sokak örömére egy új laktózmentes krémsajt jelenik meg a magyar üzletek polcán. Az új laktózmentes krémsajt kiválóan használható szendvicsekhez, sütemény...

Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?
Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?

A csontcsúcstömeg a csontok maximális mésztartalma, amit fiatal felnőtt korra érünk el majd fokozatosan veszítünk is a csontcsúcstömeg értékünkből életünk...

Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?

Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...

, , ,
ugrás az oldal tetejére