- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Növényi italok érdekességei, növényi ital választék

növényi italok [1]Tejfehérje allergiában, tejcukor-érzékenységben, de még a cöliákia – gluténintolerancia [2] tüneteként fellépő másodlagos laktózintolerancia esetén is jó szolgálatot tehet a tej illúzióját adó növényi, tejszerű italok, azokból készült ízesített változatok, turmixok, krémek.

Mivel a tej fehér-színű, a legjobban a fehér vagy világos színű növényi italok hasonlítanak külsőleg a tejre.

Miből készülnek a növényi italok?

A növényi italoknak általában aránylag kis százaléka a nevét adó összetevő (pl. mogyoróital, rizsital) esetén a mogyoró vagy a rizs.
A legtöbb esetben a növényi italok tartalmaznak még mást is, ezen meg se lepődjünk, hiszen ez bizonyos állagot elvárunk a termékektől, ha ízesítettek, akkor még inkább hozzá adnak ezt – azt, és azt se felejtsük el hogy nyomokban is tartalmazhatnak egyéb anyagokat is:

Az összetevőket csökkenő sorrendben a gyártók a csomagoláson jelölik.

Az alábbi táblázatban a növényi italokban felhasználható néhány lehetséges összetevőt soroltunk fel, a teljesség igénye nélkül.

  • valamilyen ivóvíz
    • forrásvíz
    • ásványvíz
    • tisztított víz
    • szűrt víz
  • só, tengeri só, jódozott só, bármilyen só
  • édesítőszerek:
    • cukor
    • kukoricaszirup (szárítva is)
    • nyers nádcukor
    • dextróz
    • fruktóz
    • eritrit
  • ízesítőszerek:
    • zsírszegény kakaópor
    • kókuszreszelék
  • növényi zsiradék:
    • hidegen sajtolt vagy finomított napraforgó,
    • pórsáfrány olaj
    • keményített növényi zsír
    • részlegesen hidrogénezett szójaolaj
    • keményített kókuszzsír
    • paleolaj
  • sűrítő anyagok, stabilizátor:
    • karobliszt
    • karragén
    • guargumi
    • xanthan
    • kálium-foszfát
    • gellángumi
  • savanyúságot szabályozók
    • tejsav
    • citromsav
    • monokálium foszfát
    • dikálium foszfát
  • emulgeátor
    • zsírsavak mono – és digliceridjei
    • lecitin
  • csomósodásgátló
    • szilicium-dioxid
  • ásványi anyagok
    • kalcium
  • vitaminok
    • B12
    • B6
    • D2
    • E
    • riboflavin
  • gyümölcs-, zöldséglevek, gyümölcsök, zöldségek
    • bodza, ribizli, eper, szeder, piros szőlő, málna, áfonya
    • sárgarépa
  • aromák
    • gyümölcs aromák
    • tejszín aroma
    • kókusz
  • színező anyagok
    • karotin
  • nyomokban
    • bármit! akár szóját és kazeint is!!!!

A növényi italok biztosan nem tartalmaznak:

Jelentős különbségek adódhatnak azonban a termékek tápanyag értékei között, ami a felhasznált alapanyagok fajtájától és mennyiségétől függ.
Egyes termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot (unsweetened) illetve vannak light változatok is.

Kalciummal és vitaminokkal dúsított növényi italok

A növényi italok mivel nem tartalmaznak tejszármazékot ezért kiválóan használhatóak a tejallergiások és laktózérzékenyek [3] diétájában.
Aki tehéntej helyett csak növényi italt fogyaszt diéta vagy meggyőződése miatt, annak érdemes figyelmet fordítania arra, hogy a választott termék tartalmaz-e hozzáadott kalciumot és vitaminokat.

Otthon készített [4] és rendszeresen fogyasztott növényi ital fogyasztás mellett indokolt lehet kalciumpótlásról [5] étrend-kiegészítők formájában gondoskodni.

A laktózérzékenyeknek nem tilos a tehéntej!

A laktózérzékenyeknek nem muszáj lemondania tehéntej és a tejtermékek fogyasztásról, vannak laktózmentes változatok, sőt pl. a hosszan érlelt sajtok eleve laktózmentesek [6], de mindamellett alkalmazhat laktáz enzim pótlást [7] is.