Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Készítsünk otthon növényi italokat!

Nyomtatás Nyomtatás

Növényi ital alapja lehet a köles isHázi készítési laktózmentes ötletsorozatunkban most a növényi italok otthoni készítéséhez adunk tippeket.

A növényi italok úgy készülnek,

hogy sem tej, sem gluténtartalmú gabona nincs bennük, így gyakorlatilag a laktózintoleranciások, a tejfehérje allergiások, és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Főzéssel készülő növényi ital:

hirdetés
Hozzávalók 1 literhez:

  • 1 adagoló pohárnyi rizs (köles), ez lehet barna rizs is
  • ½ adagoló pohárnyi kókuszreszelék
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 liter víz

Elkészítése:
A gép leírását alaposan tanulmányozzuk át!
Elsőként a gépbe öntünk 1 adagoló pohárnyi rizst, utána ½ adagoló pohárnyi kókuszreszeléket, hozzáadunk sót, vizet, olajat, és lezárjuk az edényt.
Most dugjuk be a konnektorba, és bekapcsoljuk.
A gép felforralja a beleöntött vizet, és közben összedarálja a gabonafélét.
Ha a gép szerinti előírt idő letelt, akkor kikapcsoljuk, és az áramellátást is megszüntetjük.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt alapanyagokat, azokat máshoz is felhasználhatjuk, pl: kásaként!), és tetszés szerint hidegen, melegen fogyasztjuk. Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni.

Hideg készítésű olajos magból készülő növényi italok:

Mandula is kiváló növényi ital alap.Hozzávalók kb. 1 literhez:

  • 20 dkg olajos mag (mandula, dió, tökmag, hagyjuk rajta a vékony hártyás héjukat is)
  • 1 liter víz

Elkészítése:
Áztassuk be éjszakára a magokat, bőven vízbe.
Másnap a beáztatott magot, szűrjük le, majd öntsük fel tiszta vízzel.
Tegyük turmixgépbe, és jó alaposan (3-5 perc, a gép teljesítményétől függően) turmixoljuk össze.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt olajos mag darálékot, azokat máshoz is felhasználhatjuk, pl: energianövelésre más ételekbe keverve!), és tetszés hidegen, melegen fogyasztjuk. Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni.

Legegyszerűbben készülő növényi ital:

Kókusz ital készítés házilagHozzávalók kb. 1 literhez:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 liter forró víz

Elkészítése:
Tegyük edénybe a kókuszreszeléket, és öntsük le forrásban lévő vízzel.
Majd hagyjuk állni 1-2 órán keresztül.
Utána alaposan turmixoljuk össze.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt kókuszreszeléket, máshoz is felhasználhatjuk, pl: rostdúsításra…!), és tetszés hidegen, melegen fogyasztjuk.
Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni,

Felhasználásuk:

  • turmixhoz, müzlikhez, kakaónak, kávéhoz
  • palacsintába, süteményekhez
  • túrójellegű készítményekhez
  • sűrítéshez főzelékeknél, leveseknél, mártásoknál

Mi a különbség a bolti és a házilag készült növényi italok között?

  • Az üzletekben megvásárolható növényi italokat általában vitaminokkal és kalciummal is dúsítják a gyártók. Gondosan válogatott alapanyagokból és pl. BIO változatok esetében szigorú hatósági ellenőrzéseken esnek át.
  • A legtöbb bolti növényi ital UHT termékek, azaz hűtés nélkül is hosszan eltarthatóak felbontás előtt.
    Praktikus dolog ez, hiszen ha hirtelen van szükség növényi italra, akkor azonnal elérhető, míg a házi készítés előkészítést, pihentetést is igényel.
  • A növényi italokat általában praktikus TETRA dobozban árulják 200ml, 250ml 1literes kiszerelésben amelyekből a kis kiszerelésűeket kényelmesen magunkkal lehet vinni vagy a gyereknek uzsonnához csomagolni. A literes csomagolás – ugyan felbontás után hűtést igényel – de visszazárható így praktikusan tárolható a hűtőszekrényben.

De persze:

  • A kész növényi italok széles ízválasztékban készülnek, de azért korántsem olyan sokféle kapható az üzletekben, mint ahány félét otthon el lehet készíteni egy kis kreativitással.


Kapcsolódó bejegyzések:

Növényi italok érdekességei, növényi ital választék
Növényi italok érdekességei, növényi ital választék

Érdekességek a növényi italokról. Miből készülnek, miből lehet otthon készíteni? Miben különböznek, miben hasonlítanak?

Tejmentes vajhelyettesítők
Tejmentes vajhelyettesítők

Tejallergia és laktózintolerancia esetén is hasznos tipp, otthon olajos magvakból készíteni alternatív, tejmentes vajhelyettesítőket.

Készítsünk otthon laktózmentes alapanyagokat - alternatív túró
Készítsünk otthon laktózmentes alapanyagokat – alternatív túró

Alternatív túró tippek. Ötlet sorozatot indítunk, hogyan készíthetünk otthon laktózmentes finomságokat.

Laktózmentes termékek készítése házilag
Laktózmentes termékek készítése házilag

A tejcukor érzékenységben szenvedő betegek számára fontos tartózkodni a laktóz tartalmú ételektől, italoktól. Ha biztosra akarnak menni laktózmentes termékeket esznek,...

, , , , ,
ugrás az oldal tetejére