- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?

A csontritkulás miatti csonttörés gyakori a laktózérzékenyeknél. [1]

Csontritkulás és a laktóz összefüggése.

A csontritkulás – oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak akkor jelentkezik, ráadásul töréssel, ha már baj van.

Hihetetlen, de Európában az összlakosságot nézve óránként átlagosan, akár 120 embernél is bekövetkezhet, a csontritkulás miatti törés.

Hazánkban mindenki látókörében van olyan, főként idős ember, aki egy esetleges lépés, vagy banális esés következtében combnyaktöréssel, csípő-, csuklótáji- vagy válltáji töréssel, csigolyasérüléssel kórházba kerül. Pedig mindez nem a „korral jár”, hanem legtöbbször a csontritkulás következménye. Ha valaki azt gondolja, hogy ez amolyan „női betegség”, itt az ideje, hogy megtudja, hogy a csontritkulásban szenvedők 1/3-a férfi!

A csontritkulás megelőzhető!

A csontritkulás a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, illetve csökkenése, mely sorozatos csonttöréssel járhat. Csontjaink folyamatos változáson (leépülés-felépülés) mennek át. A csontcsúcstömeg [2] átlagosan 25-30 éves korunkig emelkedik, majd a táplálkozástól, mozgástól, életvitelünktől függően elkezd csökkenni.

A csontritkulás akkor következik be, amikor a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépülés.

Ennek eredményeként válik a csont rideggé és törékennyé. Épp a fenti okok miatt hangsúlyozzák a szakemberek, hogy igen fontos az említett korig megszerezni a lehető legnagyobb mértékű ásványi anyag tartalékunkat. Ez egy olyan nyugdíjszámlához hasonlítható, amire csak 25-30 éves korig tudunk betenni, utána már csak kivenni lehet róla.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a

táplálkozás során megfelelő mennyiségű, és jó minőségű kalcium fogyasztása elengedhetetlen.

Ha gyermekkorban nincs egy jó alapozás, akkor felnőtt korban sok esetben már csak a tűzoltás marad!

Viszont nem csak kalcium szükséges a csontok egészsége miatt, hanem:

is!

Laktózintolerancia esetén is fontos a tejtermék fogyasztás!

Így nem véletlen, hogy kalcium, D vitamin, magnézium és laktóz szempontjából a tej-, tejtermékek verhetetlenek a táplálkozásban! Még akkor is, ha valaki laktózintoleranciás!

Legelőször a tejtermékek körében érdemes körülnézni, mivel az élelmiszerek közül ezek tartalmazzák a legtöbb kalciumot. A felszívódást segítő összetevők, a laktóz, illetve a savanyított termékekben lévő tejsav miatt, a szervezetünkben a legjobban a tejtermékekben lévő kalcium hasznosul.

Azt már tudjuk, hogy a tej fő szénhidrátja a laktóz [3], amely glükózból és galaktózból álló, úgy nevezett kettős cukor, vagy diszacharid. A különféle állati tejekben kb.: 4 –7 %-ban van jelen. Ezért a tej az élelmiszerek közül ugyan nem tekinthető kiemelkedő szénhidrátforrásnak, de tejcukortartalma fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban.

A kalcium felszívódása akár 7%-kal is megnövekedhet, ha a táplálék tejcukrot (laktózt) is tartalmaz.

Ezt a hatást nem közvetlenül a laktóznak, hanem a belőle keletkező tejsavnak tulajdonítják (Tévhit, hogy a tejsav laktózérzékenységi tüneteket [4] okoz tejcukorérzékenyek!), amely mikroorganizmusok tevékenysége következtében keletkezik az emésztőrendszerben. Nem véletlen, hogy ha a bélflóránk kihal, és ezért alakul ki a másodlagos laktózintolerancia, akkor elmarad a tejsavvá alakulás is, ezért olyan fontos a másodlagos tejcukor-intolerancia megszüntetésében a bélflóra helyreállítása [5] is.

Az egyes élelmiszerek laktóztartalmáról [6] egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Sokan nem tudják, de sajtok laktóztartalma a jellegüktől függően eltérő. Sőt az érés (gyakorlatilag tárolást jelenti) során a laktóztartalom csökken. Ezért a kemény sajtok, hosszan érlelt sajtok laktózmentesek. De kellő ideig tárolt puha sajtok is laktózmentessé válnak. Sokszor  a sajtokra nem írják rá, hogy laktózmentes, de amennyiben a szénhidrát tartalma 0 vagy kevesebb mint 0,1g akkor biztos lehet benne, hogy a sajt laktózmentes. Bővebben a laktózmentes sajtok jelöléséről [7].

sajt típus laktóztartalom
Parmezán, Apenzeller, Brie, Camember, Eidami, Ementáli,
Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Roquefort, Provolone, Romadur, Tilsiter
kevesebb, mint 0,1 g (laktózmentes)
Cheddar, Ricotta kevesebb, mint 0,6 g

Természetesen a laktózintoleranciások számára az a legjobb a csontjaik egészsége érdekében, ha fogyasztanak tejet-, tejterméket figyelve arra, hogy az „laktózmentes” (ugye azt azért tudjuk, hogy a laktózmentes azt jelenti, hogy a laktóz már bontott állapotban van) terméket és/vagy laktáz enzimet fogyasszanak [8].

Tejfehérje allergiások

Sajnos akik a tejfehérjére allergiások [9], nekik valóban le kell mondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról, számukra fontos a kalcium pótlás étrend kiegészítők formájában [10].
Amennyiben növényi itallal pótolják a tej illúzióját, figyeljenek oda arra, hogy kalciummal dúsított változatokat válasszanak!