- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Laktózmentes élelmiszerek

laktózmentes élelmiszerek a laktózérzékeny diétához [1]Laktóztartalmú (tejcukor) élelmiszerek

Jellemzően két típusú élelmiszer tartalmaz laktózt:

  1. A tejek és tejtermékek.
  2. Csomagolt, feldolgozott élelmiszerek, amelyekben a laktóz hozzáadott adalékanyagként szerepel.

A laktóz vízoldékony anyag, a tejtermékek vizes (nem pedig zsíros) részében található; tehát a kisebb zsírtartalmú termékek laktóztartalma kicsit magasabb.

Ha egyes tejeket összehasonlítunk, akkor a különböző zsírtartalomnál fogva:

százaléknyi laktózt tartalmaz.

Kevesebb laktóz található a zsíros vajban, joghurtokban, kerfírekben, és kemény sajtokban!

Érdekes módon a laktózérzékenyek egy része képes bizonyos mennyiségű laktózt problémamentesen megemészteni.
Hogy kinek milyen az úgy nevezett laktózt tűrőképessége [2], azt elsőként egy szigorúan betartott laktózmentes étrend, bélflóra helyreállítás [3] után szabad „kipróbálni”, de azt is csak dietetikussal egyeztetve. Ha újból előjönnek a tünetek, megint vissza kell térni a szigorú étrendhez!!

A magas zsírtartalmú vajban kevesebb laktóz található; így azok, akik kis mértékű laktózt meg tudnak emészteni, vajat általában fogyaszthatnak.
A sajtok kevesebb laktózt tartalmaznak a tejnél, főként a kemény fajták, például a parmezán vagy az ementáli. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha azt a gyártó külön nem jelöli. Ezt a tápérték adatok alapján könnyen ki lehet deríteni [4].

A hosszú érlelésű sajtok az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak, mert laktóztartalmuk 0,1g / 100g alá csökken.

A zsíros tejszín laktóztartalma szintén alacsony.
A savanyított tejtermékekben, a joghurtban és a kefirben kevesebb laktóz található, mint a tejben, illetve az erjedésért felelős baktériumkultúrák laktázt termelnek.

A laktózérzékenyek ezekkel a termékekkel kezdhetik a „próbát”.

A laktóz mint adalékanyag

Számos feldolgozott élelmiszerben, gyógyszerekben laktózt, tejcukrot kötőanyagként, ízfokozóként és állagjavítóként használják. Megtalálható például:

Vásárlás előtt érdemes alaposan végigolvasnunk a termék címkéjét, és informálódnunk arról, tartalmaz-e laktózt!
Bővebben az egyes élelmiszerek és tejféleségek laktóz tartalmáról [5].

Laktózmentes termékek

Ha nem szeretnénk lemondani a tejről, laktózmentes tejet és tejtermékeket is vásárolhatunk, azonban ezek jellemzően drágábbak a tehéntejnél.
De különböző növényi tejszerű italokat is ihatunk, imitálva a tejet, de ezek nem rendelkeznek a tej minden előnyös tulajdonságaival, főként nem a kalcium esetében!
Ilyen például:

Ezeket megvásárolhatjuk készen a boltban, de magunk is egyszerűen elkészíthetjük otthon.

Laktózmentes alapanyagok készítése házilag

Számtalan olajos magból, például dióból, mandulából, illetve különböző gabonafélékből, például zabból, kölesből vagy rizsből is készíthetünk tejpótló italt [10].
Utóbbihoz mindössze egy pohár rizst le kell öntenünk 2 pohár forrásban lévő vízzel, ázni hagyjuk néhány órán át, majd összeturmixoljuk. Ezután egy apró lyukú szűrőn vagy egy tiszta harisnyán átszűrve már csak fel kell öntenünk hideg vízzel, és ízesítenünk, illetve édesítenünk. A kókusztej elkészítése hasonlóan történik. Az áztatott kókuszreszeléket (vagy a kókuszdió kikapart húsát) turmixoljuk össze, szűrjük le, és máris fogyasztható.
Ezek az italok mind laktózmentesek, így a laktózintoleranciára jellemző panaszokat [11] nem okozhatják, viszont ugyanúgy és ugyanarra használhatók, mint a tehéntej.
Ihatjuk őket magában, készíthetünk belőle tejeskávét vagy kakaót, és tehetjük süteményekbe vagy habarásba is.

Laktázpótlás a szervezetünknek avagy a laktáz enzim pótlása szájon át [12].

Ha nem tudjuk megoldani a laktózmentes élelmiszerek fogyasztását, mesterséges formában is magunkhoz vehetjük a tejcukor bontásához szükséges laktáz enzimet.
A laktáz enzimkészítmények tabletta és cseppek formájában kapható több országban recept nélkül is hozzáférhetőek.

A laktáztabletták [13] (vagy laktáz cseppek [14]) akkor fejtik ki hatásukat, ha laktóztartalmú étkezés előtt szétrágva vesszük be! 3 év alatti gyermekeknél a csepp formát javasolják, hiszen nem biztos, hogy megfelelően tudja szétrágni, illetve a fulladás elkerülése miatt!

A laktáz enzimnek túl kell jutnia a gyomor, savas közegén, mert a vékonybélben képes hatásosan pótolni a vékonybél laktázenzim termelését.

A laktáztabletták (vagy laktáz cseppek) akkor nem fejtik ki megfelelően hatásukat, ha nem ugyanakkor jutnak el a vékonybélbe, amikor az elfogyasztott tejtermékből származó laktóz.

A laktózérzékenyeknek ezért érdemes kikísérletezniük, pontosan mikor érdemes bevenniük a laktáz tablettát és mekkora adagban.

Kalciumbevitel

Mivel laktózintolerancia mellett is megoldható a biztonságos kalciumbevitel a laktózmentes tej-, tejtermékekkel.
Ha viszont a tejcukor érzékenység mellett még tejfehérje allergia [15] is van, vagy akár önállóan „csak” tejallergia van jelen, akkor bizony a szakorvossal, dietetikussal beszéljük meg a szükséges kalciumpótlást.

Ha teljesen lemondunk a tejről és a tejtermékekről, nem feledkezhetünk meg a kalcium pótlás [16]áról. Hallott már a csontcsúcstömegről [17]?

Laktózintoleranciás csecsemőknek

Sajnos előfordulhat, hogy bár kizárólag anyatejes tápláláson van a csecsemő, már az ő esetében is laktózérzékenység áll fenn.
Elsőként megpróbálhatjuk, hogy szoptatás előtt az anyatejből kb.: 3-4 evőkanálnyit lefejünk, és ezt nem adjuk oda a babának, mert ennek az első pár kanálnyinak van, a legmagasabb laktóz tartalma. Ha ez sem vezet sikerhez, akkor az első körben történt anyatej lefejt adagját elöntve, a kb. még egyszer ennyit lefejünk, és ebbe laktázenzim cseppet adagolunk, és ezt adjuk elsőként a babának kiskanállal, utána szoptatunk tovább.
A szoptatást akkor javasolt abbahagyni, ha a bélcsatorna további problémák miatt az anyatejet nem tudja megemészteni.

A piacon széles a választék a laktózmentes csecsemőtápszerekben, de ezt minden esetben a gyermekorvossal kell megbeszélni, hogy az adott korban, az adott gyermeknek melyik lesz a megfelelő!