A laktózintolerancia a vékonybélben termelődő laktáz enzim hiánya miatt kialakuló állapot, ami különböző gasztrointesztinális tünetekkel [2] jár, mint a puffadás, hasmenés, hányás stb.
A laktáz enzim a laktóz (tejcukor) nevű kettős cukrot [3] bontja le egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra), azért, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélben.
Ha tehát laktóz tartalmú ételeket fogyasztunk, akkor kialakulnak a tünetek, így a laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, mely a
- magas laktóztartalmú ételek és italok kerülésén,
- az alacsony laktóztartalmú ételek és italok mértékletes fogyasztásán
- a laktózmentes és természetesen laktózmentes ételek és italok fogyasztásán
alapul. Túlérzékenyeknek, akik az alacsony laktóztartalmú élelmiszereket sem tolerálják, lehetőségük van laktáz enzimet tartalmazó [4], vény nélkül kapható készítmények szedésére (Az igazoltan laktózérzékenyek háziorvosukkal fel is tudnak íratni laktáz enzim készítményt)
Fontos, hogy a laktózintolerancia egyéni érzékenységen alapul, vannak akik egyes termékeket még tudnak tolerálni, mások már nem.
Súlyosabb és enyhébb tünetek, panaszok esetén mindig a laktózmentes termékeket válasszuk vagy alkalmazzunk laktáz enzim pótlást, tünetmentesség esetén próbálkozzunk az alacsony laktóztartalmú termékekkel is, először kisebb mennyiséggel, majd ha nem okoznak panaszokat növelhetjük a mennyiséget. Éppen ezért táblázatunkban a termékek laktóztartalmát és a laktózmentes diétában történő fogyaszthatóságát is feltüntettük.
A következő táblázatban tej és tejtermékeket, illetve azok helyettesítésére szolgáló termékeket foglaltuk össze, aszerint, hogy mit ihat és ehet egy laktózérzékeny.
Az anyatej laktóztartalma magas. Amennyiben a kicsi szoptatás után hasgörcsökkel szenved, érdemes konzultálni a gyermekorvossal aki laktáz cseppet írhat fel [5] a picinek. A veleszületett laktáz enzim hiány [6], igen ritka betegség, amikor a csecsemő még az anyatejet sem képes megemészteni – ez minden esetben orvosi ellátást igényel.
Állati tejek, növényi italok és egyéb tejtermékek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Tehéntej (0,1 %, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Bio tehéntej (0,1%, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Kecsketej | Magas | Tiltott |
Juhtej | Magas | Tiltott |
Bivalytej | Magas | Tiltott |
Tevetej | Magas | Tiltott |
Kancatej | Magas | Tiltott |
Sűrített tej (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Tejpor | Magas | Tiltott |
Kávékrémpor | Magas | Tiltott |
Friss és tartós tejitalok (különböző ízesítésben) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes tehéntej (1,5%, 2,8% zsírtartalmú) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Laktózmentes ízesített tejitalok [7] | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Szójaital [8] (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Rizsital [9] (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Zabital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Mandulaital [10] (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Mogyoróital [11] (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kókuszital [12] (natúr vagy ízestített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Tönkölyital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Hajdina ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kamut ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Quinoa ital (natúr vagy ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Joghurtok és kefirek
|
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Natúr joghurt | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Élőflórás natúr joghurt | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített joghurtok | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Görög joghurt (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Bio joghurt (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Joghurtital (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes joghurt (natúr és ízesített) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Szója joghurt (natúr és ízesített) | Természetesen laktózmentes |
Szabad |
Kefir | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Élőflórás kefir | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített kefirek | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Kaukázusi kefir (natúr és ízesített) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Aludttej | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Író | Magas | Tiltott |
Írópor | Magas | Tiltott |
Tejsavó [13] (Nem azonos a tejsavval [14]!) |
Magas | Tiltott |
(tej) Savópor | Magas | Tiltott |
Túrók |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Túró (zsírszegény, félzsíros) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Juhtúró | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ricotta | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Ízesített túrókészítmények | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes túró (zsírszegény, félzsíros) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Tejföl, tejszín és növényi főzőkrémek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Tejföl (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Élőflórás tejföl (különböző zsírtartalmú) | Magas | Tiltott |
Frissföl | Magas | Tiltott |
Laktózmentes tejföl | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Habtejszín | Magas | Tiltott |
Főzőtejszín | Magas | Tiltott |
Kávétejszín | Magas | Tiltott |
Cukrászati habalapanyag, cukrászhab | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Tejszín habspray | Magas | Tiltott |
Főzőkrém | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Laktózmentes habtejszín | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Rizs főzőkrém [15] | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Szója főzőkrém [15] | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Kókusz főzőkrém [15] | Természetesen laktózmentes | Szabad |
Zab főzőkrém | Laktózmentes | Szabad |
Vaj, vajkrém és margarin |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Vaj (teavaj, márkázott vaj, Bio vaj) | Magas | Tiltott |
Fűszervaj | Magas | Tiltott |
Laktózmentes vaj | Laktózmentes | Szabad |
Vajkrém (natúr és ízesített) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes vajkrém | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Margarin (vizes alapú) | Laktózmentes | Szabad |
Margarin (tejsavóval) | Magas | Tiltott |
Tejdesszertek |
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Puding (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Tejdesszertek (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Krémtúró (többféle ízben) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Tejberizs (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Grízpuding (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Túrós desszertrúd, Túródesszertek (többféle ízben) | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Rizsdesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Zabdesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Szójadesszert (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad |
Laktózmentes túródesszert | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
SajtokA sajtgyártás során számos sajt válik természetes módon laktózmentessé, de nem mindegyik. Hogy deríthető ki, hogy a egy sajt laktózmentes-e? [16] Tejipari kézikönyvből:
|
||
Termék | Laktóztartalom | Fogyaszthatóság |
Cheddar | Alacsony | Egyéni tűrőképesség szerint |
Parmezán | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Apenzeller | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Brie | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Camambert | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Eidami | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Ementali | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gorgonzola | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gouda | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Gruyere | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Roquefort | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Provolone | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Romadour | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Tilsiter | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Trappista | Alacsony laktóztartalmú | Egyéni tűrőképesség szerint |
Mozzarella | Gyakorlatilag laktózmentes | Szabad |
Ömlesztett sajt (többféle ízben) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes ömlesztett sajt (többféle ízben) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Krémfehér sajtok (feta típusú) | Magas | Tiltott |
Laktózmentes Krémfehér sajtok [17] (feta típusú) | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
Krémsajtok | Magas | Tiltott |
Laktózmentes krémsajtok [18] | Laktózmentes | Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g) |
A fenti táblázat nem tartalmaz minden lehetséges alapanyagot, összetevőt, de gondolatébresztőnek hasznos.
Számos feldolgozott termékbe, pékárukba, süteményekbe, felvágottakba, krémekbe, sőt még étrend-kiegészítőkbe és gyógyszerekbe is használhatnak laktóztartalmú összetevőt adalékként, ezért fontos odafigyelni a termékek csomagolásán a összetevők és allergének jelölésére!
A 2014. december 13-a után gyártott termékeken az összetevők között ki kell emelni (nagy betű, vastag betű, aláhúzás stb.) az allergéneket. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashat. [19]