- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.

tejtermékek laktóztartalma, laktózintolerancia [1]

élelmiszerek laktóztartalma

A laktózintolerancia a vékonybélben termelődő laktáz enzim hiánya miatt kialakuló állapot, ami különböző gasztrointesztinális tünetekkel [2] jár, mint a puffadás, hasmenés, hányás stb.

A laktáz enzim a laktóz (tejcukor) nevű kettős cukrot [3] bontja le egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra), azért, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélben.
Ha tehát laktóz tartalmú ételeket fogyasztunk, akkor kialakulnak a tünetek, így a laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, mely a

alapul. Túlérzékenyeknek, akik az alacsony laktóztartalmú élelmiszereket sem tolerálják, lehetőségük van laktáz enzimet tartalmazó [4], vény nélkül kapható készítmények szedésére (Az igazoltan laktózérzékenyek háziorvosukkal fel is tudnak íratni laktáz enzim készítményt)

Fontos, hogy a laktózintolerancia egyéni érzékenységen alapul, vannak akik egyes termékeket még tudnak tolerálni, mások már nem.

Súlyosabb és enyhébb tünetek, panaszok esetén mindig a laktózmentes termékeket válasszuk vagy alkalmazzunk laktáz enzim pótlást, tünetmentesség esetén próbálkozzunk az alacsony laktóztartalmú termékekkel is, először kisebb mennyiséggel, majd ha nem okoznak panaszokat növelhetjük a mennyiséget. Éppen ezért táblázatunkban a termékek laktóztartalmát és a laktózmentes diétában történő fogyaszthatóságát is feltüntettük.

A következő táblázatban tej és tejtermékeket, illetve azok helyettesítésére szolgáló termékeket foglaltuk össze, aszerint, hogy mit ihat és ehet egy laktózérzékeny.

Az anyatej laktóztartalma magas. Amennyiben a kicsi szoptatás után hasgörcsökkel szenved, érdemes konzultálni a gyermekorvossal aki laktáz cseppet írhat fel [5] a picinek. A veleszületett laktáz enzim hiány [6], igen ritka betegség, amikor a csecsemő még az anyatejet sem képes megemészteni – ez minden esetben orvosi ellátást igényel.

Állati tejek, növényi italok és egyéb tejtermékek

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Tehéntej (0,1 %, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) Magas Tiltott
Bio tehéntej (0,1%, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú) Magas Tiltott
Kecsketej Magas Tiltott
Juhtej Magas Tiltott
Bivalytej Magas Tiltott
Tevetej Magas Tiltott
Kancatej Magas Tiltott
Sűrített tej (különböző zsírtartalmú) Magas Tiltott
Tejpor Magas Tiltott
Kávékrémpor Magas Tiltott
Friss és tartós tejitalok (különböző ízesítésben) Magas Tiltott
Laktózmentes tehéntej (1,5%, 2,8% zsírtartalmú) Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Laktózmentes ízesített tejitalok [7] Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Szójaital [8] (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Rizsital [9] (natúr vagy ízesített) Természetesen laktózmentes Szabad
Zabital (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Mandulaital [10] (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Mogyoróital [11] (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Kókuszital [12] (natúr vagy ízestített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Tönkölyital (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Hajdina ital (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Kamut ital (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Quinoa ital (natúr vagy ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad

Joghurtok és kefirek

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Natúr joghurt Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Élőflórás natúr joghurt Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Ízesített joghurtok Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Görög joghurt (natúr és ízesített) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Bio joghurt (natúr és ízesített) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Joghurtital (natúr és ízesített) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Laktózmentes joghurt (natúr és ízesített) Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Szója joghurt (natúr és ízesített) Természetesen
laktózmentes
Szabad
Kefir Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Élőflórás kefir Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Ízesített kefirek Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Kaukázusi kefir (natúr és ízesített) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Aludttej Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Író Magas Tiltott
Írópor Magas Tiltott
Tejsavó [13]
(Nem azonos a tejsavval [14]!)
Magas Tiltott
(tej) Savópor Magas Tiltott

Túrók

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Túró (zsírszegény, félzsíros) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Juhtúró Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Ricotta Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Ízesített túrókészítmények Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Laktózmentes túró (zsírszegény, félzsíros) Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)

Tejföl, tejszín és növényi főzőkrémek

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Tejföl (különböző zsírtartalmú) Magas Tiltott
Élőflórás tejföl (különböző zsírtartalmú) Magas Tiltott
Frissföl Magas Tiltott
Laktózmentes tejföl Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Habtejszín Magas Tiltott
Főzőtejszín Magas Tiltott
Kávétejszín Magas Tiltott
Cukrászati habalapanyag, cukrászhab Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Tejszín habspray Magas Tiltott
Főzőkrém Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Laktózmentes habtejszín Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Rizs főzőkrém [15] Természetesen laktózmentes Szabad
Szója főzőkrém [15] Természetesen laktózmentes Szabad
Kókusz főzőkrém [15] Természetesen laktózmentes  Szabad
Zab főzőkrém Laktózmentes Szabad

Vaj, vajkrém és margarin

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Vaj (teavaj, márkázott vaj, Bio vaj) Magas Tiltott
Fűszervaj Magas Tiltott
Laktózmentes vaj Laktózmentes Szabad
Vajkrém (natúr és ízesített) Magas Tiltott
Laktózmentes vajkrém Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Margarin (vizes alapú) Laktózmentes Szabad
Margarin (tejsavóval) Magas Tiltott

Tejdesszertek

Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Puding (többféle ízben) Magas Tiltott
Tejdesszertek (többféle ízben) Magas Tiltott
Krémtúró (többféle ízben) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Tejberizs (többféle ízben) Magas Tiltott
Grízpuding (többféle ízben) Magas Tiltott
Túrós desszertrúd, Túródesszertek (többféle ízben) Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Rizsdesszert (többféle ízben) Laktózmentes Szabad
Zabdesszert (többféle ízben) Laktózmentes Szabad
Szójadesszert (többféle ízben) Laktózmentes Szabad
Laktózmentes túródesszert Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)

Sajtok

A sajtgyártás során számos sajt válik természetes módon laktózmentessé, de nem mindegyik. Hogy deríthető ki, hogy a egy sajt laktózmentes-e? [16]

Tejipari kézikönyvből:

Laktózérzékenyek sajtfogyasztási szokásai - felmérésA tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz [3]) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok),  és egyéb aromaanyagokat termelnek.

  • A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
    Pl: emmentáli, parmezán, cheddar
  • A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
    Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter
  • A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
    pl: brie, camambert, göcseji, romadur
Termék Laktóztartalom Fogyaszthatóság
Cheddar Alacsony Egyéni tűrőképesség szerint
Parmezán Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Apenzeller Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Brie Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Camambert Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Eidami Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Ementali Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Gorgonzola Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Gouda Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Gruyere Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Roquefort Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Provolone Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Romadour Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Tilsiter Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Trappista Alacsony laktóztartalmú Egyéni tűrőképesség szerint
Mozzarella Gyakorlatilag laktózmentes Szabad
Ömlesztett sajt (többféle ízben) Magas Tiltott
Laktózmentes ömlesztett sajt (többféle ízben) Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Krémfehér sajtok (feta típusú) Magas Tiltott
Laktózmentes Krémfehér sajtok [17] (feta típusú) Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Krémsajtok Magas Tiltott
Laktózmentes krémsajtok [18] Laktózmentes Szabad (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)

A fenti táblázat nem tartalmaz minden lehetséges alapanyagot, összetevőt, de gondolatébresztőnek hasznos.

Számos feldolgozott termékbe, pékárukba, süteményekbe, felvágottakba, krémekbe, sőt még étrend-kiegészítőkbe és gyógyszerekbe is használhatnak laktóztartalmú összetevőt adalékként, ezért fontos odafigyelni a termékek csomagolásán a összetevők és allergének jelölésére!

A 2014. december 13-a után gyártott termékeken az összetevők között ki kell emelni (nagy betű, vastag betű, aláhúzás stb.) az allergéneket. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashat. [19]