Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Biztonságos vásárlás, csomagolt élelmiszerek esetében

Nyomtatás Nyomtatás
biztonságos vásárlás laktózintolerancia esetén is

Biztonságos vásárláshoz tájékozódni kell a jelölések alapján!

Rossz közérzet, kiszámíthatatlan hasmenés, idegesség, feszültség, és még számos kellemetlen tünete van a:

  • különféle ételallergiáknak (pl.: tejfehérje allergia, búzaallergia, stb…)
  • az ételintoleranciák sokaságának (pl.: laktózintolerancia, fruktózintolerancia, stb…)
  • egyéb emésztőrendszeri tünetekkel is járó ételösszetevők okozta betegségeknek (pl: cöliákia, más néven gluténérzékenység, vagy korábbi nevén lisztérzékenység….)

Amikor kiderül a probléma, ott állunk tanácstalanul, hogy mit is merjünk levenni a boltok polcairól.

Rosszabb esetben, rossz információt kaphatunk a „segítő szándékú” ismerőseinktől, pl.: a kecsketejben nincs laktóz, az nyugodtan fogyasztható, vagy a búzaallergiásnak minden gluténmentes étel megfelelő, és aztán a csodamódszereket tukmáló, „egyél nyugodtan bármit, az én „csodaszerem” meggyógyít „tanácsadók” információinak tömkelegétől szédelegve próbálunk beszerezni valami ehetőt….

Szerencsére a biztonságos vásárlást szigorodó jogszabályi előírások könnyítik meg.

Bár jelen pillanatban is vannak az élelmiszereken jelölések, igen csak megszigorodtak a törvények, és bizony záros határidőn belül a gyártóknak, forgalmazóknak lépni kell!

Hasznos tudnivalók az élelmiszerek jelöléséről:

Kötelezően feltüntetendő elemek

  • az élelmiszer neve
  • összetevők
  • allergének
  • összetevők mennyisége
  • nettó mennyiség
  • minőségmegőrzési idő
  • tárolási, felhasználási feltételek
  • felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe
  • származási hely
  • felhasználási útmutató
  • alkoholtartalom 1,2% felett

A tápértékjelölés kötelező lesz legkésőbb 2016. december 13-tól az előrecsomagolt élelmiszerekre. Már korábban is lehet az új szabályok szerint jelölni, a rendelet többi elemével összhangban.

  • Az allergének jelölése – a biztonságos vásárlás alapja

    Az allergének jelölése kötelező, a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is.
    Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják, illetve a közvetlen értékesítés céljából előrecsomagolják.A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.

    Az táplálék allergiát, étel intoleranciát okozó allergének közül ezeknek kellene szerepelni – de 2016 után már kötelező feltüntetni – a csomagoláson:

    1. Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek, kivéve
      • búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is(*),
      • búzából készült maltodextrin(*),
      • árpából készült glükózszirup,
      • gabonafélék, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
    2. Rákfélék és azokból készült termékek.
    3. Tojás és abból készült termékek.
    4. Halak és azokból készült termékek, kivéve
      • vitaminok vagy karotinoidok hordozójaként használt halenyv,
      • a sör és a bor derítéséhez használt halenyv és vizahólyag.
    5. Földimogyoró és abból készült termékek.
    6. Szójabab és abból készült termékek, kivéve
      • finomított szójabab olaj és zsír(*),
      • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E 306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol szukcinát,
      • a szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol észterek,
      • a szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
    7. Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is), kivéve
      • tejsavó, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják,
      • laktit.
    8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia és queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és azokból készült termékek, kivéve
      • diófélék, amelyből készült párlatot vagy mezőgazdasági eredetű etilalkoholt szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok készítéséhez használják.
    9. Zeller és abból készült termékek.
    10. Mustár és abból készült termékek.
    11. Szezámmag és abból készült termékek.
    12. Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben.
    13. Csillagfürt és abból készült termékek.
    14. Puhatestűek és abból készült termékek.

    (*) és az abból készült termékek, amennyiben az előállítási eljárás során várhatóan nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizálóhatás-szintje

    Az allergéneket az összetevők között feltűnő, a többi összetevőtől eltérő betűtípussal kell jelölni (pl. vastagon szedett vagy aláhúzott)

  • tápértékjelölés (BIG 8 illetve annak opciós lehetőségei)

    energiára (kJ) / (kcal):
    zsír
    amelyből
    — telített zsírsavak
    — egyszeresen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
    — többszörösen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
    szénhidrát
    amelyből
    — cukrok
    — poliolok (nem kötelező)
    — keményítő (nem kötelező)
    rost (nem kötelező)
    fehérje

    vitaminok és ásványi anyagok bármely az ide vonatkozó rendelet XIII. mellékletében felsorolt, szignifikáns mennyiségben jelenlevő (nem kötelező)

    Referencia beviteli érték a korábbi INBÉ (irányadó beviteli érték) helyett.

    Energia vagy tápanyag Beviteli referenciaérték
    Energia 8.400 kJ / 2.000 kcal
    Összes zsír 70 g
    — Telített zsírsavak 20 g
    Szénhidrát 260 g
    — Cukrok 90 g
    Fehérje 50 g
    6 g

     

Nem elég jelölni az összetevőket, tápértéket és az allergéneket, a jelölésnek olvashatónak is kell leennie! Meg van határozva a minimális betűméret a legnagyobb felület nagysága szerint.

A csomagolás legnagyobb felülete legalább
80 cm2
legalább
25 cm2
legalább
10 cm2
kevesebb, mint
10 cm2
minimális betűméret (x-magasság) 1,2 mm 0,9 mm 0,9 mm 0,9 mm
a jelölés kötelező elemei minden minden minden név, allergének
minőségmegőrzési idő
tápértékjelölés kötelező kötelező nem
kötelező
nem
kötelező

Források:



Kapcsolódó bejegyzések:

Laktózérzékenyként az élelmiszerről információt kell szereznem!
Laktózérzékenyként az élelmiszerről információt kell szereznem!

Nem egyszerű az ételintoleranciások és táplálék-allergiások élete, hiszen az élelmiszerek jelölése sokszor nem tartalmazza a számukra fontos információkat. De 2014....

Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?

Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...

, ,
ugrás az oldal tetejére