Synlab – Minőség a labordiagnosztikában.

Laktózérzékenység vizsgálat Budapesten a IV. kerületben

laboratórium Synlab Budapest Diagnosztikai Központ Mikrobiológiai Laboratóriuma
cím 1044. Budapest 4. kerület, Megyeri út 53.
központi ügyfélszolgálat +361 5 888 500
nyitva tartás Hétfőtől-péntekig 7.00-14.30
(utolsó vérvételi időpont 14.00)
weboldal www.laboratoriumkft.hu
www.genoid.hu

A laktózintolerancia genetikai háttere:

A tejcukrot azaz a laktózt a bélben a laktáz nevű enzim bontja le könnyen hasznosítható egyszerű cukrokra.
Ez a csecsemő számára nélkülözhetetlen folyamat. Emlősállatokban az elválasztást követően a laktáz enzim működése csökken, az embernél azonban nem szükségszerűen ez a helyzet, mivel megtalálhatók olyan genetikai változatok is, amelyek lehetővé teszik a laktáz működésének további fennmaradását, vagyis a tej emésztését. Konvencionális okokból őket tekintjük ma „normálisnak”, míg a laktózt felnőtt korukban emészteni nem képes embereket „laktózintoleránsoknak”.
Magyarországon a felnőttkori laktóz-intolerancia gyakorisága 1-30%, míg például az ázsiai és afrikai népességben 80-100%!

A laktózérzékenység lehet:

  • elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ában a laktázgén szabályozó régiójában található C/T-13910 nevű polimorfizmus. A C allél a laktáz aktivitásának gátlását, a T allél annak fennmaradását okozza.
  • Másodlagos (szerzett) laktózérzékenység általában valamely alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, gluténérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti.

Mik a laktózérzékenység tünetei?

A tejcukor-intolerancia leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. A tünetek döntően 5 éves kor után, ritkán csak 20 év körül nyilvánulnak meg. Az állapotot meg kell különböztetni a veleszületett laktázhiánytól, amikor is egy genetikai hiba az enzim teljes hiányához vezet, így már az anyatejet sem képes emészteni a csecsemő. Szintén fontos elkülöníteni a tejfehérje-allergiától.

Hogyan lehet megállapítani a laktózérzékenységet ?

A tejcukor-intolerancia diagnosztizálását jelenleg a laktózterhelés után kilégzett levegő hidrogénmennyiségének mérésével végzik. A vizsgálat egyrészt kényelmetlenségekkel jár, másrészt nem kellően pontos. Szerencsére az utóbbi évtized kutatásainak eredményei ma már lehetővé teszik a primer betegség pontosabb, gyors és semmilyen kényelmetlenséggel nem járó diagnosztizálását a genetikai eltérés vizsgálata révén. A genetikai vizsgálatot egyszer kell elvégezni, s végleges információt ad a laktózintoleráns állapot fennállásáról vagy hiányáról. A pozitív teszteredmény (CC genotípus) azt jelenti, hogy a vizsgált személynek egész életében kerülnie érdemes a tejcukrot tartalmazó termékeket, míg a negatív eredmény (CT vagy TT genotípus) azt jósolja, hogy nagy valószínűséggel – a fent említett másodlagosan kialakuló intolerancia kivételével – nem jelent problémát a tejcukor fogyasztása.

Kiknek érdemes megcsináltatniuk a laktóz-intolerancia genetikai vizsgálatát?

10 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor; aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá, mit örökölt a szüleitől ezen a téren. 10 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a laktóz-intolerancia kizárására érdemes elvégezni a tesztet.

Hogyan zajlik a laktóz-intolerancia teszt?

A vizsgálathoz mindössze egy szájnyálkahártya-törlet szükséges, amit munkatársunk levesz vérvételi helyünkön. Az eredményt postai úton eljuttatjuk az Ön által megadott címre vagy igény esetén személyesen is átvehető laboratóriumunkban. A lelet minden esetben közérthető értékelést is tartalmaz.

Információ a Synlab laboratóriumokról

A Synlab Hungary Kft. a németországi székhelyű Synlab Holding GmbH magyarországi leányvállalata, mely Európa legnagyobb magánlaboratóriumi szolgáltatója. Cégünk vezető szerepet tölt be a hazai laboratóriumi diagnosztika területén, az elérhető legszélesebb vizsgálati palettát, teljes körű szolgáltatást nyújtva a minket felkereső páciensek, valamint a velünk kapcsolatban álló orvosok és intézmények számára.

Miért érdemes a Synlabot választani?

  • Vérvétel és mintavétel mindenkinek, sorban állás, várakozás és akár beutaló nélkül, elérhető árakon
  • Több mint 4000 laboratóriumi vizsgálat a diagnosztika minden területéről
  • Országos lefedettség, vérvételi pontok, logisztikai hálózat
  • Gyors eredményközlés, megbízhatóság

A Synlabnál kedvező áron érhető el a laktózintolerancia kimutatásában használható genetikai teszt!

cím:

1044 Bp., Megyeri út 53.