
Synlab – Minőség a labordiagnosztikában.
Synlab Debreceni Magán Vérvételi hely – laktóz-intolerancia vizsgálat Debrecen |
|
laboratórium | Synlab Debreceni Mikrobiológiai Laboratórium és Magán Vérvételi hely |
cím | 4025 Debrecen, Miklós u. 5-13. |
parkolási lehetőség | |
központi ügyfélszolgálat: | +36-30/815-2261 |
nyitva tartás | hétfőtől-péntekig: 7:30-15.30 (vérvétel 07.00-10.00 – ettől eltérő időpontban előzetes egyeztetés szükséges) |
weboldal | www.laboratoriumkft.hu |
Miért fontos a laktózintolerancia diagnosztizálása?
Magyarországon a felnőttkori tejcukor-érzékenység gyakorisága 20-30%. Betegek első fokú rokonainál különösen fontos elvégezni a genetikai vizsgálatot, mivel nagyobb eséllyel léphet fel náluk ez a fajta felszívódási zavar. Sokan összekeverik a laktózintoleranciát (tejcukorérzékenység) a tejfehérje allergiával. Mint az a nevükben is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense, míg a tejcukorérzékenységnél a tejcukor. Mindkét esetben fontos az orvosi diagnózis, hogy utána el lehessen kezdeni a megfelelő diétát. A laktózintolerancia és a tejfehérje allergia is szerepel azon betegségek között, melyek után személyi adókedvezményt lehet igénybe venni, amennyiben rendelkezésre áll róla orvosi igazolás.
A tejcukor-érzékenység genetikai háttere:
A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le könnyen hasznosítható egyszerű cukrokra. Ez a csecsemő számára nélkülözhetetlen folyamat. Emlősállatokban az elválasztást követően a laktáz enzim működése csökken, az embernél azonban nem szükségszerűen ez a helyzet, mivel megtalálhatók olyan genetikai változatok is, amelyek lehetővé teszik a laktáz működésének további fennmaradását, vagyis a tej emésztését. Konvencionális okokból őket tekintjük ma „normálisnak”, míg a tejcukrot felnőtt korukban emészteni nem képes embereket „laktózintoleránsoknak”.
A laktózintolerancia lehet elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ában a laktázgén szabályozó régiójában található C/T-13910 nevű polimorfizmus. A C allél a laktáz aktivitásának gátlását, a T allél annak fennmaradását okozza.
Másodlagos (szerzett) tejcukor-érzékenység általában valamely alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti.
Mik a laktóz-intolerancia tünetei?
A tejcukor-érzékenység leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. A tünetek döntően 5 éves kor után, ritkán csak 20 év körül nyilvánulnak meg. Az állapotot meg kell különböztetni a veleszületett laktázhiánytól, amikor is egy genetikai hiba az enzim teljes hiányához vezet, így már az anyatejet sem képes emészteni a csecsemő. Szintén fontos elkülöníteni a tejfehérje-allergiától.
Hogyan lehet diagnosztizálni a laktózérzékenységet?
A betegség diagnosztizálását jelenleg a laktózterhelés után kilégzett levegő hidrogénmennyiségének mérésével végzik. A vizsgálat egyrészt kényelmetlenségekkel jár, másrészt nem kellően pontos. Szerencsére az utóbbi évtized kutatásainak eredményei ma már lehetővé teszik a primer betegség pontosabb, gyors és semmilyen kényelmetlenséggel nem járó diagnosztizálását a genetikai eltérés vizsgálata révén. A genetikai laktózérzékenység vizsgálatot egyszer kell elvégezni, s végleges információt ad a laktózintoleráns állapot fennállásáról vagy hiányáról.
A pozitív teszteredmény (CC genotípus) azt jelenti, hogy a vizsgált személynek egész életében kerülnie érdemes a tejcukrot tartalmazó termékeket, míg a negatív eredmény (CT vagy TT genotípus) azt jósolja, hogy nagy valószínűséggel – a fent említett másodlagosan kialakuló intolerancia kivételével – nem jelent problémát a tejcukor fogyasztása.
Kiknek érdemes megcsináltatniuk a genetikai laktózérzékenység vizsgálatot?
10 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor; aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá, mit örökölt a szüleitől ezen a téren. 10 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a tejcukor-érzékenység kizárására érdemes elvégezni a laktóz-intolerancia tesztet.
Hogyan zajlik a genetikai laktózérzékenység vizsgálat?
A vizsgálathoz mindössze egy szájnyálkahártya-törlet szükséges, amit munkatársunk levesz vérvételi helyünkön. Az eredményt postai úton eljuttatjuk az Ön által megadott címre vagy igény esetén személyesen is átvehető laboratóriumunkban. A lelet minden esetben közérthető értékelést is tartalmaz.
Információ Synlab laboratóriumunkról
A Synlab Hungary Kft. a németországi székhelyű Synlab Holding GmbH magyarországi leányvállalata, mely Európa legnagyobb magánlaboratóriumi szolgáltatója. Cégünk vezető szerepet tölt be a hazai laboratóriumi diagnosztika területén, az elérhető legszélesebb vizsgálati palettát, teljes körű szolgáltatást nyújtva a minket felkereső páciensek, valamint a velünk kapcsolatban álló orvosok és intézmények számára.
Miért érdemes a Synlabot választani?
- Több mint 4000 laboratóriumi vizsgálat a diagnosztika minden területéről
- Vérvétel és mintavétel mindenkinek, sorban állás, várakozás és akár beutaló nélkül, elérhető árakon
- Országos lefedettség, vérvételi pontok, logisztikai hálózat
- Gyors eredményközlés, megbízhatóság
A Synlabnál kedvező áron érhető el a laktózintolerancia kimutatásában használható genetikai teszt!
4025 Debrecen, Miklós u. 5-13.