
Synlab – Minőség a labordiagnosztikában.
Synlab Szombathelyi Mikrobiológiai Laboratórium – laktózérzékenység vizsgálat Szombathelyen |
|
laboratórium | Synlab Szombathelyi Mikrobiológiai Laboratórium |
cím | 9700 Szombathely, Sugár út 9. |
parkolási lehetőség | ingyenes parkolás az épület mellett |
központi ügyfélszolgálat: | +361 5 888 500 |
nyitva tartás | hétfőtől-péntekig: 7:00-14.00 (vérvétel 7:00-9:00) |
weboldal | www.laboratoriumkft.hu |
Információ a Synlab laboratórium hálózatról
A Synlab Hungary Kft. a németországi székhelyű Synlab Holding GmbH magyarországi leányvállalata, mely Európa legnagyobb magánlaboratóriumi szolgáltatója. Cégünk vezető szerepet tölt be a hazai laboratóriumi diagnosztika területén, az elérhető legszélesebb vizsgálati palettát, teljes körű szolgáltatást nyújtva a minket felkereső páciensek, valamint a velünk kapcsolatban álló orvosok és intézmények számára.
Miért érdemes a Synlabot választani?
- Több mint 4.000 féle laboratóriumi vizsgálat a diagnosztika minden területéről
- Országos lefedettség, vérvételi pontok, logisztikai hálózat
- Vérvétel és mintavétel mindenkinek, sorban állás, várakozás és akár beutaló nélkül, elérhető árakon
- Gyors eredményközlés (akár e-mailben is kérheti az eredményt), megbízhatóság
A Synlabnál kedvező áron érhető el a laktózintolerancia kimutatásában használható genetikai teszt!
A laktózérzékenység genetikai háttere:
A tejcukrot azaz a laktózt a bélben a laktáz enzim bontja le könnyen hasznosítható egyszerű cukrokra.
Ez a csecsemő számára nélkülözhetetlen folyamat. Emlősállatokban az elválasztást követően a laktáz enzim működése csökken, az embernél azonban nem szükségszerűen ez a helyzet, mivel megtalálhatók olyan genetikai változatok is, amelyek lehetővé teszik a laktáz működésének további fennmaradását, vagyis a tej emésztését. Konvencionális okokból őket tekintjük ma „normálisnak”, míg a laktózt felnőtt korukban emészteni nem képes embereket „laktózintoleránsoknak”.
Magyarországon a felnőttkori laktóz-intolerancia gyakorisága 14-30%, míg például az ázsiai és afrikai népességben 80-100%!
A laktózintolerancia lehet:
- elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ában a laktázgén szabályozó régiójában található C/T-13910 nevű polimorfizmus. A C allél a laktáz aktivitásának gátlását, a T allél annak fennmaradását okozza.
- Másodlagos (szerzett) laktózérzékenység általában valamely alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, gluténérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti, amely az alapbetegség kezelésével szintén gyógyítható.
Mik a laktózérzékenység tünetei?
A tejcukor-érzékenység leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és hányinger. A tünetek döntően 5 éves kor után, ritkán csak 20 év körül nyilvánulnak meg. Az állapotot meg kell különböztetni a veleszületett laktázhiánytól, amikor is egy genetikai hiba az enzim teljes hiányához vezet, így már az anyatejet sem képes emészteni a csecsemő. A laktózérzékenységet szintén fontos elkülöníteni a tejfehérje-allergiától.
Hogyan lehet megállapítani a laktózintoleranciát ?
A tejcukor-intolerancia diagnosztizálását jelenleg a laktózterhelés után kilégzett levegő hidrogénmennyiségének mérésével végzik. A vizsgálat egyrészt kényelmetlenségekkel jár, másrészt nem kellően pontos. Szerencsére az utóbbi évtized kutatásainak eredményei ma már lehetővé teszik a primer betegség pontosabb, gyors és semmilyen kényelmetlenséggel nem járó diagnosztizálását a genetikai eltérés vizsgálata révén. A genetikai vizsgálatot egyszer kell elvégezni, s végleges információt ad a laktózintoleráns állapot fennállásáról vagy hiányáról. A pozitív teszteredmény (CC genotípus) azt jelenti, hogy a vizsgált személynek egész életében kerülnie érdemes a tejcukrot tartalmazó termékeket, míg a negatív eredmény (CT vagy TT genotípus) azt jósolja, hogy nagy valószínűséggel – a fent említett másodlagosan kialakuló intolerancia kivételével – nem jelent problémát a tejcukor fogyasztása.
Kiknek érdemes megcsináltatniuk a laktózérzékenység genetikai vizsgálatát?
10 éves kor felett mindenkinek, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermékek fogyasztásakor; aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá, mit örökölt a szüleitől ezen a téren. 10 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek (görcsök, hasmenés) esetén a laktózérzékenység kizárására érdemes elvégezni a tesztet.
Hogyan zajlik a laktózérzékenység vizsgálat?
A vizsgálathoz mindössze egy szájnyálkahártya-törlet szükséges, amit munkatársunk levesz vérvételi helyünkön. Az eredményt postai úton eljuttatjuk az Ön által megadott címre vagy igény esetén személyesen is átvehető laboratóriumunkban. A lelet minden esetben közérthető értékelést is tartalmaz.
- laktózérzékenység vizsgálat
- 4000 féle laborvizsgálat
- laktózintolerancia teszt
- laktózintolerancia vizsgálat
9700 Szombathely, Sugár út 9.