A laktóz-intolerancia okai
NyomtatásA tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza.
E miatt a tejben és a tejtermékekben megtalálható tejcukor a laktóz lebontásának a képtelensége lép fel.
Akár genetikai okokra, akár környezeti hatásokra vezethető vissza a laktáz elégtelen mennyisége, az enzimhiány miatt a laktóz nem tud közvetlenül a vékonybél falán keresztül felszívódni a véráramba, hanem továbbhalad a vastagbélbe.
A vastagbélben lévő baktériumok már fel tudják dolgozni a laktózt, de nem lebontják azt, mint ahogy az a vékonybélben történik a laktáz enzim hatására, hanem az erjesztik a tejcukrot. Az erjedés során azonban nagy mennyiségű gáz keletkezik (hidrogén, szén-dioxin és metán keveréke), amely a puffadásért és a többi gyomorproblémákért felelős valamint a széklet is savassá válik miatta.
A fel nem dolgozott cukrok és az erjedés során keletkező anyagok növelik a végbélben uralkodó ozmotikus nyomást. Emiatt nagyobb mennyiségű folyadék kerül a belekbe, a széklet felhígul, és hasmenés lép fel.
A laktózérzékenység tényét érdemes feltárni, amelyhez többféle diagnosztikai módszer is létezik.