Egyes termékek laktóztartalma
NyomtatásMennyi laktózt tartalmaznak az élelmiszerek ?
Abból kell kiindulni, hogy minden tejtermék tartalmaz laktózt, így pl. a kecske és juhtej is, nem csak a tehéntej.
A legtöbb tejpornak és a sűrített tejeknek kifejezetten magas a laktóztartalma!
Éppen ezért fontos a termékek összetevőit is megnézni, hogy tartalmaznak-e tejport vagy laktózt.
Ha tejből származó fehérje, pl.: kazein van a termékben, az nem okoz a laktózérzékenyeknek laktózintoleranciás tünetet, de a tejfehérje allergiát kiváltja!
Laktózmentes élelmiszer: az amely laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g / 100 g
Magyarországon a laktózmentes élelmiszerek definícióját az MSZ 1382/1-87 számú szabvány határozza meg, ez tartalmazza az irányadó határértéket.
A szabvány előírásainak értelmében tejcukormentes (laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3.
A tejek közül az anyatejnek van a legmagasabb laktóztartalma:
Az anyatej laktóz tartalma 100 ml-re számolva: | |
---|---|
anyatej | 4,9-9,5 |
Az állati tejek laktóztartalma
Állati tejek laktóztartalma 100 ml-re számolva: | |
---|---|
kecsketej | 4,0-4,9 |
juhtej | 4,4–4,7 |
tevetej | 4,8 |
bivalytej | 4,9 |
tehéntej | 5 |
kancatej | 6,3 |
Különböző élelmiszerek laktóztartalma:
Essen pár szó elöljáróban a sajtokról!
Érdekes módon vannak olyan sajtféleségek, amelyek laktóztartalma – természetes módon – olyan alacsony, hogy laktózmentesnek tekinthetőek.
A Tejipari Kézikönyvből idézve:
A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok), és egyéb aromaanyagokat termelnek.
- A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
Pl: emmentáli, parmezán, cheddar- A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter- A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
pl: brie, camambert, göcseji, romadur, gorgonzola, romadur, roquefort
Tehát fenti sajtféleségek eleve laktózmentesek vagy egyszerű tárolással a hűtőszekrényben gyakorlatilag házilag is laktóz-mentesíthetőek – persze vegyük figyelembe a sajton feltüntetett fogyaszthatósági időt!
Az egyes gyártók termékei természetesen különbözhetnek egymástól, ezért érdemes a gyártó által jelölt információkat is elolvasni. Amennyiben a sajtra nincs ráírva, hogy laktózmentes, de tápanyagtáblázat szerepel a jelölésen (2016-tól kötelező is), ahol a szénhidrát tartalom 0,1g / 100g vagy az alatti, biztos lehet benne, hogy a sajt laktózmentes. Tudja, meg, hogy, hogyan kell értelmezni a tápérték jelölést.
Egyéb laktóztartalom szempontjából említésre méltó tejtermékek laktóz tartalma 100 ml-re vagy 100 grammra számolva: | |
---|---|
túró (40% zsír) | 2,0-3,1 |
túró (20% zsír) | 2,0-3,3 |
túró (10-70% zsír) | 2,0-3,8 |
édes tejszín | 2,7-3,5 |
tejkrémek, pudingok, tejberizs, tejbegríz | 2,8-6,3 |
sovány túró | 3,0-3,5 |
joghurtkészítmények (csokival, müzlivel, gyümölcsökkel) | 3,0-5,4 |
kefir | 3,5-6,0 |
tejföl | 3,5 |
joghurt | 3,7-5,6 |
10 % -s zsírtartalmú ömlesztett sajtok | 3,8 |
író | 4 |
kávétejszín | 4 |
savó | 4,4-5,2 |
zsíros tej | 4,5 |
kakaós tej | 5 |
tejturmixok | 5 |
tejes fagylaltok | 6 |
7,5% -s zsírtartalmú sűrített tej | 9,5 |
10 % -s zsírtartalmú sűrített tej | 12,5 |
tejpor (teljes tejpor) | 35 |
írópor | 42 |
tejpor (sovány) | 51 |
savópor | 66 |