Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Egyes termékek laktóztartalma

Nyomtatás Nyomtatás

Mennyi laktózt tartalmaznak az élelmiszerek ?

Abból kell kiindulni, hogy minden tejtermék tartalmaz laktózt, így pl. a kecske és juhtej is, nem csak a tehéntej.

A legtöbb tejpornak és a sűrített tejeknek kifejezetten magas a laktóztartalma!

Éppen ezért fontos a termékek összetevőit is megnézni, hogy tartalmaznak-e tejport vagy laktózt.
Ha tejből származó fehérje, pl.: kazein van a termékben, az nem okoz a laktózérzékenyeknek laktózintoleranciás tünetet, de a tejfehérje allergiát kiváltja!

Laktózmentes élelmiszer: az amely laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g / 100 g

Magyarországon a laktózmentes élelmiszerek definícióját az MSZ 1382/1-87 számú szabvány határozza meg, ez tartalmazza az irányadó határértéket.
A szabvány előírásainak értelmében tejcukormentes (laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3.

Anyatejes táplálás, szoptatás fontos a későbbi egészséghez.A tejek közül az anyatejnek van a legmagasabb laktóztartalma:

Az anyatej laktóz tartalma 100 ml-re számolva:
anyatej 4,9-9,5

Az állati tejek laktóztartalma

Állati tejek laktóztartalma 100 ml-re számolva:
kecsketej 4,0-4,9
juhtej 4,4–4,7
tevetej 4,8
bivalytej 4,9
tehéntej 5
kancatej 6,3

Különböző élelmiszerek laktóztartalma:

Essen pár szó elöljáróban a sajtokról!

Érdekes módon vannak olyan sajtféleségek, amelyek laktóztartalma – természetes módon – olyan alacsony, hogy laktózmentesnek tekinthetőek.

A Tejipari Kézikönyvből idézve:

A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok),  és egyéb aromaanyagokat termelnek.

  • A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
    Pl: emmentáli, parmezán, cheddar
  • A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
    Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter
  • A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
    pl: brie, camambert, göcseji, romadur, gorgonzola, romadur, roquefort

Tehát fenti sajtféleségek eleve laktózmentesek vagy egyszerű tárolással a hűtőszekrényben gyakorlatilag házilag is laktóz-mentesíthetőek – persze vegyük figyelembe a sajton feltüntetett fogyaszthatósági időt!

Az egyes gyártók termékei természetesen különbözhetnek egymástól, ezért érdemes a gyártó által jelölt információkat is elolvasni. Amennyiben a sajtra nincs ráírva, hogy laktózmentes, de tápanyagtáblázat szerepel a jelölésen (2016-tól kötelező is), ahol a szénhidrát tartalom 0,1g / 100g vagy az alatti, biztos lehet benne, hogy a sajt laktózmentes. Tudja, meg, hogy, hogyan kell értelmezni a tápérték jelölést.

Egyéb laktóztartalom szempontjából említésre méltó tejtermékek laktóz tartalma 100 ml-re vagy 100 grammra számolva:
túró (40% zsír) 2,0-3,1
túró (20% zsír) 2,0-3,3
túró (10-70% zsír) 2,0-3,8
édes tejszín 2,7-3,5
tejkrémek, pudingok, tejberizs, tejbegríz 2,8-6,3
sovány túró 3,0-3,5
joghurtkészítmények (csokival, müzlivel, gyümölcsökkel) 3,0-5,4
kefir 3,5-6,0
tejföl 3,5
joghurt 3,7-5,6
10 % -s zsírtartalmú ömlesztett sajtok 3,8
író 4
kávétejszín 4
savó 4,4-5,2
zsíros tej 4,5
kakaós tej 5
tejturmixok 5
tejes fagylaltok 6
7,5% -s zsírtartalmú sűrített tej 9,5
10 % -s zsírtartalmú sűrített tej 12,5
tejpor (teljes tejpor) 35
írópor 42
tejpor (sovány) 51
savópor 66

 

ugrás az oldal tetejére