Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
NyomtatásA sajt (és a többi tejtermék is) fontos kalciumforrás, ezért a laktózérzékenyek számára sem szabad lemondania róluk.
Léteznek deklaráltan laktózmentes termékek, amelyek laktóz tartalma a törvényben meghatározott 0,1g / 100g határ alatti. Ezeket a termékeket a laktóz-intoleráns betegek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen tejcukor mentesek. Több cikkünkben érintettük már azt az érdekes tényt, hogy a sajtok nagy része laktózmentes, még akkor is, ha az nincs rajta külön feltüntetve. Ennek oka a sajtok természetes érése és gyártástechnológiájából adódik.
Persze jobb félni, mint megijedni, menjünk biztosra.
Hogyan állapítható meg egy sajtról, indirekt módon, hogy laktózmentes-e, ha csak a 100g termék tápértékének táblázata szerepel rajta, de nem írták rá konkrétan, laktózmentes?
Érdemes kicsit belegondolni, hogy hogy is készül a sajt, akkor könnyen megállapíthatjuk magunk is indirekt módon a tápérték táblázat adatai alapján egy sajtról, hogy az laktózmentes-e.
A természetes sajtok készítése során felhasználható anyagok:
- tej vagy tejszín
- étkezési só kb. 1-4%
- oltó – minimális mennyiség
- esetleg színezékek, fűszerek, ízesítők – minimális mennyiségben
Vegyük észre, hogy a felhasznált összetevők között nincs „cukor” (azaz szénhidrát) nevesítve. Tehát a sajtgyártás során nem kevernek cukrot a tejbe vagy az alvadékba.
A legtöbb gyártó jelöli a tápérték táblázatot (energia, szénhidrát, zsír, fehérje) a termékeken amelyek ma ugyan még nem kötelezőek, de 2016-tól már kötelező lesz a tápérték jelölés ún. BIG 8 formában is ami még ennél is részletesebben tartalmazza az tápérték adatokat a cukrokat külön kiemelten:
[ad 56]
energiára (kJ) / (kcal):
zsír
amelyből
— telített zsírsavak
— egyszeresen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
— többszörösen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
szénhidrát
amelyből
— cukrok
— poliolok (nem kötelező)
— keményítő (nem kötelező)
rost (nem kötelező)
fehérje
só
vitaminok és ásványi anyagok (nem kötelező)
Amennyiben a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g /100g vagy az alatti akkor – mivel más cukrot, mint ami a tejben található tejcukor a termék nem tartalmazhat – biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes.
2 gyakorlati példákkal szemléltetve.
Természetesen a kereskedelemben számos kifejezetten laktózmentes terméket is meg lehet vásárolni, amelyeket a gyártó laktózmentes tejből készít vagy a gyártás során vonják ki belőle a laktózt, ezekre általában külön fel is hívják a fogyasztók figyelmét.
Kapcsolódó bejegyzések:
Akciós laktózmentes termékek 2015 május
Megérkeztek az első akciós laktózmentes termékek a listánkra, amelyek 2015 májusában kaphatóak akciós áron. Várjuk az Ön bejelentését is.
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!
Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...
Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat
Ne mondjanak le a laktózérzékenyek sem tejtermékekről. A tejfogyasztás fontos, hiszen a tejtermékek kitűnő kalciumforrások. A bélben lévő kalcium, és...