Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Mi a tejsavó, azaz a tejsavó jelentősége a laktózintoleranciások számára

Nyomtatás Nyomtatás
A tejsavó a sajtgyártás mellékterméke

A tejsavó régen csak melléktermék volt, ma már hasznosítják.

A tejsavó is tartalmaz tejfehérjét (tejsavó fehérje) és tejcukrot is, így sem a tejfehérje allergiások, sem a tejcukor érzékenyek sem fogyaszthatják.

Mi az a tejsavó?

Az üzemi méretű sajt- és túrógyártásnál keletkező egyik „melléktermék” a tejsavó, amely  tökéletesen alkalmas további fogyasztásra.

Nem szabad a tejsavót összekeverni a tejsavval!

Érdemes arra figyelni, hogy a tejsav az nem azonos a tejsavóval. A tejsavó laktóztartalma magas, miközben a tejsav a laktózmentes összetevő.

Mi az a savópor?

A savópor pasztőrözött tejsavóból vízelvonással készül.

A savópor táplálkozásfiziológiai jelentősége

  • biológiailag igen értékes a fehérjetartalma
  • ásványi anyagokban gazdag
  • B vitaminokban gazdag
  • jelentős a tejcukortartalma
  • gazdag úgy nevezett savófehérjékben
    • a tejben előforduló fehérjéknek közel 20%-át képviselik ezek a különböző tulajdonságú és összetételű fehérjék
    • a savófehérjék nagyobb részét a hőérzékeny laktalbumin- és laktoglobolin frakció, kisebb részét hőstabil proteóz-pepton frakció képezi

Milyen fehérjék vannak a tejben, azaz a tej fehérjéi

  • kazein (78%)
  • savófehérjék (16%)
    • albuminok (9%, hőérzékeny)
    • globulinok (3%, hőérzékeny)
    • proteóz-pepton frakció (4%, hőstabil)
  • egyéb fehérjék (1%)

A savó és a savópor felhasználása élelmiszerekben

Felhasználási lehetősége, mint a tejé, így sok, tejből készült termék is készülhet belőle, pl.:

  • savóalapú savanyított, ízesített és pudingszerű termékek
  • tejsavó por turmixokhoz
  • savósajt
  • savanyú, alkoholmentes üdítőitalok, tejsavós gyümölcsitalok
  • erjesztett savóitalok:
    • savós kefir
    • savósör

Ezek gyártása lényegében azonos, mint a tejalapú hasonló típusú termékeké.

Édes savóval vagy származékaival is készíthető ételek:

  • fagylaltok
  • kenyér
  • briós
  • sós keksz
  • teasütemény
  • torta, tortabevonó
  • mártások
  • narancslé
  • húskészítmények
  • húsmártások
  • cukorka bevonat
  • szaloncukor
  • karamella
  • csokoládé
  • margarin
  • szörpök
  • csecsemőtápszerek
  • pudingok
  • levesek, leves porok
  • üdítő italok,
  • sajtos élelmiszerek

Élelmiszerek savanyú savóval is készíthetően

  • gyümölcslevek
  • erjesztett tejtermékek
  • salátaöntetek
  • sajtok
  • sajtporok, sajtkrémek
  • ömlesztett sajt
  • kenyér
  • sós keksz
  • gyümölcsfagylalt
  • kolbásztöltő anyag

Erjesztett élelmiszerek savóval vagy savófrakcióval készítve

  • ecet
  • bor
  • likőrök
  • egysejtfehérje (pl.: élesztő)
  • fánk
  • kelt tészta
  • kultúrázott tejtermékek
  • tejpor
  • etil-alkohol

Miért használják a tejsavót a gyártók?

Az igazság. hogy a gyártók célja:

  • a melléktermék hasznosítása
  • olcsóbb termékek előállítása a sovány tej kiváltásával az alapanyagok közül

Többfajta savó is van, ezek tápanyagtartalma is eltérő

alkotórész oltós savó savanyú savó
víztartalom 93,5 94,5
szárazanyag tartalom 6,5 6,0
  • zsír
0,4 0,3
  • fehérje
0,7 0,7
  • tejcukor (laktóz)
4,8 3,5
  • ásványi anyag
0,6 0,7
  • tejsav
0,8
laktózmentes fehérje

Sportolók egyénre, a céljaikhoz szabottan fogyaszthatnak tejsavó fehérjét

Sportolók számára nem ismeretlen a tejsavó

A fehérjeforrások közül a tejsavó fehérje az, amely számos biológiailag aktív frakcióval is rendelkezik.

A tejsavó bioaktív összetevői:

  • a lizozim
  • a laktoferrin
  • a glutamin
  • IgA
  • béta-laktoglobulin
  • béta-laktalbumin

A tejsavó alkotórészei a kemény edzések következtében gyakoribbá váló fertőzések kivédésében, az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszhatnak. Az egyes hatóanyagok értéke sportolók szempontjából nem mondható egyértelműnek, mert erről ma még nem készült elegendő kutatás.

A tejsavónak számos prebiotikusnak (porbiotikumok tápláléka) tekintett összetevője van, ám a tejsavó fehérje-izolátumokban, magas fehérjetartalmú készítményekben ez már kevéssé érvényesül. A hatóanyagok közül elsősorban a laktoferrin az, aminek még ilyen hatást tulajdonítanak. Ez kedvező a sportolók számára, ugyanakkor nem zárja ki a bélflóra egyensúlyának felborulásának lehetőségét, ha étrendünkben nagyon magas a fehérjék aránya.

Tejsavó turmix

A rendszeresen sportolók, vagy folyamatosan nehéz fizikai munkát végzők számára a szervezetük fehérjeigénye megnövekszik. A megfelelő izomépítés nehezen lenne megvalósítható, a hozzá szükséges megfelelő fehérjemennyiség bevitele nélkül. Gyakran ennek a kielégítésére a tejsavó fehérjéből is készíthető turmixokat is fogyasztják.

Ágynyugalom során a szervezet anabolikus folyamatainak, fehérjeszintézisének támogatására az egyszerű szénhidrátot és gyorsan felszívódó tejsavó fehérjét tartalmazó keverék egy önkénteseken végzett vizsgálat szerint hatékonyabb volt, mint a lassabban felszívódó, kazeint tartalmazó keverék.

A tejsavó fehérje az egyik legjobb izomépítő fehérje.

  • könnyen emészthető,
  • gyorsan felszívódik,
  • az aminosav összetétele miatt számtalan más előnye is van

Szerencsére, ma már széles választékban kapható laktózmentes tejsavó fehérjepor, kinek, kinek ízlése szerint ízesítve!



Kapcsolódó bejegyzések:

A tejsav és a laktózintolarencia. A tejsav nem okoz tüneteket.
A tejsav és a laktózintolarencia. A tejsav nem okoz tüneteket.

A tejsavat tartalmazó élelmiszer nem okozhat laktózérzékenységi tüneteket, így a laktózérzékenyek fogyaszthatják a tejsavat tartalmazó termékeket, ételeket.

Tejitalokról kicsit másképpen
Tejitalokról kicsit másképpen

A tejital az nem tej. A tejitaloknak alacsonyabb a fehérje, a vitamin, és az ásványi-anyag tartalma is a tejhez képest,...

,
ugrás az oldal tetejére