Étkezési tanácsok laktózintolerancia és tejallergia esetére
Tisztelt Cím!
Kis unokám tejfehérje és tejcukor-érzékeny, két és fél éves.
Milyen élelmiszerek vásároljak neki és milyen ételeket készítsek.
Jövő hónapban látogatnak meg.Köszönöm segítségét.
Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével!
A válasz előtt leírom Önnek, mely élelmiszerek tiltottak és melyek engedélyezettek az unokája számára. A receptek megtervezése, kiválasztása előtt feltétlenül győződjön meg arról, hogy az adott alapanyag a diétába beépíthető-e vagy sem.
A laktózérzékenység és a tejfehérje allergia esetében együttesen kerülendőek az olyan termékek, amelyek az alábbi összetevők valamelyikét tartalmazza:
- Tejcukor, vagy laktóztej és tejpor
- Tejszín
- Tejföl
- Joghurt
- Kefir
- Sajt
- Túró
- Vajíró
- Savó, savópor
- Citopánpor
- Tejes margarin
- Tejsavós édesítőszer
- Kazein
- Kazeinátok
Fogyaszthatóak azonban a következő termékek:
- 100% növényi italok – „növényi tejek” (rizsital, zabital, mandulaital, mogyoróital, kókuszital, stb…)
- Növényi zsírok
- Növényi olajok
- Feldolgozatlan: sertés-, liba-, kacsa zsír
- Húsok
- Halak
- Halolaj
- Tengergyümölcsei
- Zöldségek
- Gyümölcsök
- Tojás
- Gabonamagok, és lisztek
- Pszeudogabonák, és lisztek
További információkat talál a weboldalunkon a tejfehérje allergia és laktózérzékenység összehasonlításáról
Kérdésére válaszul, írok néhány ételötletet:
- Zöldségleves, tejmentes tésztabetéttel
- Csirkemell párolva, sütőben sütve, petrezselymes burgonyával, párolt
- zöldségekkel
- Zöldségpürék, főzelékek, saját anyagával, vagy burgonyával sűrítve
- Rizsfelfújt tejhelyettesítő növényi ital (pl. rizsital) használatával,
- Palacsinta tejmentesen, lekvárral
Sok sikert kívánok a sütéshez-főzéshez és kellemes időtöltést unokájával!
Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus