A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
NyomtatásA laktózérzékenység “gyógyítása”
A tudomány számos úton próbálja megoldani a laktózérzékenyek problémáját és elérni azt, hogy ők
is fogyaszthassanak tejtermékeket. Ennek oka nem csak az, hogy a tejtermékek nélkülözhetetlenek az étkezésben, hanem az is, hogy laktóz nem csak a tejben vagy a tejből készült termékekben (tejföl, túró, sajt, vaj, joghurt, kefir stb.) van.
Léteznek olyan tejből készült kivonatok (pl. tejfehérje-koncentrátum), amelyeket igen gyakran alkalmaznak ún. feldolgozott élelmiszerekben. Ilyenek például a különféle szalámik, levesporok, szószok. Nagyon nehéz feladatra vállalkozik az, aki azokat a termékeket szeretné elkerülni, amelyekben ilyen adalékanyagok vannak.
Alternatív lehetőség a laktáz enzim pótlása.
A laktózintolerancia elleni küzdelem egyik eszköze a laktózmentes termékek gyártása, egy másik lehetőség pedig a laktáz enzim pótlása. Ez az az enzim, amely a laktóz megfelelő elbontásáért felelős, a tejcukor-érzékenyek problémáját ennek hiánya, vagy csökkent mennyisége okozza.
A laktáz enzim pótlása.
[ad 40]A pótlólag alkalmazható laktáz enzim szájon át bevehető gyógyszer, amelyhez többféle formátumban (por, csepp, rágótabletta) juthatunk hozzá.
A hatóanyaga túljutva a gyomor savas közegén, a vékonybélben képes hatásosan pótolni a vékonybél laktáz-termelését.
Mindegyik gyógyszer formában szedett laktáz-pótlóra igaz, hogy a nátrium és kálium ionok fokozzák, míg a kalcium, réz és nehézfém ionok gátolják a hatását. A gyógyszer mennyiségét az elfogyasztani kívánt laktóz mennyisége határozza meg (de általában orvos állapítja meg).
A gyógyszer nem befolyásolja a reflexeket, de mellékhatásként előjöhetnek ugyanazok a tünetek, amik egyébként a laktózérzékenységet kísérik. Természetesen az allergiás hajlamot ezen gyógyszer szedése előtt is meg kell vizsgálni.
A por alakú laktázt vagy folyékony élelmiszerben kell feloldani, vagy szilárd étel tetejére szórni. Vigyázni kell az étel hőmérsékletével, mert 50 °C fok felett az enzim elbomlik. A por önmagában ízetlen és az étel ízét nem befolyásolja.
A rágótablettát étkezés előtt kell a szájüregben elrágni. Ebből következik, hogy 3 év alatt kisgyermekek ezt a változatot még nem kaphatják, hiszen ők még nem tudnak biztonsággal rágni és a félrenyelés, fulladás veszélye is fennáll náluk.
Különösképpen jó módszer lehet a laktáz pótlás abban az esetben, ha nem ismerjük az étel összetevőit, mert egy fogadáson vagy vendégségben kínálnak meg azzal.
Mire kell odafigyelnie a laktózérzékenynek a laktáz enzim szedése során?
A laktáz enzim szedése egy tanulási folyamat. Miért? Megtudhatja A laktáz enzim szájon át történő adagolása című cikkünkből.
Kapcsolódó bejegyzések:
Ingyenes laktáz enzim minta igénylés
Összesen 3.000 személynek van lehetősége ingyenes laktáz enzim termékmintát igényelni az újonnan megjelent JutaVit laktáz enzim – 5000 FCCU készítményből....