Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Gyermeket vársz, és laktózérzékeny vagy? Akkor figyelj!

Nyomtatás Nyomtatás
laktózérzékeny kismama

laktózérzékeny kismama

Elsőként nagyon fontos, hogy a veleszületett laktóz-intolerancia örökölhető, azaz ha az anyuka és az apuka, mindketten úgy születtek, hogy már születésükkor nem volt laktóz bontó laktáz enzimük, akkor sajnálatosan a gyermekük, gyermekeik is nagy valószínűséggel örökölni fogják a tejcukor-érzékenységet.

Ha csak az egyik szülőnél áll fenn a veleszületett laktózintolerancia, akkor 50% az esély a veleszületett tejcukor érzékenység megjelenésének!

Hogyan lehet kideríteni, hogy valaki veleszületett vagy szerzett laktózérzékenységben szenved?

Genetikailag, szájnyálkahátáról vett minta vizsgálattal.

Jó hír viszont, ha a szülők másodlagos, vagy szerzett laktáz hiány miatt laktózintoleranciásak (pl.: hasmenéses betegség, vagy gyógyszerek, stb. … miatt) azt viszont semmilyen szinten nem öröklik a gyerekek!

A laktózérzékenység esetén a szervezet számára probléma a tejcukor (laktóz) tartalmú ételek, élelmiszerek megemésztése.

A tejcukor, vagy laktóz a tej-tejtermékekben, készételekben fordul elő:
Szarvasmarha-, bivaly-, kecske-, juh-, szamár-, teve-, ló kanca teje és ezekből készült termékek:

  • natúr-, és ízesített joghurtok, kefirek, aludttejek, sajtok, tejszínek (sokszor még a növényi tejszínt is keverik állati tejjel), permeátumok, növényi sajtjellegű készítmények is tartalmazhatnak valamennyi tejszármazékot!
  • Húsipari készítmények: felvágottak, előre beízesített nyers húsok, májasok, sonkafélék, konzervek
  • Édesipari termékek: csokoládék, kekszek, nápolyik, jégkrémek, fagylaltok, cukorkák
  • Gabonakészítmények: édes-, sós péksütemények, müzlik
  • Fűszerek, ízesítők: szárazak, szószok, porok, konzervek
  • Félkész-, készételek: fagyasztott, konzerv, szárított formában is!
  • Tejes alkoholok: koktélok, koktélízesítők

Az emésztési nehézségek oka, hogy laktózintolerancia esetében hiányzik a szervezetünkből, a vékonybélből, a laktózt bontó laktáz enzim.
Így a tejcukor a vastagbélben erjesztődik a bélbaktériumok által, ami puffadáshoz, hasmenéshez vezethet.

Ez bizony a növekvő pocaknak sem tesz jót,

a tejcukor-érzékeny várandós kismamák

a tüneteik miatt egyre rosszabbul is érezhetik magukat.

Érdekesség, hogy a laktáz hiányban szenvedő nők laktózintoleranciája a terhesség ideje alatt egyes esetekben ideiglenesen megszűnhet, mert a terhesség idejére (talán a bélmozgások lelassulása, és a megváltozott bélflóra miatt, nem tudni még pontosan) visszatérhet, a laktóz bontó képesség.

Ugyanakkor a jó szakorvos dietetikussal együtt igyekszik megállapítani, hogy:

  • elsődleges laktázhiányról van szó a leendő édesanya esetében (sajnos ez nem gyógyítható, de kitűnően kezelhető),

vagy

  • ún. szerzett laktózintolerancia van a háttérben (hasmenés, gyógyszerek, stb. … miatt – ez viszont gyógyítható), hiszen az anyukának és a babának sem mindegy!

Arról nem is beszélve, hogy a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia (ami teljesen más betegség!), és a gluténérzékenység tünetei hasonlóak, és biztonsággal kell a tejfehérje allergiát, vagy gluténérzékenységet is kizárni, nehogy félre kezeljék a kismamát!

Ha igazoltan laktózintoleranciás a babát váró anyuka, akkor vagy laktáz enzim pótlást alkalmaz a tej-, tejtermék tartalmú étkezés mellé (ezt a szakorvos, diagnózist felállító laboreredmény mellett felírja a kismamának, és gyógyszertárban megvásárolható), vagy terhesség ideje alatt szigorúan ügyel a laktózmentes termékek fogyasztására.

A laktózmentes termékek dobozán alkalmazott jelölések. Lactose free, Lactosefrei, Laktózmentes,  tejes doboz vagy tehén figura karikában áthúzva.

 , , , , ,
ugrás az oldal tetejére