Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózérzékenység kezelése

Nyomtatás Nyomtatás

Azt már tudjuk, hogy mi a laktózérzékenység, mik a tejcukor érzékenység tünetei. A fő kérdések:

Hogy kezelhető a laktózérzékenység? Miért kell kezelni?

A laktózérzékenység, vagy tejcukor-intolerancia igen kellemetlen tünetekkel (hányás, hasmenés, puffadás, stb. …) jár, melyek súlyos szövődményekkel is járhatnak (alultápláltság, tápanyag felszívódási problémák és az ebből eredő, akár vashiányos anémia, ásványi-anyag-, vitaminhiányok, stb. …).

Érthető, hogy erre mindenki felkapja a fejét.

Persze hogy kell kezelni a laktózérzékenységet!

Mielőtt azonban öndiagnózist állítana fel bárki, ismételten jelezzük, hogy a fenti tüntetek más betegségekre (gluténérzékenység,. IBS, tejfehérje allergia, stb. …) is jellemzőek lehetnek, így a kivizsgálás, és a szakorvosi diagnózis felállítása kötelező! Semmiképpen se kezdjünk el egyedül laktózmentesen diétázni, mert egyrészt elferdítheti a vizsgálatkor a kapott eredményt, másrészt egyéb tápanyag hiányos állapotokat idézhetünk elő, a már meglévő betegség mellé

Laborvizsgálattal pontosan meg lehet határozni, hogy valóban laktózérzékenységről van-e szó, ugyanis a tejcukor érzékenység nem azonos a tejallergiával, ami viszont tejfehérje-intolerancia és súlyos esetben akár allergiás reakciót is okozhat.

Laktóz-intolerancia gyanú esetén forduljon háziorvosához és kérjen beutalót. Ha viszont nem szeret sokat várni beutaló nélkül – térítés ellenében – több laktózérzékenység vizsgálatot (is) végző intézményt találhat a térképünkön.

Ha kezünkben a biztonságos diagnózis, igen, laktózérzékenység van a háttérben, akkor jöhet a kezelés.

A laktózérzékenység kezelésének alapja a tünetek előfordulásának oki megelőzésén alapul.
Mivel a laktózérzékenység az esetleges kényelmetlenségen kívül más egészségi problémákat nem okoz, oki kezelése a tünetek előfordulásának és súlyosságának minimalizálásából áll.
Tehát amennyiben diagnosztizálták a laktózintoleranciát, oda kell figyeli az étkezésre, az elfogyasztásra szánt élelmiszerek és azok összetevőinek laktózmentességére is!

A tejcukor-érzékenység kezelés lépései:

  1. diagnózis felállítás
  2. egyénre szabott étrend összeállítása dietetikussal konzultálva, hogy a már kialakult tápanyag hiányos állapotot is megszüntessük
  3. a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítása (mint a gluténérzékenység esetén is) ún. kor specifikus bélflóra helyre állító készítményekkel
  4. laktózmentes termékek megismerése
  5. szájon keresztül szedhető laktáz enzim alkalmazási lehetőségei azaz laktáz enzim pótlás

Fogyasszon laktózmentes termékeket!

Nem a tejet-, és tejtermékeket kell elfelejteni, hanem csak a laktóztartalmú alapkészítményeket.
Sajnos a laktóztartalom nem csak a tej-, tejtermékek egyedisége, hiszen feldolgozott élelmiszerek, készételek is tartalmazhatlak tejszármazékot így laktózt is!

A tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek esetében akkor lehetünk biztosak arról, hogy nem tartalmaznak laktózt, ha azt a termék csomagolásán vagy kiegészítő címkéjén a gyártója vagy a forgalmazója “laktózmentes” jelzővel illeti, vagy a hozzávalókban nem találkozunk az alábbiakkal:

  • Tejcukor, vagy laktóz
  • Tej
  • Tejpor
  • Tejszín
  • Tejföl
  • Joghurt
  • Kefir
  • Sajt
  • Túró
  • Vajíró
  • Savó
  • Savópor
  • Citopánpor
  • Tejes margarin
  • Tejsavós édesítőszer
  • Kazein
  • Kazeinátok

 

A tej és tejtermékek esetében (ízesített készítmények kivételével, amelyek tartalmazhatnak hozzáadott répacukrot is) a tápanyag táblázatban megjelenő cukor minden esetben tejcukrot jelent.
Ez alól csak a laktóz-bontott készítmények jelentenek kivételt, de ezeket általában „laktózmentes” jelzővel látják el.

Bizonyos laktózérzékeny betegeknél, megállapítható, egy úgy nevezett laktóz tűrés határ is.

Ebben az esetben egyedi mennyiségű laktóz időnként fogyasztható különösebb probléma nélkül.

Laktózérzékeny gyermekek esetében, orvosi felügyelet mellett lehet laktóz terhelési próbát tenni.

ugrás az oldal tetejére