Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózmentes étrend alapjai

Nyomtatás Nyomtatás

A laktózmentes étrend lényege, hogy ki kell iktatni az étrendből a laktózt tartalmazó élelmiszereket, ételeket. Ezt a diétát, szigorúan be kell tartani azoknak, akiknél laktózintoleranciát diagnosztizáltak. A laktózintolerancia a gyomor-bél traktust érinti, emésztési tünetek formájában. Tünetek esetén, melyek befolyásolják az normális életet, a betegnek orvoshoz kell fordulnia. A laktózintolerancia a tej egyik összetevőjére, a tejcukorra (laktózra) adott reakció, amit az úgynevezett laktáz enzim termelődésének csökkenése, vagy az enzim hiánya okoz. A tejcukorérzékenység az embereknél életük során bármikor kialakulhat. A tünetek erőssége változó. A panaszok attól is függnek, hogy ki mennyi laktóztartalmú élelmiszert fogyaszt naponta, illetve van-e még kis mennyiségű laktáz enzim termelődés, vagy már egyáltalán nincs.

 

A laktóz intolerancia elsősorban emésztési problémában nyilvánul meg. Az emésztési problémák az elégtelen laktáz enzim termelődés következményei. A laktáz egy enzim, amely a tejcukrot, a laktózt egyszerű cukrokra (galaktózra, és glükózra) bontja, amelyet aztán a szervezet meg tud emészteni. Azoknak az embereknek, akiknek nincs laktáz enzim termelődése, laktózérzékenység diagnosztizálható. A laktózintoleranciát hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, stb. jellemzi.

Ez elsősorban annak tudható be, hogy emésztésünk nem tud megbirkózni a normál étrend laktótartalmával.

Ma már szerencsére számos terméket találni a boltok polcain, amelyeket kifejezetten laktózmentes étrend kialakításához fejlesztettek ki. Ezért vásárlás előtt érdemes átlapozni a Tesco üzletlánc akciós újságjait, a Tesco újságok és az Auchan akciós újságok sokaságát, melyekben rengeteg Tesco akciós és Auchan akciós laktózmentes terméket találni kedvezményes áron. Böngéssze át kényelmesen otthonról a Tesco akciós újságok lapozható verzióját, valamint az Auchan akciós újságok lapozható formaváltozatát és tervezze meg bevásárlólistáját a laktózmentes termékcsaládokból. 

Milyen élelmiszereket kerüljünk?

A laktóz fő forrása a tej és tejtermékek: (tej: zsíros, félzsíros, sovány, savanyú, szárított), joghurt, túró, tejszín, sajt, vaj, kefir, tejsavó, puding, kenhető vaj. Nem számít, hogy a tejtermékek tehéntejből vagy más állatok tejéből készülnek. A laktóz minden tej természetes összetevője, beleértve az anyatejet is. Fontos figyelni azonban az egyes élelmiszerek összetételét is. A fent felsorolt ​​különféle tej összetevők és tejtermékek olyan élelmiszerekben is megjelenhetnek, amelyekben nem is keresnénk őket. Ezek leggyakrabban az édes és sós péksütemények, töltött ostyák, csokoládék, energiaszeletek sportolóknak, instant ételek, felvágottak, fogyókúrás koktélok.

A laktóz népszerű összetevő számos különböző tablettában, pl. a gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben vagy az édesítőszerekben. Ezek közül számos beszerezhető laktóz nélküli változatban is. A nagy üzletláncok sajátmárkás laktózmentes termékcsaládot is kialakítottak, köztük az Auchan is sajátmárkás laktózmentes termékcsaláddal büszkélkedhet. Termékeiket keresse az Auchan újságokban. Ha átlapozza az egyes üzletláncok szórólapjait, mint a Tesco újságokat, a Tesco akciós újságok lapozható verzióját, az Auchan akciós újságok lapozható változatát, vagy a nagyszerű Auchan újságok sokaságát, mindig keresse a laktózmentes termékeket. .

Milyen termékeket fogyaszthatunk?

Magának az étrendnek az összeállítása előtt érdemes tájékozódni a laktózintolerancia mértékéről. Ennek eredményeként egyéni tűrőképesség alapján akár olyan termékeket is fogyaszthat, amelyek minimális laktózt tartalmaznak, ezért nem okoznak egészségügyi problémákat. Ha emésztési problémái vannak, fontos, hogy orvoshoz forduljon, aki pontosan diagnosztizálja az egészségi állapotát. A kezeletlen laktózintolerancia hosszú távú egészségügyi problémákhoz, betegségekhez vezethet.

Az elfogyasztható élelmiszerek közé tartoznak a laktózmentes tejtermékek, például a laktózmentes tej, a laktózmentes joghurtok, a laktózmentes kenhető termékek, valamint ezekből a laktózmentes tejtermékekből származó termékek különféle változatai, például a laktózmentes sajtok (pl. laktózmentes mozzarella). A laktózmentes csokoládé vagy fagylalt is megfelelő választás. A ghí vaj (csak vajzsírt tartalmaz) rendszeres főzéshez is alkalmas. Javasolt kipróbálni más alternatívákat, amelyek segítségével változatosabbá teheti étrendjét, nevezetesen a dióból, kókuszból vagy zabból készült különféle növényi alternatívákat. Számos növényi ital is, mint a kókuszdiótej, rizsital, mandulaital, zabital de a növényi sajtok és joghurtok is fogyaszthatók. A laktózmentes termékeket az üzletekben leggyakrabban lactose free, lactose frei felirattal jelölik.

Mivel a laktózmentes termékek kínálata nagyon széles, segítségükkel az élelmiszerek nagy része helyettesíthető, így élete nem fog olyan lényegesen megváltozni. Ön azonban biztosan jobban fogja érezni magát, mert tünetei enyhülnek, meg is szűnnek (ha nem áll mögötte más felszívódási zavar is).

Forrás: zdravie.sk (https://www.zdravie.sk/clanok/57435/intolerancia-laktozy-kedy-sa-vyskytuje-a-ako-sa-pri-nej-stravovat)

Hirdetés



Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan kell betartani a laktózmentes étkezést?
Hogyan kell betartani a laktózmentes étkezést?

Az étkezési reakciók emberre történő hatásai egyénileg eltérőek. Az elmúlt években egyfajta divathullámmá vált a laktóz- és gluténintolerancia, amely nagyrészt...

,
ugrás az oldal tetejére