Borsban megjelent cikk – helyesbítése – laktáz enzim
NyomtatásKorábban beszámoltunk róla, hogy a meghívást kaptunk egy kerekasztal beszélgetésre, amelynek témája a tej- és tejtermék fogyasztása laktózérzékenyként volt a témája.
Az esemény összefoglalója több helyen is megjelent a médiában, amelyben egyik dietetikus szakértőnk Nógrádi Katalin is beszélt a tejfogyasztás jótékony hatásairól.
Laktóz és laktáz – nem mindegy
A Borsban megjelent cikkben viszont sajnálatos módon találtunk egy betűhibát, ami más szóösszetételben nem volna zavaró, de sajnos a laktóz és laktáz esetében a betűcsere már félreértéshez vezethet.
A nyomtatásban megjelent szövegrész: „laktóz enzim tartalmú” helytelen, helyesen „laktáz enzim tartalmú” szöveg a helyes.
A laktóz az maga a tejcukor, ami a tej természetes összetevője.
A laktáz enzim az az enzim, ami az egészséges emberek bélrendszerében termelődik és lebontja a táplálkozás során bevitt laktózt – tejcukrot. Azoknak akiknek a szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, azoknak a laktóz tartalmú ételek, italok fogyasztása panaszokat okozhat őket nevezzük laktózintoleránsoknak, laktózérzékenyeknek.
Erre jó megoldás a laktáz enzim tartalmú rágótabletta alkalmazása, amelyet bevéve szájon át pótolhatja laktózérzékeny a szervezetében elégtelenül termelődő laktáz enzimet.
Laktózintolerancia adókedvezmény
Mint ahogy a cikkben is utaltunk rá, a laktózintolerancia esetén az érintettek bizonyos feltételek fennállása esetén személyi adókedvezményt vehetnek igénybe. Részletes útmutató és nyomtatvány a korábbi cikkünkben a laktózintolerancia személyi adókedvezményéről.