Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Borsban megjelent cikk – helyesbítése – laktáz enzim

Nyomtatás Nyomtatás

Korábban beszámoltunk róla, hogy a meghívást kaptunk egy kerekasztal beszélgetésre, amelynek témája a tej- és tejtermék fogyasztása laktózérzékenyként volt a témája.

Az esemény összefoglalója több helyen is megjelent a médiában, amelyben egyik dietetikus szakértőnk Nógrádi Katalin is beszélt a tejfogyasztás jótékony hatásairól.

Laktóz és laktáz – nem mindegy

A Borsban megjelent cikkben viszont sajnálatos módon találtunk egy betűhibát, ami más szóösszetételben nem volna zavaró, de sajnos a laktóz és laktáz esetében a betűcsere már félreértéshez vezethet.

A nyomtatásban megjelent szövegrész: “laktóz enzim tartalmú” helytelen, helyesen “laktáz enzim tartalmú” szöveg a helyes.

Sajtóesemény Bors melléklet 2015-06-17

A laktóz az maga a tejcukor, ami a tej természetes összetevője.

A laktáz enzim az az enzim, ami az egészséges emberek bélrendszerében termelődik és lebontja a táplálkozás során bevitt laktózt – tejcukrot. Azoknak akiknek a szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, azoknak a laktóz tartalmú ételek, italok fogyasztása panaszokat okozhat őket nevezzük laktózintoleránsoknak, laktózérzékenyeknek.

Erre jó megoldás a laktáz enzim tartalmú rágótabletta alkalmazása, amelyet bevéve szájon át pótolhatja laktózérzékeny a szervezetében elégtelenül termelődő laktáz enzimet.

Laktózintolerancia adókedvezmény

Mint ahogy a cikkben is utaltunk rá, a laktózintolerancia esetén az érintettek bizonyos feltételek fennállása esetén személyi adókedvezményt vehetnek igénybe. Részletes útmutató és nyomtatvány a korábbi cikkünkben a laktózintolerancia személyi adókedvezményéről.

 , , ,
ugrás az oldal tetejére