Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Háziállataink is lehetnek laktózérzékenyek?

Nyomtatás Nyomtatás
Macska és a laktózérzékenység

Vannak laktózérzékeny cicák is.

A világ népességének körülbelül 75%-a küzd laktózérzékenységgel, de házi kedvenceinket is érintheti?

Lehet laktózérzékeny a macska és a kutya is?

Az emlősök, ahogy az ember is, csecsemőkorában az anyatejes táplálás ideje alatt termel laktáz enzimet, ha az anyatejjel való táplálkozás megszűnik a laktáz aktivitás is csökken. Kivétel a veleszületett laktáz enzim hiány, amikor születéstől fogva nem termelődik laktáz enzim. Az embereknél különböző népességcsoprtokban megmaradt a laktáztűrő képesség, míg másokban kevésbé, így náluk nagy valószínűséggel laktózintolerancia fog kialakulni. Szinte ugyanez a helyzet kedvenc háziállatainkkal is.

Ihat a macskánk tejet?

Annak ellenére, hogy a legtöbb mese és mondóka szerint a macskák kedvenc itala a tej, a legtöbb cica nem tudja megemészteni. Ez is egy tévhit.
A kiscicáknál még termelődik laktáz enzim, ahhoz, hogy az anyatejben lévő tejcukrot le tudják bontani, de később a laktáztermelés megszűnik, így már nem tudják megemészteni a tehéntejet. Természetesen vannak macskák, ugyanúgy, ahogy az embereknél is, akik képesek kis mennyiségű laktóz lebontására. A laktózérzékeny állatoknál ugyanúgy hasi görcsök és hasmenés jelentkezik, mint az embereknél. Ha ezeket a tüneteket észleljük kedvencünknél tej fogyasztása után, akkor ne adjunk nekik többet. Ha csak gyanaszunk a laktózintoleranciára, akkor először kis mennyiségű tejjel próbálkozzunk, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget, ha nem vált ki tüneteket. Habár a kölyök macskák szervezetében még termelődik laktáz, ennek ellenére se adjunk nekik tehéntejet, mivel ennek magasabb a laktóz tartalma, mint a macskatejé.

És a kutyánk is lehet laktózérzékeny?

A kutyák szervezetében is csak addig termelődik a laktáz enzim, míg anyatejjel táplálkoznak. Tehát a laktózérézkenység ugyanúgy kialakulhat, mint a macskáknál, és ugyanazok a tünetek is jelentkeznek. Először mindenképpen kevés mennyiségű tejet adjunk kedvencünknek, ha tünetei vannak a tej elfogyasztása után, akkor ne adjunk nekik többet. A különböző savanyított tejtermékek, mint a joghurt, kefír vagy a túró alacsonyabb laktóztartalommal rendelkeznek, így érdemes azokat is kipróbálni háziállatainknál, mivel könnyebben emészthetőek, lehet nem fog nekik panaszt okozni.

Források:Kapcsolódó bejegyzések:

A világ népességének laktóz tűrő képessége - Európán kívül
A világ népességének laktóz tűrő képessége – Európán kívül

A laktóz-intolerancia a világ népességének közel 75%-át érinti. Magyarországon 10-35% közé teszik a laktóz-intoleranciásak számát. A világon vannak olyan népcsoportok...

Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban - Európa
Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban – Európa

A laktóz-intolerancia a világ népességének közel 75%-át érinti. Magyarországon megoszlanak a vélemények, 10-35% közé teszik a laktóz-intoleranciásak számát. Mi a...

, ,
ugrás az oldal tetejére