Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Talán minden laktózérzékeny gyerek után fog járni az emelt összegű családi pótlék?

Nyomtatás Nyomtatás
Újra emelt összegű családi pótlék jár a laktózérzékenyeknek?

Újra emelt összegű családi pótlék jár a laktózérzékenyeknek?

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a laktózérzékenyek számára igényelhető személyi adókedvezmény kérdésével, majd nem olyan régen az emelt összegű családi pótlék kérdését is körbejártuk. Kicsit érthetetlen volt számunkra is hogy a jogszabályban miért nem jelentek meg konkrétan a laktózérzékenység betegség kódjai.

A minisztérium válaszában közölte, hogy csak a vele született laktáz elégtelenség esetén jár az emelt összegű családi pótlék a laktózérzékeny gyermekek után.

Egy szülő korábban panaszt is tett az alapvető jogok biztosánál, amelynek a jelentése a napokban jelent meg az AJB-6514/2013. számú ügyben.

A ma érvényes jogszabályok szerint sajnos nem emelt összegű családi pótlék jár laktózérzékenyeknek, kivéve a veleszületett laktáz elégtelenséget.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata, talán meg tudja ezt az állapotot változtatni.

Előzmények:

Egy magánszemély azért fordult Hivatalomhoz, mert a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló 5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet 2013. április 1-jén hatályba lépő módosítása megváltoztatta a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok listáját. A beadványozó szerint diszkriminatív helyzetet eredményez, hogy az anyagcsere- és endokrinbetegségek között korábban a phenylketonuria és egyéb enzimbetegségek körében példálózóan felsorolt laktózérzékenységet felváltotta a veleszületett laktáz-hiány megfogalmazás, melynek következtében a magasabb összegű családi pótlékra jogosultak köre jelentősen leszűkült. Azok a gyermekek ugyanis, akiknél a betegséget nem csecsemőkorban diagnosztizálták, kiesnek a támogatottak köréből.

Intézkedés:

A jelentésemben feltárt alkotmányos joggal összefüggő visszásság orvoslása és jövőbeni megelőzése érdekében az Ajbt. 37. §-a alapján felkérem az emberi erőforrások miniszterét, intézkedjen annak érdekében, hogy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló 5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságokat felsoroló melléklete a veleszületett laktáz-hiány mellett az azonos tünetekkel járó nem veleszületett laktáz-hiányos megbetegedéseket ismét tartalmazza.
Az Ajbt. 32. § (1) bekezdése alapján felkérem továbbá, hogy a jogszabálytervezetek véleményezési eljárásában minden esetben biztosítsa a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény rendelkezéseinek maradéktalan érvényesülését.

Ez eredeti anyag: Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6514/2013. számú ügyben (PDF)

Amennyiben a minisztérium “jobb belátásra tér” ismét járni fog az emelt összegű családi pótlék a laktózérzékenységre.

Bízunk a pozitív elbírálásban.Kapcsolódó bejegyzések:

Jár-e emelt összegű családi pótlék laktózérzékenység esetén?
Jár-e emelt összegű családi pótlék laktózérzékenység esetén?

Megkaptuk a választ a kérdéseinkre a laktózérzékeny gyermekek utáni emelt összegű családi pótlékkal kapcsolatban. Sajnos nem jár, viszont a Minisztérium...

, , ,
ugrás az oldal tetejére