Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes termékek NFH ellenőrzése

Nyomtatás Nyomtatás

Talán már olvashatták már ezt a hírt más fórumokon, de a teljes-körű tájékoztatás érdekében csak most tesszük közzé, miután az a hírben érintett Nasztály Zrt reagálását is megkaptuk.

Korábbi cikkeinkben többször utaltunk rá, hogy a laktóztűrő képesség egyénenként változó, így egy minimális laktóztartalmat a legtöbb laktózérzékeny el tud viselni a kellemetlen tünetek megjelenése nélkül. Erről bővebben itt olvashatnak.

Ezek után a sajtóközlemény:

„Szójamentes”, „laktózmentes”, „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megtévesztő jelölés tükrében.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

„Szójamentes”, „laktózmentes”, „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megtévesztő jelölés tükrében.

A vizsgálat célja az volt, hogy a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, illetve az élelmiszerek címkéjén a gyártó által feltüntetett adatoknak, tekintettel arra, hogy a fogyasztók az említett termékek vásárlásakor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel kizárólag az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést.

A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” kiemelt projekt részeként valósult meg.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma laktóz-, szója- és gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében, hiszen napjainkban egyre több allergiás megbetegedés diagnosztizálható világszerte a lakosság körében, valamint egyre nagyobb gyakorisággal fordul elő a laktóz- (azaz tejcukor), valamint a gluténérzékenység.

Ezek hátterében számos befolyásoló tényező állhat, mint például szójaallergia esetén az idegen fehérje korai bevitele a szervezetbe, az anyatejes táplálás korai elhagyása, örökletes hajlam, stb.

A szójaallergiában, illetve a laktóz- és/vagy gluténérzékenységben szenvedő fogyasztók különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoport, hiszen kizárólag a címkén jelöltek alapján döntenek arról, hogy a kiválasztott élelmiszer számukra fogyasztható-e vagy sem.

Összesen 49-féle mintát vizsgáltak meg a szakemberek az akkreditált laboratóriumban- 18-féle „laktózmentes”, 22-féle „gluténmentes”, és 16-féle olyan terméket, amely – a címke jelölése szerint – nem tartalmaz szóját.

A laktóz (azaz tejcukor)-érzékenység az esetek többségében nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes a szervezet a laktóz bontására, hanem a rendelkezésre álló tejcukor-bontó enzim (laktáz) mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe juttatott tejcukor teljes mennyiségét lebontsa. A tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket (tejtermékek, tej, vagy ezeket tartalmazó élelmiszerek) kivonjuk az étrendből, de manapság az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. „Laktózmentes” jelöléssel ellátott élelmiszer laktóztartalma – az élelmiszerek címkéjén feltüntetett értékek szerint – általában legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3) laktóztartalom.

A Naszálytej Zrt reagálása

ITT olvasható.

A vizsgált termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóz tartalom nem volt jelen a címkén feltüntetett értéknél nagyobb mennyiségben; egy termék, a Magic Milk Laktózmentes Habtejszín (UHT) (Minőségmegőrzési idő (nap/hónap/év) a tételazonosítóval: 06.11.2015 LK23015-1) laktóztartalma (0,12 g/100 g) haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.

Szintén gyakran előforduló étel-intolerancia a lakosság körében a gluténérzékenység. A gluténérzékenységben (cöliákia) szenvedők szintén kizárólag a termékcímke alapján tudnak tájékozódni arról, hogy az adott élelmiszer fogyasztható-e számukra. A vonatkozó uniós jogszabályok alapján „gluténmentesnek” abban az esetben nevezhető az élelmiszer, amennyiben gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.

Megkerestük a gyártót!

Králl Mária a Hunorganic képviselőjének a reagálása az esetre ITT olvasható.

A vizsgálat eredményeként megállapításra került, hogy egy termék, a Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék (Minőségmegőrzési idő a tételazonosítóval: 31.08.2017- -173) gluténtartalma (33,96 mg/kg) meghaladta a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket.

Szójaallergia esetén fontos a szigorú, szójamentes diéta folyamatos betartása. E tekintetben különösen fontos a fogyasztó számára, hogy amennyiben egy termék szóját tartalmaz, az mindenképpen fel legyen tüntetve az összetevők között. Szóját például nagy gyakorisággal tartalmaznak a hústermékek, illetve húskészítmények. Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a szójababot tartalmazó termékek jelölésében is kötelező feltüntetni a szója jelenlétét. A vizsgált termékek közül, valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek.

A vizsgált termékek listája itt olvasható: Mentes jelölésű termékek vizsgálati eredménye.

Forrás: www.nfh.hu


A hír olvasása után azonnal felvettük a kapcsolatot a Magic Milk laktózmentes termékek gyártójával a Naszálytej Zrt-vel, akinek képviselője Péter Katalin válaszolt a megkeresésre:

A vizsgálatban több Magic Milk laktózmentes termék is szerepelt, melyek megfeleltek a rendelet által meghatározott értéknek.

A Magic Milk habtejszín esetében a két százados eltérés az általunk végzett vizsgálat kimutathatósága alatt van.

Fontos azonban tudni, hogy a laktóz intolerancia nem betegség, ahogy a neve is mutatja! Igaz, hogy emésztőszervi kellemetlenséggel jár, ha a tejcukor szint magasabb, de személyenként változó ennek a határértéknek a mértéke.

Ebben az esetben olyan kicsi a többlet tejcukor 0,02 g/100g, hogy ugyan olyan tünetmentes a termék fogyasztása, mint a 0,1 g/100 g értéknél. Ezt alátámasztja, hogy az érintett termékkörre fogyasztói reklamáció nem érkezett.


Megkerestük a Glutenix gluténmentes termékek gyártóját is a Hunorganic Kft. Képviselője Králl Mária szerkesztőségünktől tudta meg (!), hogy az egyik termékével kapcsolatban minőségi kifogást állapítottak meg. Közleményüket Facebook oldalukon is elhelyezték.

Kedves Lisztérzékenyek!

Sajnálatos módon a Fogyasztóvédelmi Hivatal, minket nem értesítve és ellenminta bemérésére lehetőséget nem adva nyilvánossá tett egy olyan hírt, ami szerint a Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék gluténtartalma magasabb volna, mint 20 mg / kg ( a szerintük mért érték 33,96 mg/kg).

Tekintettel arra, hogy a fő alapanyagként felhasznált gluténmentes búzakeményítő gluténtartalma a megengedett értéken belül van (13 mg/ kg) illetve, hogy a termékbe csak gluténmentes anyagok kerülnek (pl. dextróz, guargumi), és az üzemünk is csak gluténmentes anyagokat dolgoz fel, mérési hibára gyanakszunk (tavasszal volt már rá példa a Hatóság részéről, akkor is hasonló meghurcolásban volt részünk).

Természetesen felvesszük a Fogyasztóvédelmi Hatósággal a kapcsolatot a kérdés tisztázására.
Köszönjük a türelmeteket!

Ui: Az adott tételszámú (lejárati idejű termékét) függetlenül a további vizsgálatok eredményétől igény szerint kicseréljük.
Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.

A laktózintolerancia kezelése laktózmentes diétával történik. A diéta elején sokakban merül fel a kérdés, hogy mit ihat és mit ehet...

Laktózérzékenyek laktózt tűrő képessége
Laktózérzékenyek laktózt tűrő képessége

Sok laktózintoleranciás képes bizonyos mértékű tejcukor fogyasztására a laktózérzékenység kellemetlen tünetei nélkül is. Ez az egyéni laktózt tűrő képesség. Hogyan...

, , , ,
ugrás az oldal tetejére