Mi a különbség az IBS és a laktózérzékenység között?
NyomtatásA laktóz-intolerancia és az irritábilis bél szindróma is emésztési problémákon alapul, mindkettő kellemetlen és kényelmetlen tünetekkel jár, hosszú távon is fennállnak, mégsem keverendőek össze.
Mi az eltérés a két betegség között? A betegségek leírása:
Az IBS (irritábilis bél szindróma – irritable bowel sindrome)
Az emésztőrendszer funkcionális – működési zavara, amelynek kiváltó okai a mai napig tisztázatlanok.
Korábban ártalmatlan tűnő tünetcsoportról van szó, hiszen:
- nem fertőző
- nem rosszindulatú elváltozás
- nem lesz rákos megbetegedés a betegségtől.
De még sem lehet ártalmatlan, mert a beteg számára a kiszámíthatatlan és kellemetlen tünetek alaposan befolyásolják a beteg fizikális, és pszichés állapotát is.
Általában nem áll a hátterében szervi elváltozás, fertőzés vagy egyéb testi eredetű ok. Mivel nem ismert a kiváltó ok, ezért a kezelése is változó az egyes betegeknél.
A laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység más néven laktózérzékenység)
Egy emésztőenzim, a laktáz csökkent termelődése vagy hiánya következtében alakul ki.
Az enzim feladata a tejben található, laktóznak nevezett tejcukor elbontása lenne, de mivel nincs jelen, vagy kevés az elfogyasztott tejmennyiséghez, annak lebontása nem megfelelően történik, ez okozza a tüneteket.
A tünetek átmenetileg megszüntethetőek a laktáz pótlásával, általában mégis inkább a tejcukor (vagyis a laktózt tartalmazó tej- és tejtermékek) elkerülését ajánlják gyógymódként.
A betegség kialakulása, lefolyása
Az IBS – bár lefolyása változó – általában nem romlik vagy javul, csak van. Nem okoz szervi bajt, nem fertőző, nem növeli a rák kockázatát, “csak” éveken, évtizedeken keresztül megkeseríti a beteg életét.
A laktóz intolerancia vagy születéstől fogva jellemző (született laktáz-elégtelenség) vagy felnőttkorban alakul ki (esetleg tűnik fel, olyanok esetében, akik addigi életük során nem fogyasztottak tejet és tejtermékeket). Sok esetben másik allergia vagy étel-érzékenység társbetegségeként alakul ki.
A laktózérzékenység és az IBS tünetei
Az IBS tünetei közé tartoznak:
- a túlzott bélgáztermelődés, az emiatt bekövetkező puffadás,
- a változó széklet (hasmenés felváltva székrekedéssel), a széklet állagának változékonysága (túl kemény, laza, folyós),
- alhasi panaszok (nyomásérzet, ok nélküli teltségérzet),
- hallható bélhangok,
- étkezés közbeni vagy utáni hányinger,
- hányás
Nem megállapítható konkrét étel, elkészítési mód vagy étel-összetevő, amely kiváltaná a tüneteket, legtöbbször pusztán az étkezés eseményéhez kapcsolódik a kellemetlenségek megjelenése.
A laktóz intolerancia kiemelt tünete a puffadás, felfúvódás.
A tejcukor érzékenység esetén alapvetően az történik, hogy az elfogyasztott tej, laktáz hiányában a vékonybélben baktériumok hatására tökéletlenül bomlik el, ami bőséges gáztermelődéssel jár.
További tünetek:
- bélgörcsök megjelenése
- a megnövekedett mennyiségű széklet hasmenés jellegű távozása (székrekedés nem jellemző).
Kezelés
Hasonlóság a két betegség között, hogy mindkettő többé-kevésbé gyógyítható.
Az IBS esetében az orvosok azt gyanítják, hogy első sorban lelki okok, túlzott stressz, valamint rossz étkezési szokások állnak a háttérben. Ezek kezelésével a tünetek megjelenése csökkenthető.
A laktóz-intolerancia többféle módszerrel is diagnosztizálható, így megállapítható, az biztosan megállapítható, ha valaki laktózérzékeny.
A legjobb kezelés a laktóztartalmú ételek kerülése az a diéta, de a laktóz intolerancia esetében is beszélhetünk bizonyos mértékig hozzászoktatásról, amelynek során a korábban érzékenynek mutatkozott egyén tünetek nélkül is fogyaszthat (több) tejet. Különösképpen igaz ez, ha a laktózérzékenység egy bélfertőzés miatt alakult ki és ezért gyógyszerekkel kezelhető a kiváltó ok.