Mogyoróital
NyomtatásNövényi italokat bemutató sorozatunk következő alanya a mogyoróital.
Talán a legfinomabb tejhelyettesítők egyike török mogyoróból készül, ami semmiképpen sem tévesztendő össze a földimogyoróval. Az előbbi a nyírfafélék családjába tartozó növény, melynek csonthéjas termése a mogyoró. Utóbbi a földimogyoró, mely a hüvelyesek családjához tartozik (úgy, mint a borsó vagy a bab), így kiemelkedően magas a fehérjetartalma és belőle készül az amerikaiak kedvence a mogyoróvaj vagy mogyorókrém (peanut butter).
A török mogyorót már az őskorban is ismerték, őshonos növény Észak-Amerikában, Törökországban, Balkán-félszigeten és Ázsiában is. Manapság a legtöbbet Olaszország és Törökország exportálja.
A mogyoró
A csonthéjas termés tápértékét tekintve igen értékes, hiszen magas a fehérje, zsír és rosttartalma is. Magas zsírtartalma (körülbelül 60%) azért szerencsés, mert ez nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Táplálkozásunkat a telített és telítetlen zsírsavak arányának eltolódása jellemzi, ideális az 1:1, illetve az 1:2 arány lenne a telítetlen zsírsavak javára, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is csökkenne. Magas zsírtartalmának köszönhetően magas E-vitamin tartalmú, mivel a növényben ez a vitamin védi a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól (romlástól, avasodástól). Jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat is. A többi csonthájashoz hasonlóan magas az ásványi anyag tartalma is, sok káliumot, rezet, magnéziumot, kalciumot és vasat (a növényi vasnak kb. 5 százaléka hasznosul) tartalmaz. Mindezen jó tulajdonságai ellenére, azonban mértékletesen fogyasszuk, hiszen nagyon magas energiatartalmú.
Habár a termés nyersen, önmagában is kiváló ropogtatni való, legnagyobb felhasználó mégis az édesipar, különböző csokoládék, nugátok, sütemények alapja.
Mogyoróital török mogyoróból készül
Ebből az igen értékes magból készül a mogyoróital, melyet a többi növényi italhoz hasonlóan készítenek el. Vízben áztatják, darálják, majd szűrik. Fontos, hogy mindig azt a terméket válasszuk, ami vitaminokkal és ásványi anyagokkal van dúsítva, így lehet csak igazán kiváló tejhelyettesítő. Ezen kívül fontos még, hogy a mogyorót és a mogyoróitalt allergizáló hatása miatt 1 év alatti gyermekeknek ne adjuk.
A tehéntej és a mogyoróital tápanyagtartalmának összehasonlítása
Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak.
A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.
Nyersanyag | Energia (kJ/kcal) | Fehérje(g) | Zsír(g) | Szénhidrát(g) |
Tehéntej (zsírtartama 2,8%) | 260/62 | 3,4 | 2,8 | 5,3 |
Mogyoróital | 121/29 | 0,3 | 1,6 | 3 |
A tehéntej és a mogyoróital tápanyagtartalmának összehasonlításából kiderül, hogy a mogyoróitalnak az energia, a fehérje, a zsír és a szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntejnek. A mogyoróital állaga hígabb, mint a tehéntejé, íze ,,üresebb”, de finom pörkölt mogyoró ízű.
Kiválóan alkalmas önmagában fogyasztva, vagy kávéhoz, kakaóhoz, forró csokihoz és turmixokhoz. Mivel hazánkban a mogyorót inkább édességekben fogyasztjuk, így a mogyoróitalt is édes ételek, italok elkészítéséhez ajánljuk.
Kapcsolódó receptek:
Duplán mogyorós torta – tejmentes gyors recept
30 perc előkészítés 30 perc sütés és már kész is van a mogyorós torta. Tejmentes recept így tejallergiások és laktózérzékenyek...
Kókuszos granola
A dióbelet durvára vágjuk, majd a méz kivételével minden hozzávalót egy tálba mérünk. Összekeverjük és a keveréket a sütőpapírral bélelt...
Kapcsolódó bejegyzések:
Kókuszital
Növényi italokat bemutató sorozatunk következő alanya a kókuszital vagy „kókusztej”, ami semmiképpen nem tévesztendő össze a kókuszvízzel. Mi a különbség...
Növényi italok érdekességei, növényi ital választék
Érdekességek a növényi italokról. Miből készülnek, miből lehet otthon készíteni? Miben különböznek, miben hasonlítanak?
Tejek és növényi italok közti különbségek
A tejallergiások számára az állati tejek nem fogyaszthatóak, így Ők növényi italokat fogyaszthatnak.A laktózérzékenyek számára azonban ajánlottak a tejek is....