Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Mogyoróital

Nyomtatás Nyomtatás
török mogyoróból készül a mogyoróital

török mogyoróból készül a mogyoróital

Növényi italokat bemutató sorozatunk következő alanya a mogyoróital.

Talán a legfinomabb tejhelyettesítők egyike török mogyoróból készül, ami semmiképpen sem tévesztendő össze a földimogyoróval. Az előbbi a nyírfafélék családjába tartozó növény, melynek csonthéjas termése a mogyoró. Utóbbi a földimogyoró, mely a hüvelyesek családjához tartozik (úgy, mint a borsó vagy a bab), így kiemelkedően magas a fehérjetartalma és belőle készül az amerikaiak kedvence a mogyoróvaj vagy mogyorókrém (peanut butter).

A török mogyorót már az őskorban is ismerték, őshonos növény Észak-Amerikában, Törökországban, Balkán-félszigeten és Ázsiában is. Manapság a legtöbbet Olaszország és Törökország exportálja.

A mogyoró

A csonthéjas termés tápértékét tekintve igen értékes, hiszen magas a fehérje, zsír és rosttartalma is. Magas zsírtartalma (körülbelül 60%) azért szerencsés, mert ez nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Táplálkozásunkat a telített és telítetlen zsírsavak arányának eltolódása jellemzi, ideális az 1:1, illetve az 1:2 arány lenne a telítetlen zsírsavak javára, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is csökkenne. Magas zsírtartalmának köszönhetően magas E-vitamin tartalmú, mivel a növényben ez a vitamin védi a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól (romlástól, avasodástól). Jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat is. A többi csonthájashoz hasonlóan magas az ásványi anyag tartalma is, sok káliumot, rezet, magnéziumot, kalciumot és vasat (a növényi vasnak kb. 5 százaléka hasznosul) tartalmaz. Mindezen jó tulajdonságai ellenére, azonban mértékletesen fogyasszuk, hiszen nagyon magas energiatartalmú.

Habár a termés nyersen, önmagában is kiváló ropogtatni való, legnagyobb felhasználó mégis az édesipar, különböző csokoládék, nugátok, sütemények alapja.

Mogyoróital török mogyoróból készül

Ebből az igen értékes magból készül a mogyoróital, melyet a többi növényi italhoz hasonlóan készítenek el. Vízben áztatják, darálják, majd szűrik. Fontos, hogy mindig azt a terméket válasszuk, ami vitaminokkal és ásványi anyagokkal van dúsítva, így lehet csak igazán kiváló tejhelyettesítő. Ezen kívül fontos még, hogy a mogyorót és a mogyoróitalt allergizáló hatása miatt 1 év alatti gyermekeknek ne adjuk.

A tehéntej és a mogyoróital tápanyagtartalmának összehasonlítása

Az értékek 100 ml (1 dl) mennyiségre vonatkoznak.
A különböző márkanevű termékek tápanyagtartalma ettől eltérő lehet.

Nyersanyag Energia (kJ/kcal) Fehérje(g) Zsír(g) Szénhidrát(g)
Tehéntej (zsírtartama 2,8%) 260/62 3,4 2,8 5,3
Mogyoróital 121/29 0,3 1,6 3

A tehéntej és a mogyoróital tápanyagtartalmának összehasonlításából kiderül, hogy a mogyoróitalnak az energia, a fehérje, a zsír és a szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntejnek. A mogyoróital állaga hígabb, mint a tehéntejé, íze ,,üresebb”, de finom pörkölt mogyoró ízű.

Kiválóan alkalmas önmagában fogyasztva, vagy kávéhoz, kakaóhoz, forró csokihoz és turmixokhoz. Mivel hazánkban a mogyorót inkább édességekben fogyasztjuk, így a mogyoróitalt is édes ételek, italok elkészítéséhez ajánljuk.



Kapcsolódó receptek:

Duplán mogyorós torta - tejmentes gyors recept
Duplán mogyorós torta – tejmentes gyors recept

30 perc előkészítés 30 perc sütés és már kész is van a mogyorós torta. Tejmentes recept így tejallergiások és laktózérzékenyek...

Kókuszos granola
Kókuszos granola

A dióbelet durvára vágjuk, majd a méz kivételével minden hozzávalót egy tálba mérünk. Összekeverjük és a keveréket a sütőpapírral bélelt...



Kapcsolódó bejegyzések:

Kókuszital
Kókuszital

Növényi italokat bemutató sorozatunk következő alanya a kókuszital vagy „kókusztej”, ami semmiképpen nem tévesztendő össze a kókuszvízzel. Mi a különbség...

Növényi italok érdekességei, növényi ital választék
Növényi italok érdekességei, növényi ital választék

Érdekességek a növényi italokról. Miből készülnek, miből lehet otthon készíteni? Miben különböznek, miben hasonlítanak?

Tejek és növényi italok közti különbségek
Tejek és növényi italok közti különbségek

A tejallergiások számára az állati tejek nem fogyaszthatóak, így Ők növényi italokat fogyaszthatnak.A laktózérzékenyek számára azonban ajánlottak a tejek is....

,
ugrás az oldal tetejére