Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tejek és növényi italok közti különbségek

Nyomtatás Nyomtatás

A tehéntej és növényi italok összehasonlítása.Tejallergiások számára az állati tejek nem fogyaszthatóak.

A tejfehérje allergiások számára az állati tejek, és az abból készült termékek (joghurt, gyümölcsjoghurt, sajtok, aludttej, író, savó, vaj, vajkrém) vagy olyan ételek, melyek ezeket tartalmazzák, nem fogyaszthatók.

A növényi italok nem tejek –  helyesen nevezve italok.

A tej elnevezés alapból a kizárólag emlősállattól és az ember tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód (ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A tej- és tejtermékek termékhamisításának elkerülését is célozzák azok a szigorú előírások, amelyek a tejtermékek megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák!

Emberi fogyasztásra alkalmas tejek:

 • emberi anyatej
 • szarvasmarha (tehéntej)
 • juh
 • kecske
 • bivaly
 • szamár
 • teve tejek

Ugyanakkor rengeteg olyan étel van, melyhez tejet használunk, és bizony egyik napról a másikra ezeket kiiktatni, főként, hogy speciálisan minden élelmiszert ellenőrizni kell a tejmentességtől, igen csak elkeserítheti a szükségből diétázót!

Növényi italok

Ezért érdemes valamilyen, a tej illúzióját adó helyettesítőt keresni. Így a korábban megszokott gyümölcsleveshez, pudinghoz, tejberizshez, tejbegrízhez igen hasonló ételeket is el tudunk készíteni.

Ma már igen sokféle, tejet imitáló növényi eredetű ital lehet kapni. Sőt az alapanyagokból akár túrót, vajat vagy sajtot utánzó termékek is készülhetnek.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a tejben található egyes tápanyagok nem helyettesíthetőek a növényi italokban találhatóakkal!
Ráadásul a tej biológiai értéke sokkal magasabb, mint bármelyik növényből készült italé, mert az élethez nélkülözhetetlen, úgy nevezett esszenciális aminosav összetétele megfelelő!

Mi az a biológiai érték?

Fehérjeforrások és biológiai értékük (%)
állati fehérjék növényi fehérjék
anyatej 104% szója 74-78%
tojás 100% burgonya 73%
tehéntej 88-95% bab, borsó, lencse 56-72%
marhahús 88-92% rizs 63-67%
hal 80-92% búzaliszt 53%
sajt 85-84% kukoricaliszt 49%
csirke 82% mogyoró 48%

A biológiai érték egy fontos mutatószám, amely azt mutatja meg, hogy egyes, fehérjét is tartalmazó élelmiszerből mennyi fehérjét tud a szervezetünk hasznosítani.
Három fő tényező van hatással a fehérjeforrás biológiai értékére:

 • aminosav összetétel, és a korlátozó aminosav, ami általában a lizin
 • az étel elkészítése (főzés, párolás, sütés)
 • hozzáadott és saját vitamin és ásványi anyag tartalom

Teljes értékű fehérjeforrások:

Azokat az élelmiszereket, melyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák és ezen aminosavak egymáshoz viszonyított aránya is optimális, teljes értékű (komplett) fehérjetartalmú táplálékoknak nevezzük.
Ebbe a csoportba elsősorban az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint pl. tej-, tejtermékek, tojás, húsok, hal, kagylók, puhatestűek is.

A tej fontos B12, D vitamin és kalcium forrás is.

Az állati eredetű táplálékok nem csak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavakat, hanem megfelelő, igen jól hasznosuló formában tartalmazzák a kalciumot, a vasat, a B12 vitamint is.

Vitaminokkal és kalciummal dúsított növényi italok

Természetesen a növényi italokat lehet dúsítani vitaminokkal, ásványi anyaggal, de ezt otthon nem tudjuk megoldani, hanem nagyüzemi gyártás során, ellenőrzött körülmények között lehetséges. Tehát otthoni növényi ital készítéskor ez nem megoldható. Kalcium pótlásra más módszereket kell alkalmazni.

A kalcium a tejben, tejtermékekben kalcium-kazeinát-komplex formában a kazeinhez kötődik. A szervezet a kalciumot ebben a fehérjéhez kötött formában tudja a legkönnyebben hasznosítani.

Amit még tudni érdemes:

 • 6 éves korig a tehéntej helyettesítésére a speciális gyógy tápszereket javasolt adni, melyek a fejlődő szervezet fehérje, vitamin, kalciumigényét kellően biztosítják, tehát 6 éves kor alatt nem javasoltak a növényi italok kizárólagos tejhelyettesítésre!
 • a növényi italok kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett
 • az olajos magból készült italok (dió, mandula, szezám, kesudió) 3 éves kor alatt nem is ajánlott, mert más allergiákat idézhetnek elő

Az orvosilag nem megalapozott tejmentes diéta veszélyei:

A valamilyen egyéni elhatározáson, meggyőződésen alapuló diéta (vegán, ovovegetáriánius, stb…) miatt a gyermeknél később már szinte helyrehozhatatlan csontfejlődési zavart, D-vitamin, kalcium, fehérje, B12 vitamin hiánybetegségek alakulhatnak ki

Összefoglalásként:

A növényi italok jók, tejallergiásoknak kifejezetten ajánlottak tejes ételek, italok készítéséhez, de a laktózérzékenyek számára laktáz enzim pótlással az állati tejek, tejtermékek fogyasztása is ajánlott. A növényi italt választása során figyeljen oda, hogy lehetőség szerint vitaminokkal és kalciummal dúsított változatot fogyasszon!

Kisgyermekesek számára különösen fontos:
A tejallergiás gyermekeknek tanítsuk meg, – bár felnőttként sem baj, ha most szembesülünk ezzel –  hogy nem minden növényi tejimitáció vagy tejnek látszó növényi nedv egészséges, van amelyik mérgező is lehet! Pl.:

 • Fikusz
 • kroton
 • kutyatej

 Kapcsolódó bejegyzések:

Növényi italok érdekességei, növényi ital választék
Növényi italok érdekességei, növényi ital választék

Érdekességek a növényi italokról. Miből készülnek, miből lehet otthon készíteni? Miben különböznek, miben hasonlítanak?

Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén
Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén

Miért fontos a kalciumpótlás? Mert napi szinten fogyasztanunk kell elegendő kalciumot, ahhoz hogy a szervezet felhasználást és a kiürülést ami...

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére