Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Növényi tejek laktózérzékenyeknek

Nyomtatás Nyomtatás

A laktózérzékenységben (tejcukor-érzékenységben) és egyidejűleg tejallergiában is szenvedők nehezen szoknak hozzá, hogy száműzzék étrendjükből a tejet, főleg, ha a reggeli tejeskávé a mindennapjaik részévé vált.
Csak laktóz-intoleranciában elegendő a laktózmentes termékeket fogyasztani és/vagy laktáz enzim pótlást alkalmazni.

növényi tejek pontosabban: növényi italok

szójatej

szójaital – „szójatej”

De szerencsére könnyen helyettesíthetik különböző növényi italokkal például:

  • rizsitallal
  • zabitallal
  • szójaitallal
  • kókuszitallal
  • mogyoró-, dió-, mandula-, mák- vagy kesudióitallal.

Ezeket készen is beszerezhetjük: már nemcsak a bioboltok, hanem a hipermarketek és a nagyobb élelmiszer-áruházak polcain is megtaláljuk őket.

De otthon, saját kezűleg is készíthetünk ilyen tejszerű italokat. Ez lehet az olcsóbb megoldás. Egyes növényi italoknak jobban hasonlít az íze a tehéntejéhez, másoknak kevésbé, de egy idő múlva ezeket is megszokhatják a laktózérzékenyek, tejallergiások. Érdemes több félét is kipróbálni, amíg meg nem találjuk a kedvencünket.
A növényi italokat nemcsak magában fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle kakaót, turmixot, de tehetjük levesekbe és főzelékekbe rántásként, csinálhatunk belőle pudingot, vagy süthetünk is vele.

Szójaital / szójatej

A szójaital előnye, hogy a legolcsóbb, és a legszélesebb választékban kapható. Sőt, készül belőle puding, joghurt is, ízesített formában is.

Rizsital / rizstej

A rizsital a tehéntej egyik legnépszerűbb alternatívája a laktózérzékenységben szenvedők számára.
A rizs könnyen emészthető, és rengeteg B- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Kókuszital / kókusztej

A tejcukorérzékenyek kókuszitallal is helyettesíthetik a tehéntejet, amelyet otthon is könnyen elkészíthetnek kókuszdióból vagy kókuszreszelékből is.
A kókusz húsára vagy a reszelékre forrásban lévő vizet öntve áztassuk, amíg ki nem hűl, majd turmixgépben vagy botmixerrel turmixoljuk össze, végül szűrjük le.

Magitalok / magtejek

A laktózérzékenyek különböző olajos magokból is egyszerűen készíthetnek házilag tejet.
Egy maréknyi kesudiót, mandulát, mogyorót, diót vagy mákot áztassunk vízben egy órán át, majd töltsünk hozzá még vizet, alaposan turmixoljuk össze, végül szűrjük le, és máris kész a finom, laktózmentes ital.

Laktózmentes túró, tejföl helyettesítők is készíthetőek házilag!

Mint ahogy a laktózmentes recepteknél is meg szoktuk említeni – nem csak laktózérzékenyeknek!
A növényi italok finomak, frissítőek és nem csak laktóz-intoleranciában szenvedők fogyaszthatják.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a cég korrekten italként, akár kalciummal dúsított növényi italként kínálja a terméket, mert ezek az italok igen messze állnak a tej számos egyéb tápanyagtartalmától.
Ezek a termékek nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat sem, így nem adható teljes értékű fehérjeként!

Próbálja ki Ön is az Alpro növényi italait, hamarosan weboldalunkon rendelheti őket.

 , ,
ugrás az oldal tetejére