Inzulinrezisztencia és laktózintolerancia
Szép napot!
Az endokrinológus pajzsmirigy alulműködést és IR diagnosztizált nálam.A tej teljes elhagyását javasolta, mivel „rossz” cukrot tartalmaz.
Érdeklődni szeretnék, hogy melyik termékükkel tudnám helyettesíteni illetve melyik termékeiket fogyaszthatom a diagnosztika alapján!
Köszönettel!
Kedves Kérdező!
Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével!
Az inzulinrezisztencia diétájában a legfőbb hangsúlyt a szénhidrátok minőségére és mennyiségére kell helyezni.
A diétában az alapján ítéljük meg a szénhidrátok, hogy milyen gyorsan szívódnak fel, azaz mennyire emelik meg a vércukorszintünket. Szénhidrátokat legnagyobb mennyiségben a kenyerek, pékáruk, gabona alapú köretek, tészták, cukrok, cukros üdítők stb. tartalmazzák.
A tej is tartalmaz cukrot (tejcukor/laktóz) és mivel oldott formában tartalmazza azt, ezért viszonylag gyorsan is szívódik fel.
Nem tartom indokoltnak inzulinrezisztenciában a tej teljes elhagyását, de egyszerre kis mennyiséget (max. 2 dl) és inkább tízóraira vagy vacsorára való fogyasztását javaslom. A tejtermékek közül válassza a cukrozatlan és
alacsony zsírtartalmú változatokat.
Ha bármi panaszt okoz önnek a tej (puffadás, hasmenés), vagy laktózérzékeny, akkor sem kell lemondania a tejről, helyettesítheti laktózmentes tejjel és tejtermékekkel (ezekben a tejcukor/laktóz bontva található meg). Azonban a laktózmentes tejtermékek cukortartalma ugyanakkora mint a normál tejé és tejtermékeké, így inzulinrezisztenciában
ugyanaz vonatkozik rá, mint amit fent leírtam.
Kérem, mindenképpen egyeztessen orvosával, hogy miért látja szükségét a
tej teljes elhagyásának!
Jó egészséget!
Bakró Bianka
dietetikus
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktóz és a csontritkulás – miért fontos a tejtermék fogyasztás?
Hogy segíti a laktóz a csontritkulás megelőzését? Az oszteoporózis (osteoporosis) a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan „alattomos” betegség, hiszen csak...
Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?
Amerikai kutatás szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen...