Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Miért ajánlják a tejet az USA-ban laktózintolerancia esetén is?

Nyomtatás Nyomtatás

Laktózintolerancia esetén is fontos a tejtermékek fogyasztása.A NIH (National Institutes of Health – USA) szervezésében megrendezésre került, „A laktózintoleranciával és az egészséggel kapcsolatos konszenzusos együttműködés fejlesztése” c. konferenciát azért hívták össze, hogy megvizsgálják a laktózérzékenységgel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, az állapot menedzselésének stratégiai irányait, valamint azoknak a diétáknak az egészségre gyakorolt hatásait, melyek a tejtermékek fogyasztását kizárják.

A tudományos bizonyítékok gondos áttekintése után az egyik bizottság összeállította azoknak a konszenzusos megállapításoknak a tervezetét, amelyekkel a laktózintoleranciával kapcsolatban meglévő gyakori téves felfogásokon szeretnének változtatni, beleértve azt a hiedelmet is, hogy a laktózmentes diétás étrendből ki kell zárni a tejtermékek fogyasztását.

A laktózintolerancia világszerte egyre jobban ismert gyakori betegség, amely lehet:

  • örökletes eredetű, ez nem gyógyítható, de a betegség tünetmentessé tehető!
  • de okozhatja a szervezetben folyamatosan alacsony laktáz enzim mennyiség (primer),
  • vagy bélnyálkahártya-sérülések (pl.:gluténérzékenység, illetve antibiotikumok szedése is (szekunder).

Szekunder laktózintolerancia esetében a bélflóra helyreállításával, illetve a kiváltó ok kezelésével, megszüntetésével a legtöbb felnőtt és gyermek esetében a tünetek 4-6 hónapon belül mérséklődnek, s a betegek ismét képesek kisebb, egyéni tűrőképességükön belül különböző mennyiségű tejtermék fogyasztására

Sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a betegek állapota nem javul, s továbbra is kerülniük kell, a laktóz tartalmú élelmiszereket.

A vizsgálat megállapította:

  • a tej és tejtermékek fogyasztásának kiiktatásával igen nehéz a korszerű táplálkozási igényeknek megfelelni
  • a jelenleg rendelkezésre álló kutatási eredmények szerint a legtöbb laktózintoleranciában szenvedő emberek naponta legalább 12 gramm mennyiségű laktóz bevitelét képesek tolerálni tejtermékek formájában (kb. egy pohár tejben megtalálható mennyiség) minimális tünetek, vagy akár tünetek nélkül is.

Emellett a tejtermékek fokozatos visszaillesztése a diétába segíthet a tünetek kezelésében és mindazokat az előnyöket nyújtja, amelyekkel a tejtermékek egyedülálló módon rendelkeznek, beleértve:

és más tápanyagok – melyek nemcsak a csontozat, de az általános egészségi állapot szempontjából is kritikus fontosságúak – biztosítását.

Szakértők azt javasolják, hogy a tejcukor-érzékenységben szenvedő betegek nyugodtan igyanak kis mennyiségben laktózmentes tejet az étkezések, vagy tízórai, uzsonna mellé.

A laktózmentes állati tejek is azokat a tápanyagokat tartalmazzák, mint a normál tej.

A tejtermékek közül a joghurt és a kemény sajtok (cheddar) azok, amelyek könnyen tolerálhatóak.

A laktózérzékenység étrendje egy igen gyakran félremagyarázott téma, mutatott rá a konferencián az egyik egyetemi kutató, és egyben prezentálta több olyan kutatás eredményét is, amelyek a tejtermékek kizárásán alapuló diéta egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták.
Elsődleges megállapítása az volt, hogy

a tejtermékeket kizáró étrendek hosszú távon negatív hatással vannak az egészségre, mivel D vitaminban, és kalciumban szegényes táplálkozást eredményez.

A kutató szerint már kora gyermekkortól kezdve az emberi szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a tejben megtalálhatóak, legfőképpen a kalciumra, D-vitaminra és más, csontépítő tápanyagokra. Az emberi szervezet e tápanyagoktól való megfosztása életre szóló hatással lehet a csontok egészségére.

Továbbá, a kutatók véleménye szerint a tej-, tejtermékek a D-vitamin legfőbb forrásai, és a D-vitamin kutatások kapcsán egyre nő e vitamin egészségre gyakorolt jótékony hatásainak megismert köre.

A NIH bizottság ajánlásain túl, az USA-ban számos nagyobb egészségügyi hatóság is egyetért azzal, hogy a laktózintoleranciában szenvedő emberek számára kritikus fontosságú, hogy naponta fogyasszanak tejtermékeket, mivel olyan táplálkozási előnyökhöz jutnak általa, amely csak ezekből a termékekből származhat.

Az „Amerikai Diétás Irányelvek” is arra ösztönzi a laktózintoleranciában szenvedő betegeket, hogy alacsonyabb laktóztartalmú tejtermékeket fogyasszanak mindennap (mint pl. a laktózmentes tej, joghurt és a kemény sajtok) annak érdekében, hogy a tejtermékekben megtalálható fontos tápanyagokhoz hozzájussanak.

Az Amerikai Gyermek Tudományos Társaság a laktózérzékeny gyermekek számára is azt ajánlja, fogyasszanak tejtermékeket, mert csak így tudják szervezetük kalcium, D-vitamin, protein és egyéb tápanyag igényét kielégíteni, mely tápanyagok nemcsak a csontok egészségéhez fontosak, de általában a gyermekek zavarmentes növekedéséhez is.
A Társaság arra is figyelmeztet, hogy a laktózintolerancia csak igen ritka esetben jár együtt azzal, hogy teljesen kerülni kelljen a tejtermékek fogyasztását.Kapcsolódó bejegyzések:

Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás

Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...

Prémium kategóriás tej jelenik meg az USA-ban
Prémium kategóriás tej jelenik meg az USA-ban

Érdekes hírt olvastunk egy új prémium kategóriás tejről. Több fehérje, több kalcium és kevesebb cukor. Néhány gondolatunkat osztjuk meg róla....

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

A világ népességének laktóz tűrő képessége - Európán kívül
A világ népességének laktóz tűrő képessége – Európán kívül

A laktóz-intolerancia a világ népességének közel 75%-át érinti. Magyarországon 10-35% közé teszik a laktóz-intoleranciásak számát. A világon vannak olyan népcsoportok...

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 1. A gyógyszerek

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett tejcukor-intolerancia jól kezelhető, a kiváltó ok megszüntetésével a szerzett laktóz-intolerancia is elmúlik. Sokszor gyógyszerek szedése...

14 napos laktózmentes étrend
14 napos laktózmentes étrend

Tejcukor érzékenységben szenvedők étrendjének kialakítása Az étrendi kezelés célja a tejcukor bontásának részleges vagy teljes zavara miatti emésztési, felszívódási zavarok...

, , ,
ugrás az oldal tetejére