Laktózintolerancia és fehérjepor
Kedves Szakértők!
Huszonhat éves vagyok, alsó tagozatban diagnosztizáltak nálam laktózintoleranciát.Akkor a napi két kakaót elkezdtük laktózmentes tejből kotyvasztani, de aztán apukám szépen fokozatosan elkezdte csökkenteni a mentes tej arányát, így hónapokkal/évekkel később már semmi gondom nem volt a rendes tejjel. Azóta is, bármilyen formában és mennyiségben jöhet.
Sokat sportolok, így táplálékkiegészítőként fogyasztok fehérjét egy éve. Tejsavó fehérjével kezdtem, most viszont váltottam egy újra, ez talán a legjobb minőségű fehérje a piacon, így a tejhez is „több köze van”, mint az eddig fogyasztottaknak.
Két egymást követő nap ettem eddig belőle a normális mennyiséget, a harmadik naptól kezdve egy háromnapos elég erős hasmenés jött rám. Nem kérdés, hogy ez okozta, mást nem változtattam az étrendemen.
A kérdés az, hogy miért van mindez?
Egyáltalán ki lehet gyógyulni a laktózérzékenységből lassú, tejhez szoktatással? Vagy mi történik most?
És van e bármi megoldás azon kívül, hogy nem eszek többet ebből a porból?
Köszönöm a választ
Kedves Kérdező!
Több lehetséges ok is állhat a probléma hátterében, hiszen elképzelhető, hogy a táplálékkiegészítő egy másik összetevője váltotta ki a reakciót.
A sötétben tapogatózás helyett első körben azt javasolnám, végeztessen el genetikai laktózérzékenység vizsgálatot, így az eredmény birtokában eldönthető, hogy fenn áll-e örökletes, egész életen át megmaradó laktóz intolerancia (ami akkor jelen pillanatban is fennáll), vagy átmeneti állapotról volt szó kisiskolás korában.
Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus
Kapcsolódó bejegyzések:
Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel
Többféle laktóz-intolerancia vizsgálat közül az egyik legkíméletesebb a szájnyálkahártya kenet vétellel vett minta alapján, genetikai módszerrel végzett laktózérzékenység vizsgálat....