Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózintolerancia és fehérjepor

Kedves Szakértők!
Huszonhat éves vagyok, alsó tagozatban diagnosztizáltak nálam laktózintoleranciát.

Akkor a napi két kakaót elkezdtük laktózmentes tejből kotyvasztani, de aztán apukám szépen fokozatosan elkezdte csökkenteni a mentes tej arányát, így hónapokkal/évekkel később már semmi gondom nem volt a rendes tejjel. Azóta is, bármilyen formában és mennyiségben jöhet.

Sokat sportolok, így táplálékkiegészítőként fogyasztok fehérjét egy éve. Tejsavó fehérjével kezdtem, most viszont váltottam egy újra, ez talán a legjobb minőségű fehérje a piacon, így a tejhez is „több köze van”, mint az eddig fogyasztottaknak.

Két egymást követő nap ettem eddig belőle a normális mennyiséget, a harmadik naptól kezdve egy háromnapos elég erős hasmenés jött rám. Nem kérdés, hogy ez okozta, mást nem változtattam az étrendemen.

A kérdés az, hogy miért van mindez?

Egyáltalán ki lehet gyógyulni a laktózérzékenységből lassú, tejhez szoktatással? Vagy mi történik most?

És van e bármi megoldás azon kívül, hogy nem eszek többet ebből a porból?

Köszönöm a választ

Kedves Kérdező!

Több lehetséges ok is állhat a probléma hátterében, hiszen elképzelhető, hogy a táplálékkiegészítő egy másik összetevője váltotta ki a reakciót.
A sötétben tapogatózás helyett első körben azt javasolnám, végeztessen el genetikai laktózérzékenység vizsgálatot, így az eredmény birtokában eldönthető, hogy fenn áll-e örökletes, egész életen át megmaradó laktóz intolerancia (ami akkor jelen pillanatban is fennáll), vagy átmeneti állapotról volt szó kisiskolás korában.

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

Kapcsolódó bejegyzések:

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel
Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Többféle laktóz-intolerancia vizsgálat közül az egyik legkíméletesebb a szájnyálkahártya kenet vétellel vett minta alapján, genetikai módszerrel végzett laktózérzékenység vizsgálat....

,
ugrás az oldal tetejére