Szója: étel vagy méreg?
NyomtatásVannak, akik szerint a szója nagyon egészséges ennivaló, mások óva intenek fogyasztásától, mondván, többet árt, mint használ.
Akkor most együk vagy ne?
A szójával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre próbálunk választ keresni, hogy segítsünk a döntésben.
Két cikket is ajánlunk figyelmükbe, az egyiket dietetikus írta, a másikat laikusok ollózták össze.
Mivel hiteles információkat kívánunk Önöknek nyújtani, a szójáról-, szójakészítményekről leginkább az mondható el, hogy a táplálkozásban meg van a maga helye, de a túlzásba vitt szójafogyasztás, akár káros is lehet!
A szójafogyasztás ellenzői elsősorban azzal érvelnek, hogy a hüvelyesek családjába tartozó szójabab nyersen mérgező, akkor pedig hogyan lehetne jó hatással az emberi szervezetre? Évezredekkel ezelőtt a kínaiak jöttek rá arra, hogy hosszadalmas erjesztési folyamat után a végtermék fogyaszthatóvá válik.
Szójaitalból (ez lehet kalciummal dúsított is) – amelyet úgy állítanak elő, hogy a szójababot előbb megduzzasztják, majd összetörik, és vízzel hígítják – tejcukorérzékenyek, és tejfehérje allergiások is készíthetnek turmixokat, pudingot, mártásokat.
Szója joghurtot is lehet belőle készíteni. A szója tofut túróhoz hasonlóan használhatunk fel,édes vagy sós változatban.
Meg van tehát a helye a táplálkozásban, mértékkel!
Szerző: VK Forrás: www.mindmegette.hu Tovább olvasom , www.tesztoszteron.hu, www.tudatosvasarlo.hu