Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tejfehérje allergiások figyelem! Termékvisszahívás.

Nyomtatás Nyomtatás

termekvisszahivas tejfehérje tartalom miattA NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felhívja a tejfehérje allergiások figyelmét arra, hogy megtévesztő jelölés miatt veszélyes terméket vonat ki a forglomból. Aki ilyen terméket vásárolt, és tejfehérje allergiás semmiképpen se fogyassza el! (Aki nem tejfehérje allergiás vagy laktózérzékeny, azok számára el lehet ajándékozni)

A tájékoztatás – német hatósági vizsgálat alapján – a RASFF rendszeren érkezett. A termékből Magyarországra is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

  • Név: Bio Reisdrink Schokoladen Kuvertüre, Milkless, vegan, Helle Rice Choc
  • Márka: iChoc, Feel Free
  • Kiszerelés: 80g
  • Gyártó: EcoFinia GmbH, Diebrocker Str. 17 , 32020, Németország

A NÉBIH sajtóközleménye:

Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládé forgalomból történő kivonására kerül sor megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

A tájékoztatás – német hatósági vizsgálat alapján – a RASFF rendszeren érkezett. A termékből Magyarországra is szállítottak.

ichoc-milkless-helle-rice-choc_6545_0

Tejmentesnek jelölt, de nem az…

A termék azonosító adatai:

Név: Bio Reisdrink Schokoladen Kuvertüre, Milkless, vegan, Helle Rice Choc

Márka: iChoc, Feel Free

Kiszerelés: 80g

Gyártó: EcoFinia GmbH, Diebrocker Str. 17 , 32020, Németország

A német hatóság a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 mg/kg közötti tejfehérje koncentrációt mért. A termék főoldali címkéje szerint a csokoládé tejnélküli (milkless) és vegán, a hátoldalon azonban szerepel, hogy nyomokban tejet tartalmazhat. A vásárlók a tejnélküli feliratot úgy értelmezhetik, hogy a termék tejmentes.

A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (kb. 3 gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki.

A terméket a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, aminek teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi.

A NÉBIH felhívja a tejallergiában szenvedő vásárlók figyelmét, hogy a csokoládét ne fogyasszák el.

A tejfehérje allergiáról

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. (Nem azonos a laktóz-intoleranciával!) Tejallergia esetén a szervezet a tehéntej béta-laktóglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergiában szenvedők tünetei már rendkívül kis mennyiségű tej bevitele után is megjelennek, így esetükben a tejfehérje-mentes étrend jelenti az egyedüli megoldást.

A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki: ez rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

  1. október 7.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági IgazgatóságKapcsolódó bejegyzések:

Tejfehérje allergiások, laktózérzékenyek figyelem! Termékvisszahívás
Tejfehérje allergiások, laktózérzékenyek figyelem! Termékvisszahívás

Nem jelölt allergén - tejfehérje - miatt 3 féle Disney chokolate chip cookies csokoládés teasütemény termékvisszahívása van folyamatban. Tejfehérje allergiások...

Tejfehérje allergia diagnosztizálása - tejallergia tesztek
Tejfehérje allergia diagnosztizálása – tejallergia tesztek

A tejfehérje allergia diagnosztizálása történhet vérvétel vagy bőrpróba útján, de a diagnózis felállításában nagy szerepe van a részletes kórelőzmények megismerésének...

A tejfehérje allergia tünetei
A tejfehérje allergia tünetei

Hazánkban leggyakoribb ételallergia a tejfehérje allergia. A tejfehérje allergia nem azonos a laktózérzékenységgel, mégis sokan összekeverik a fogalmakat ezért ma...

, , ,
ugrás az oldal tetejére