Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Az egészséges táplálkozásról 5.

Nyomtatás Nyomtatás

Cikksorozatunk újabb részéhez érkeztünk, amelyben bemutatjuk az egészséges táplálkozás 9. és 10. pontját, melyekben a fő hangsúlyt a bevitt táplálék és folyadék mennyiségére és minőségére helyezzük.

9. Nincs jó és rossz élelmiszer

Sokan arra vágynak, hogy feltalálják azt az élelmiszert, amely zsírcsökkentő, amely minden tápanyagot tartalmaz, amely lassítja a cukor felszívódását, véd a betegségek ellen, stb.

Ilyen élelmiszer/kapszula/ital nem létezik.

Ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk nem szabad megvonnunk magunktól egy élelmiszercsoportot sem, csupán az ételek mennyiségére és minőségére kell odafigyelnünk a kiválasztott alapanyag laktózmentességén kívül – laktózintolerancia esetén.

Az ételek tiltása, elhagyása helyett sokkal fontosabb a táplálékok egymáshoz viszonyított arányára fektetni a hangsúlyt. Például nem helyes megoldás, ha nem eszünk 6 után semmit, ellenben azelőtt egész nap rendszertelenül, átgondolatlanul, helytelenül étkeztünk.

Ahogy az sem jó megoldás, ha megvonjuk az összes tejterméket tartalmazó élelmiszert az étrendünkből, mondván akkor kevesebb dologra kell odafigyelnünk a diéta során.

Ne vonjunk meg élelmiszereket, amelyeket rossznak hiszünk, és ne emeljünk fel egy másikat. Nincs jó és rossz élelmiszer, csupán a mennyiség a kérdés!

Némely élelmiszert a kedvező tápanyagösszetétele, és ez által a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt gyakori fogyasztásra javasoljuk. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk, lisztek, gabonaőrlemények, zsírszegény húsok, halak, laktózmentes natúr tejtermékek.

Míg vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyaszthatóak, de korlátozott mennyiségben: édességek, cukrozott készítmények, kényelmi termékek, zsírdús élelmiszerek, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok, szörpök, alkohol.

vízfogyasztás

Igyunk vizet!

10. Szomjunkat tiszta vízzel csökkentsük

Szervezetünk megfelelő hidratáltságához naponta 2-2,5 liter folyadék bevitele javasolt, amelynek egy részét folyadékfogyasztással, másik részét a táplálkozással (leves, főzelék, gyümölcs, zöldség) lehet fedezni.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel teljesíti a javasolt napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt.

Szomjunkat főként tiszta vízzel, vagy szénsavmentes ásványvízzel oltsuk, de a folyadékfogyasztás során is ügyeljünk a változatosságra. Fogyasszunk házi készítésű, vagy 100% gyümölcstartalmú gyümölcs- vagy zöldségleveleket, laktózmentes tej alapú italokat, házi készítésű turmixokat laktózmentes tej vagy joghurt felhasználásával! Mérsékeljük a cukrozott üdítőitalok és szörpök, valamint az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Cikkünk befejező cikke is hamarosan olvasható, kövessék figyelemmel weboldalunkat.Kapcsolódó bejegyzések:

Az egészséges táplálkozás önmagában kevés
Az egészséges táplálkozás önmagában kevés

Egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatunk utolsó fejezetéhez értünk, melyben most nem a táplálkozásról, hanem az ahhoz szorosan kapcsolódó mozgásról írtunk néhány...

Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.
Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.

Egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatunk harmadik részéhez értünk, amelyben a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek helyét nézzünk át a laktózmentes...

, ,
ugrás az oldal tetejére