Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Ha laktózérzékeny, akkor sem kell lemondani a tejtermékekről!

Nyomtatás Nyomtatás

A laktózérzékeny.hu szerkesztősége is meghívást kapott a Naszálytej Zrt által szervezett sajtótájékoztatóra, ahol a tejfogyasztás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet az Erdélyi-Sipos Alíz MSc dietetikus segítségével:

Naszálytej Magic Milk sajtótájékoztató

Péter Katalin, Kuk Titusz és Erdélyi-Sipos Alíz MSc dietetikus

A Nasztály Zrt. negyedik legnagyobb tejüzeme és egyben a vezető laktózmentes tejtermék gyártó Magyarországon. Kuk Titus vezérigazgató elmondta, hogy a Naszálytej Zrt már húsz evvel ezelőtt felismerte a laktózmentes tejtermékek iránti igényt és kezdte meg saját szabadalmaztatott eljárásuk szerint gyártani a laktózmentes tejet és később számos más laktózmentes tejterméket.
Ahogy Ő fogalmazott a Magic Milk terméke egy evolúciós fán ábrázolhatóak, amelynek gyökere az UHT tej és friss hajtásai. az új laktózmentes gyümölcsjoghurtok. Hamarosan jönnek újabb laktózmentes tejtermékek is!

Naszálytej laktózmentes tejtermékek evolúciós fája

Új Magic Milk laktózmentes gyümölcsjoghurtok!

Magic Milk laktózmentes gyümölcsjoghurtok

Erdélyi-Sipos Alíz MSc előadásában rámutatott arra, hogy miért fontosak tejtermékek:

A tej ásványi anyag és tápanyagtartalma:

 • Optimális arányban tartalmaz: fehérjét, tejzsírt, tejcukrot.
 • Kalciumot, foszfort.
 • Egyéb ásványi anyagokat.
 • D-vitamint
 • A-, E-, B1-,B2-, B6-, B9-, B12vitamin

A tejfogyasztás:

 • Jól felszívódó formában tartalmazza a kalciumot.
 • Napi 0,5l tej, vagy ennek Ca tartalmával megegyező tejtermék biztosítja a szükséglet 70-75%-át.
 • Segít megelőzni az oszteoporózist (csontritkulást)

Kiemelte, hogy a laktózintolerancia estén sem szabad lemondani a tejtermékek fogyasztásáról!

 • A tüneteket kiváltó laktóz elhagyása (pl. laktózmentes tejtermékekkel) szükséges egyéni toleranciának megfelelő mértékig.
 • A diéta alapelvei az egészséges táplálkozásnak felelnek meg.
 • Laktózmentes egy élelmiszer, ha tejcukor tartalma 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
 • Csökkentett laktóztartalmú egy termék, ha tejcukor tartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2 g/ 100 cm3 alatt van.
 • A laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz 5 g/100 g.
 • A laktózmentes tejtermékekben bontott formában található meg a tejcukor.

Fontos továbbá kiemelni, hogy az öndiagnózis veszélyes ezért tilos. Erdélyi-Sipos Alíz MSc. felhívta a figyelmet arra, hogy számos betegség járhat a laktózérzékenységhez hasonló tünetekkel (puffadás, hasmenés, stb.) sőt számos betegséghez társulhat átmeneti laktózintolerancia is (pl. cöliákia – lisztérzékenység, gluténérzékenység, gyulladásos bélbetegségek stb.) ezért feltétlenül forduljon háziorvosához majd gasztroenterológiai szakrendelésre a korrekt diagnózis érdekében!

A gyárlátogatás során megnézhettük az UHT laktózmenets tej gyártás folyamatát:

Sokan nem tudják, de talán érdekes, hogy a laktózmentes tejből nem kivonják a laktózt (tejcukrot), hanem azt laktáz enzim segítségével egyszerű cukrokra bontják.

A Naszálytej ZRt sajtóközleménye:

A LAKTÓZMENTES TEJTERMÉKEK NÖVELHETIK A HAZAI TEJFOGYASZTÁST

Iskolakezdés: a menzáknak laktózmentes tejtermékeket is biztosítaniuk kell a tejcukor-érzékeny gyerekek számára

Vác, 2016. augusztus 16. – Hazánkban a tejfogyasztás csaknem fele az egészséges táplálkozásban javasolt napi 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméknek, melynek okai között szerepel többek között az is, hogy egyre többen ismerik fel, érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Magyarországon becslések szerint 30% körüli a laktózérzékenység gyakorisága. Az MDOSZ szakértője szerint tejcukorérzékenység esetén is lényeges a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amelynek részét képezik a diétába beilleszthető tej és tejtermékek.  A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő tejtermékek választásával a hétköznapok során és immár az iskolai étkezésben is kialakíthatjuk a tejet és tejtermékeket optimális arányban tartalmazó, egészséges étrendet, így a dietetikus szakemberek által ajánlott szintre növeljük tej- és tejtermékfogyasztásunkat.

A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az alacsony tejfogyasztás egyik oka az, hogy egyre többen ismerik fel, érzékenyek vagy gyermekük érzékeny a tejcukorra, sokan azonban inkább kiiktatják a tejet az étrendjükből, pedig az MDOSZ új OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást.

„Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy tejcukor-érzékenység esetében se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz, dietetikus. „Felnőttként pedig azzal kell tisztában lennünk, hogy 30 éves kor fölött a szervezetben csökkenhet a laktáz enzim termelődése, csakhogy, mivel ekkorra jellemzően megváltoznak étkezési szokásaink és már inkább az eleve kevesebb laktózt tartalmazó, savanyított tejtermékeket fogyasztjuk, ezért nem, vagy kisebb mértékben jelentkezik a laktózérzékenységre jellemző diszkomfort érzés. Ebben az életkorban már elértük a csúcs-csonttömeget és arra kell törekednünk, hogy megtartsuk azt és megelőzzük a kalciumhiányos étkezés következtében is jelentkező csontritkulást” – tette hozzá.

Az iskolai menzán is figyelni kell a laktózérzékeny gyerekek étrendjére

Míg a vegán, paleo vagy vegetáriánus étrendet követőket nem kötelesek kiszolgálni a közétkeztetésben, hiszen ezek szakmai szempontból indokolatlanok, a laktóz- és gluténmentes diétát folytatókat igen. Amennyiben egy iskolás gyermek laktózérzékeny és erről szakorvosi igazolása van, a közétkeztetésben kötelező biztosítani számára a megfelelő diétás étrendet.

Egyre több laktózmentes tejtermék készül a Naszálytejnél

A Magic Milk termékek gyártójaként a Naszálytej volt az első, aki laktózmentes tejtermékeket készített a hazai fogyasztóknak, folyamatos termékfejlesztései révén pedig máig egyre szélesebb körben segíti a laktózérzékenyek kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozását. A vállalat ebben az évben vezette be a 1,5% zsírtartalmú tejet, valamint a fogyasztók körében régóta várt és kért laktózmentes gyümölcsjoghurtokat.

„Magyarországon a Naszálytej gyártott először laktózmentes tejet, saját szabadalom alapján, és azóta is a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk itthon. Célunk az, hogy laktózmentes változatban is elérhetőek legyenek a különböző napszakokhoz, étkezésekhez köthető tejtermékek és akkor se kelljen lemondani semmilyen ételről, ha szervezetünk nem tudja lebontani a tejcukrot. Visszajelzések és fogyasztási szokások alapján csak az idén ez idáig öt új laktózmentes termékkel igyekeztünk segíteni a tejcukorra érzékenyek egészséges táplálkozását” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.

A laktózmentes tejtermékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amely a tejcukor lebontásáért felel és amelyet a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg. A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.Kapcsolódó bejegyzések:

Új Magic Milk laktózmentes vaj a Naszálytejtől
Új Magic Milk laktózmentes vaj a Naszálytejtől

A Naszálytej Zrt egy újabb laktózmentes terméket vezetett be. Megjelent az új Magic Milk laktózmentes vaj az Üzletekben, Auchan, CBA,...

Új laktózmentes jegeskávé a piacon
Új laktózmentes jegeskávé a piacon

Örömhír a laktózérzékenyeknek, hogy a Magic Milk laktózmentes termékcsalád ismét egy újabb taggal bővült. A vajkrém után megjelent a laktózmentes...

, , ,
ugrás az oldal tetejére