Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban – Európa

Nyomtatás Nyomtatás

Európa és a laktóz-intolerancia. Hányan laktózérzékenyek az egyes országokban?Az eredendő emlős genetika szerint, ha a szoptatás, azaz az anyatejjel való táplálkozás megszűnik, akkor a laktáz enzim termelődés fokozatosan csökken, majd teljesen meg is szűnne. Ennek időpontja fajonként eltérő.

Emberek esetében, azokban az országokban, vagy földrajzi helyeken, ahol soha nem fogyasztották az állati eredetű tejet, ott nem is fejlődött ki a laktóztolerancia, azaz a tejcukor tűrőképesség, hiszen nem volt rá szükség.

Az anyatejben lévő laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzimet a szervezetünk biztosítja, (kivétel az a nagyon ritka veleszületett betegség, amikor abszolút nincs laktáz enzim termelés), amíg az anyatejes táplálás van napirenden, utána egész egyszerűen, már nem termelnek laktáz enzimet a vékonybél erre alkalmas sejtjei.

Emiatt alakul ki az elsődleges laktózintolerancia.

Ha az egész világot vesszük alapul, akkor a felnőtt népesség közel 75%-a küzd a tejcukor bontásának problémájával. Az arány erősen változik, és azonos kontinensen a különböző országokban is eltérő lehet.

Nézzük az Európai különlegességeket
(Az adatok, az adott országok korábbi felméréseiből származnak!)

Az Egyesült Királyságban – Brit szigeteken és Németország területén korábban nyersen, feldolgozás nélkül fogyasztották magát a tejet.
Ennek lehet az az eredménye, hogy nem csak ezekben az országokban, hanem a skandináv országokban a lakosság nagy százaléka jól tűri a laktózt.

  • Hollandiában 1 % – a tejcukorérzékeny
  • Svédországban 2 % – a laktózintoleráns,
  • Dániában 5 % – a laktózintoleráns,
  • Egyesült Királyságban 5-10 % – a tejcukorérzékeny
  • Németországban 15% , laktózérzékeny
  • Franciák esetében az
    • északon élők 17 % körüli, de a
    • délen élők 35 %-a tejcukorérzékeny
  • Olaszország területén a rómaiak feljegyezték, hogy tejet gyakorta inkább sajtnak dolgozták fel, így itt változóbb a lakosság laktózintoleranciája.
    A sajtok jelentős része természetes módon laktózmentessé válik, így hiába készült tejből, a fogyasztója gyakorlatilag nem vagy csak minimális mértékben fogyaszt laktózt.

    • közép – olaszoknál 19 %,
    • dél – olaszoknál  41 %
    • észak – olaszoknál 52 %
    • Szicíliaiaknál 70% !!
  • Spanyol – francia határ két oldalán, a Pireneusok nyugati részén élő, aránylag elszigetelt, kb. 2 milliós népcsoport a
    • baszk nép, akiknél 0,3%-s a laktózintolerancia, azaz igen- igen alacsony!
    • de a spanyoloknál ez már 15 %
  • Portugáliában a felnőtt lakosság kevesebb, mint 35 % – a tejcukorintoleráns
  • Magyarországon: a lakosság 10-35% lehet laktózintoleráns
  • Balkán területen lévő országokban átlagosan 55 % lehet a tejcukorérzékenység
  • A tengeri vidék is érdekes eloszlást mutat:
    • krétaiak 56 % – a,
    • ciprusi görögök 66 % – a tejcukorérzékeny

Azt sajnos még nem tudjuk, hogy milyen százalékban jellemző a primer vagy másodlagos tejcukorérzékenység (ami egyébként egyes hasmenéses betegségek – pl.: glutén-intolernacia miatt, vagy gyógyszerek miatt alakulhat ki)



Kapcsolódó bejegyzések:

A világ népességének laktóz tűrő képessége - Európán kívül
A világ népességének laktóz tűrő képessége – Európán kívül

A laktóz-intolerancia a világ népességének közel 75%-át érinti. Magyarországon 10-35% közé teszik a laktóz-intoleranciásak számát. A világon vannak olyan népcsoportok...

Génmutációval tudjuk megemészteni a tejet
Génmutációval tudjuk megemészteni a tejet

A közép-európaiak már ezer éve, a középkorban meg tudták emészteni a tejet, a joghurtot és a sajtot – állapította meg...

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel
Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Többféle laktóz-intolerancia vizsgálat közül az egyik legkíméletesebb a szájnyálkahártya kenet vétellel vett minta alapján, genetikai módszerrel végzett laktózérzékenység vizsgálat....

Érdekesség a laktózérzékenység kialakulásáról
Érdekesség a laktózérzékenység kialakulásáról

Érdekes történet arról, hogy aki laktózérzékeny az normális, aki pedig laktózérzékenység tünetei nélkül képes tejet fogyasztani az "mutáns". A Föld...

,
ugrás az oldal tetejére