Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes fehérjekészítmények, laktózérzékenyeknek!

Nyomtatás Nyomtatás
laktózmentes fehérjekészítmények nem csak sportolóknak

laktózmentes fehérjekészítmény

Ha fehérjeturmixról hallunk, elsőként rögtön a sportolókkal kapcsolatos óriási izmok lebeghetnek a szemünk előtt. Pedig számos más oka is lehet, hogy valaki fehérjeporokból készült fehérjeitalokat is szeretne fogyasztani.
A legkönnyebb természetesen a magas biológiai értékű tejből elkészíteni ezeknek az alapját, de figyelnünk kell a laktózintoleranciára, főleg ha az cöliákiás – gluténérzékeny beteg esetében szövődményként jelent meg!

Ha valaki sportolni, vagy erősödni szeretne, ma már nem lehet akadálya annak, hogy laktózmentes fehérjekészítményekhez jusson, és használhassa azokat.

Sosem szabad elfelejteni, hogy a tejcukorérzékenység hasmenéses, puffadásos tünetei nem csak kellemetlenek, hanem tápanyag hiányos szövődményeket és pszichésen is megterhelő lehet a betegek számára!

Sport szempontjából:

A rendszeres sport a közérzetjavítás mellett, siker élményt is nyújt bárki számára, így ha időnként egy kis fehérje turmixot is beszeretne a sportoló építeni az étrendjébe, a szabadidő-, vagy akár élsportoló, nagyon fontos, hogy sporttáplálkozásban is jártas dietetikussal személyesen egyeztesse, hogy elkerülje a fokozott gázképződéssel, és a akár napi többszöri mosdó felkeresési procedúrával járó tüneteket.

A sportteljesítményt is erősen befolyásolja, hogy milyen pszichés állapotban vagyunk, így ha azért kell aggódni, hogy hová rohanhatunk toalettre egy verseny közepén, már hátránnyal indulunk!

Ma már számos sportolókra szakosodott szaküzlet tart laktózmentes fehérjeporokat, fehérjeturmixokhoz alapanyagokat.

Vannak növényi alapú, mégis teljesértékű tejmentes, gluténmentes fehérjekészítmények is.

A fehérjekészítményeket azonban nem csak sportoló használják.

Roborálás szempontjából is alkalmazhatóak:

 • testi betegség:
  • daganatos megbetegedések
  • hasmenéssel járó fertőzések, laktózérzékenység, cöliákia – gluténintolerancia
  • férgesség, stb…

vagy

 • pszichés betegség
  • anorexia
  • demencia
  • szenvedélybetegségek

okán leromlott egészségi állapotú, és a szükségesnél alacsonyabb súlyú betegek számára jól felszívódó, könnyen emészthető, magas biológiai fehérjetartalmú, speciális iható, vagy por alakú tápszerek is kaphatóak laktózmentes formában.

Ezek a funkcionális élelmiszerek, megfelelőek arra, hogy a betegek szervezete számára:

 • megfelelő táplálást
 • jó arányban összeállított tápanyagokban gazdag
 • rövid idő alatt elfogyasztható
 • magas energiatartalmú

étkezést tudjanak biztosítani, relatíve kevés ételben, akár folyadékformában.

Bár egyes cégek javasolják a betegeknek való tápszereket is a sportolóknak, ebben az esetben a „nem árt” kategóriába sorolhatjuk a sportolóknak javasolt betegeknek kifejlesztett tápszereket.

FIGYELEM:
A sportolókra specializálódott fehérjekészítmények, még ha laktózmentesek is, figyelembe véve a beteg laktózérzékenységét, nem alkalmasak gyógytápszerként felhasználásra!

Ön hallott már a teljesítmény fokozó sporttáplálkozásról?

A kemény edzések mellett a megfelelő személyre szabott étrenddel még nagyobb sikereket érhetnek el a sportolók, élsportolók.

Klima Anita és a Tihanyi András weboldala: www.teljesitmenyfokozo.hu

 Kapcsolódó bejegyzések:

Fehérjeporok-, turmixok tejfehérje allergiásoknak
Fehérjeporok-, turmixok tejfehérje allergiásoknak

Intenzív sportoláshoz szükség lehet fehérje készítmények fogyasztására is. A tejallergiások kénytelenek tejmentes fehérjeport választani. Milyen lehetőségek vannak? Milyen összetevőt kell...

Teljes értékű növényi fehérje? Igen ez az AbsoRice. (x)
Teljes értékű növényi fehérje? Igen ez az AbsoRice. (x)

Laktózérzékenyek tejfehérje allergiások, vegánok szeretni fogják az AbsoRice tisztán növényi fehérje készítményeit, amelyek még gluténmentesek is!

Sporttáplálkozás és laktózérzékenység
Sporttáplálkozás és laktózérzékenység

A sportolási tevékenység igen sokfajta lehet. Ha visszaemlékezünk egy tévében leadott hasfogó termék reklámra, ahol ejtőernyőzés előtt jelentkezett a hasmenés,...

Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 2. A cöliákia
Másodlagos tejcukor-érzékenység okai lehetnek 2. A cöliákia

A másodlagos tejcukor-érzékenység vagy szerzett laktóz-intolerancia jól kezelhető, a kiváltó ok megszüntetésével a szerzett laktózérzékenység is elmúlik. A gluténérzékenyeknél sajnos...

, ,
ugrás az oldal tetejére