Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes kakaókat ellenőrzött a NÉBIH

Nyomtatás Nyomtatás

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén.

tápanyag tartalom

tej, kakaós tej, kakaós ital

A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket:

 • 19 kakaós tejet
  Kakaós tej: legalább 70% tejet tartalmaz, savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítőt NEM tartalmazhat, a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó.
 • 20 kakaós italt
  Kakaós ital: 50-70% tejet tartalmaz, tartalmazhat savót, írót, illetve permeátumot is,a megnevezésben NEM szerepelhet a „tej” szó

vizsgált a hatóság.

Az eredmények megnyugtatóak, minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania.

„Elemeire bontották” a kakaós tejeket és italokat a NÉBIH munkatársai: valamennyi terméknél megvizsgálták például:

 • a zsír-,
 • az összes cukor-,
 • a fehérje-,
 • a tartósítószer-
 • a színezéktartalmat,
 • de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is.

Az eredmények megnyugtatóak, a minőségi és biztonsági paraméterek megfeleltek az előírásoknak.

A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, szerencsére ezeknél a termékeknél sem merült fel kifogás.

Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai. A gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek a szakemberek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben.

A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért a NÉBIH ellenőrizte a termékek kalcium-tartalmát is.
A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található.
Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen.
E téren több problémát is találtak a szakemberek. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot.
Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni.

A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen mintegy 500.000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül.

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket.

 • A kakaós tejek között a COOP (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%),
  A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle (ESL, 500ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.
  kakaós tejek tesztje
 • A kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen.
  kakaós italok tesztje

Forrás: NÉBIH Szupermenta blog:Kapcsolódó bejegyzések:

Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás

Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...

Laktózmentes vajak tesztje - a NÉBIH vajakat vizsgált
Laktózmentes vajak tesztje – a NÉBIH vajakat vizsgált

Vajakat ellenőrzött a NÉBIH, vajon melyik laktózmentes vaj volt a legkedveltebb? Mindegyik laktóztartalma megfelelő volt? Miért bukott meg az egyik...

Laktózmentes tejfölök tesztje
Laktózmentes tejfölök tesztje

Laktózmentes tejfölöket kóstoltak meg és pontozták őket érzékszervi tulajdonságuk alapján.

Megjelent az új tej- és laktózmentes terméklista
Megjelent az új tej- és laktózmentes terméklista

A 2015-ös laktózmentes terméklista más elérhető. A Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank megjelentette a 2015 év végéig érvényes listáit.

, , ,
ugrás az oldal tetejére