Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Jár-e laktózérzékeny gyermekem után a emelt összegű családi pótlék?

Röviddel ezelőtt már segítettek a laktózérzékenység kimutatásának genetikai módszerével kapcsolatban.
Ezúton szeretném megköszönni a gyors és pontos válaszukat. Akkor azt javasolták keressük fel a lakóhelyünkhöz legközelebb lévő magán laboratóriumot (jelen esetben Egerben találtam) és ott elvégzik a kért vizsgálatot.
Rögtön kaptunk időpontot, igaz a vizsgálat nem olcsó, de nem is a legdrágább és a mindkettőnknél elvégeztettük.
A mai napon érkezett meg az eredmény, mely mindkettőnké (CC) A laktázgén C_13,9kbT polimorfizmusának vizsgálata mindkét lókuszon C allélt mutatott ki.
Ezt nem értettem és felhívtam a labort ahol megmondták, hogy ez azt jelenti, hogy örökletes nálunk a tejcukor érzékenység.

A kérdésem a következő, hogy a kapott eredmény által jogosultak vagyunk emelt összegű családi pótlékra?
Mert sajnos ez nagyon költséges “betegség” a kisfiamnak

A másik kérdésem az lenne hogy bármikor és bárki elvégeztetheti az önrevíziós adóbevallást 5 évre visszamenőleg (persze ha van miből vissza igényelni) a cikkben említett módon?
És hogyan kell azt elindítani?

Kedves Kérdező!

Sajnos a jelenlegi szabályozás szerint a laktózintolerancia csak egy igen ritka típusa után jár az emelt összegű családi pótlék. Ez nevezetesen a veleszületett laktáz elégtelenség, amikor a csecsemő már az első szoptatás alkalmával is hevesen reagál az anyatejre és ezért kiszáradás és alultápláltság veszélye állna fent intenzív kórházi ellátás nélkül. Ez a betegség nem azonos az örökletes, örökletes laktózintoleranciával.
Tehát sajnos az emelt összegű családi pótlékra valószínűleg nem jogosultak, de ezt a lelet alapján a háziorvossal kellene megbeszélnie.

A személyi adókedvezményt viszont lehet érvényesíteni 5 évre visszamenőleg is – elévülési időn belül. Ehhez az szükséges, hogy a kapott leletekkel keresse fel a háziorvosát, aki kiállítja a szükséges igazolást a betegség kezdetéről. Mivel elsődleges laktózintoleranciáról van szó, a háziorvos születéstől fogja tudni a betegség kezdetét megállapítani, ezért 5 évre visszamenőleg Ön önrevízióval visszaigényelheti a korábban nem érvényesített adókedvezményt.

Bízunk benne, hogy sikerrel fog járni.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Talán minden laktózérzékeny gyerek után fog járni az emelt összegű családi pótlék?
Talán minden laktózérzékeny gyerek után fog járni az emelt összegű családi pótlék?

Bízzunk benne, hogy ismét emelt összegű családi pótlék jár újra laktózérzékenyeknek és nem csak a veleszületett laktáz hiánnyal diagnosztizáltaknak. Az...

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától...

, ,
ugrás az oldal tetejére