Puffadás? Mi lehet a megoldás?
NyomtatásÉbredés, megiszom egy pohár vizet, minden rendben.
Aztán éhes leszek, gyorsan behabzsolok egy tálka joghurtos, nyírfacukros müzlit.
Fogmosásra nincs idő, bekapok egy rágót.
Közben már hív a tesóm, hogy „na mi volt tegnap az ügyeletes szerelmemmel”, öltözködés közben gyorsan elhadarom az este lényegét.
Mire oda jutok, hogy begombolnám a nadrágomat, már érzem, hogy fel vagyok puffadva.
De, könyörgöm miért?
Az alap, hogy ezt a monológot férfi és nő is elmondhatta volna. De a felnőttek, akár 50% – a!
A puffadásnak, teltség érzetnek komoly betegségek, de egyszerű triviális okai is lehetnek!
Ismertebb betegségek, melyeknél a puffadás tünetként megjelenhet:
-
laktózérzékenység, laktóz-intolerancia, (tejcukor-érzékenység, tejcukor-intolerancia)
-
tejfehérje allergia
- gluténérzékenység (cöliákia), gabona-, gluténallergia, Duhring- betegség
- fruktóz felszívódási zavar – fruktóz malabszorpció
- irritábilis bélszindróma
- reflux betegség
- Cron – betegség
- epekövesség
- hasnyálmirigy betegségek, stb. …
Állapotok, melyeknél a puffadást mi idézzük elő,
úgy hogy felesleges mennyiségű levegőt juttatunk a gyomrunkba:
- rágózás,
- gyors beszéd, hadarás
- dohányzás
- nem megfelelően illeszkedő műfogsor
- nagyobb mennyiségű szénsavas ital fogyasztása
Ételek, melyek felelősek lehetnek a szokottnál erőteljesebb gáztermelődésért ami puffadást okoz,
ez egyébként bárkinél bármire lehet, egyéni érzékenységtől függően:
- káposztafélék, karfiol
- fás retek, fás karalábé
- száraz hüvelyesek: száraz bab-, lencse-, sárgaborsó
- egyeseknél az aprómagvas gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, eper)
- túlzásba vitt rostfogyasztás, sajnos egyes divatdiéták esetében a búzakorpa, és a túlzott zöldség-, gyümölcsfogyasztás is előidézheti
- túlzott gyümölcsfogyasztás miatt a gyümölcscukor, azaz a fruktóz is okozhat puffadásos állapotot
- cukoralkoholok: bár a cukornál valóban alacsonyabb az energia-, és szénhidráttartalmúk, nagyon óvatosak legyünk velük, mert ha napi 10-30 grammnál többet eszünk belőlük, akkor bizony a puffadás menetrendszerű lehet: xilit – nyírfacukor, szorbit, mannit, eritrit
- laktózintoleranciában a laktóztartalmú ételek (tej-, tejtermékek vagy laktózzal készült ételek)
- tejallergiában tejet tartalmazó ételek
- glutén probléma esetén a glutén tartalmú ételek
- fruktóz malabszorpció esetén a megengedettnél több fruktóz fogyasztása
Gyógyszerek melyek felelősek lehetnek a puffadás megjelenéséért:
- antibiotikumok, mert nemcsak a betegséget okozó mikrobákat, baktériumokat pusztítják el, hanem a bélrendszerünkben élő fontos „jó baktériumokat” is
- puffadást előidőző betegségeket okozó anyagok a gyógyszerekben (pl: tejfehérje, laktóz, glutén, fruktóz, stb…. adalékanyagként a gyógyszerben)
Hogy a hölgyek se maradjanak ki a „jóból”:
- a menstruáció előtti időszakot a puffadás, fokozott gázképződés is megnehezítheti,
- hormonterápián lévő hölgyek, a kismamák vagy éppen a nőgyógyászati betegségekben szenvedők is gyakrabban puffadhatnak, mely oka ha bizonyos hormonok magasabb arányban vannak jelen a szervezetben, akkor az a bélmozgások lelassulásához, a székletürítés gyakoriságának csökkenéséhez, ezen keresztül székrekedéshez, puffadáshoz és hasfájáshoz vezethet.
A puffadás leküzdésére van megoldás? Természetesen!
A fentiekből már biztosan világossá vált, hogy a puffadásnak számos oka lehet:
- táplálkozási hibák
- betegségek
- egyéb egyéni sajátosságok.
Tehát a megoldása is minden esetben a kiváltó tényezőtől függ!
- Első lépés, ne kísérletezgessünk! Fő irány a puffadás okának a kiderítése!
- Második lépés, ha diéta szükséges, akkor dietetikussal annak összeállítása, és betartása.
- Harmadik lépés, ha van alternatíva, annak megkeresése, pl: laktózérzékenység esetén a laktáz enzim pótlása!