Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

Nyomtatás Nyomtatás
Állj! Az öndiagnózis tévedhet! Végeztessen laktóz-intolerancia tesztet!

Állj! Az öndiagnózis tévedhet!

Biztos, hogy laktózérzékeny?

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével – állapították meg korábbi vizsgálatukban spanyol kutatók.

Sokan tévesen hiszik, hogy hasi panaszaikat laktózérzékenység okozza.

“Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza” – írták a barcelonai Vall d’Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon.
A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük “emlékszik” vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.

A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet.

Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik.
Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási  zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan- szinte azonnal – jelentkezik.

Öndiagnózis helyett végeztessen megbízható laktóz-intolerancia tesztet!

Fentiek kutatás is rámutat arra, hogy sokak öndiagnózisa helytelen, ezért fontos, hogy a laktózérzékenység jelei esetén forduljon háziorvosához, aki be tudja utalni Önt kivizsgálásra, de jelentkezhet is beutaló és sorbanállás nélkül laktóz-intolerancia teszt elvégzésére térítés ellenében. A laktózérzékenységi vizsgálatot végző magán szakrendeléseket térképünkön is megtalálhatja.

Azért is fontos tisztázni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket, hiszen más súlyosabb betegség is meghúzódhat a háttérben, amely hasonló tünetekkel jár. Például a gluténérzékenység is ilyen.

De hasonló tüneteket okoz a tejallergia is, amelyet sokszor és sokan összekevernek a tejcukor-érzékenységgel.

 , , , , ,
ugrás az oldal tetejére