Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Táplálékallergia vagy ételintolerancia? Mi a különbség?

Nyomtatás Nyomtatás
Ételintolerancia vagy táplálékallergia? Mi a különbség?

Allergia vagy intolerancia?

Azoknál az embereknél (csecsemők, gyermekek, felnőttek) akiknél bizonyos táplálékok (ételek, élelmiszerek, italok) fogyasztása után pár perc múlva, vagy több óra után, illetve hosszabb idő elteltével, ismétlődő, enyhébb, vagy erősebb kellemetlen tüneteket jelentkeznek, fontos megtudni, mi okozza a panaszokat.

Táplálékallergia – ételintolerancia

Nem minden esetben könnyű (pl. enyhe, ritkábban jelentkező, ismétlődő tünetek), elkülöníteni az ételallergiát, az ételintoleranciától. A tünetek alapján, ha gondolnak valamelyik betegségre, különböző vizsgálatok alapján megállapítható a megfelelő diagnózis. A táplálékallergia veszélyesebb az intoleranciánál, azonnali halált okozó reakció is létrejöhet extrém esetben.

Az ételallergia és a ételintolerancia közötti fő különbség

  • Ételallergia – kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van főszerepe
  • Ételintolerancia – az emésztőrendszer betegsége, az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül (legismertebb a laktózintolerancia)

Táplálékallergia (ételallergia)

Minden esetben az immunrendszernek van főszerepe. A táplálékok elfogyasztása után az immunrendszer kórosan válaszol.
Az ételek, élelmiszerek, vagy a bennük lévő összetevők a szervezetben kiszámíthatatlan hatást, tüneteket váltanak ki.
Az ételallergia során – egyébként az allergiára nem hajlamos embereknek ártalmatlan anyagokat – a szervezet „veszélyesnek” tekinti, ezért az immunrendszer valamelyik reakciótípusa kórosan fokozott mértékben aktiválódik az allergén hatására (adverz reakció).

A szervezet idegen anyagként kezeli a táplálék egyes alkotóelemeit, ellenanyagot kezd termelni az idegennek vélt anyag ellen. Megemelkedik a szervezetben az úgynevezett specifikus IgE ellenanyag szint.

Az enyhébb, súlyosabb tünetek az étel, ital elfogyasztása után azonnal jelentkezhetnek (IgE- mediált táplálékallergia), de megjelenhetnek 24 – 48 órával később is (nem IgE mediált táplálékallergia).

Anafilaxiás sokk

Előfordulhat hirtelen, rögtön az étkezés után jelentkező súlyos allergiás roham, az úgynevezett anafilaxiás sokk, ami nagyon veszélyes állapot, halálhoz is vezethet (pl. mogyoró allergia, stb.).
Leggyakoribb allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek: tej,tojás, szója, csirkehús, hal, búza (nem tévesztendő össze a gluténintoleranciával), dió, paradicsom, zeller, különböző gyümölcsök, kukorica, hüvelyesek.

Nem függ az elfogyasztott étel mennyiségtől, kisebb adag esetén is kialakul az allergiás reakció.
A panaszt okozó ételeket, élelmiszereket ki kell hagyni az étrendből.

Táplálékaverzió

Meg kell említeni ezt a lehetőséget is. A táplálék elutasítása pszichés okra vezethető vissza. Az egyén ételallergiásnak mondja magát (enyhébb, rendszeres tüneteket is produkál), de a diagnosztizálás nem igazolja a táplálékallergia meglétét.

Táplálékintolerancia (ételintolerancia)

Az ételintolerancia (krónikus élelmiszer-érzékenység) enzimhiányos betegség, nem az immunrendszer váltja ki. Például az egyik legismertebb intolerancia a laktózintolerancia enzim működési zavar, mely lehet örökletes eredetű, de kialakulhat első generációs betegségként is.

Az ételintoleranciák aktiválhatnak immunreakciókat de más mechanizmusok állnak a háttérben (immunmodulált intolerancia – érzékenység bizonyos ételekre, a szervezet IgG típusú ellenanyagot termel).

A táplálék elfogyasztásának hatására jelentkező tünetek hátterében az emésztőrendszer működési zavara (enzim hiány, vagy az enzim csökkent, vagy megszűnt aktivitása) áll. A táplálékintolerancia lehet átmeneti is, valamilyen alapbetegség kísérő tünete, ami az alapbetegség gyógyítása után elmúlik. A szervezet tünetek sokaságával jelzi a fennálló rendellenességet.

Nem okoz hirtelen életvesztést, gyengébb, vagy erősebb formában rendszeresen jelen lehetnek a tünetek, de sok esetben évekig, latens formában is fennállhat. Rövidebb, hosszabb idő (évek, évtizedek) után alakulhat ki súlyos tápanyaghiányos állapot.

Az ételintolerancia esetén az elfogyasztott étel mennyiségétől függ a tünetek jelentkezése és súlyossága.

Mit kell tudni a cöliákiáról, mint ételintolerancia

(autoimmun “bélbántalom”, elkülönítendő az eddig ismertetett ételintoleranciától)

Kripták hiperpláziája:

vékonybél biopszia vizsgálattal kimutatható bélnyálkahártya szerkezeti elváltozása és annak mértéke.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coeliakia
Genetikai alapon provokációra kialakuló autoimmun enteropathia, ami a vékonybél bolyhainak pusztulásával, a kripták hiperpláziájával, lymphocytás beszűrõdéssel jár. A provokáló ágens eliminációjára az autoimmun folyamat leáll és boholyregeneráció következik be.

Többféle ételintolerancia van, a cöliákiáról és a laktózérzékenységről bővebben itt olvasható:

Az ételallergia és ételintolerancia tünetei igen változatosak

Sok tünet fellelhető mindkét betegségben, fontos a differenciált diagnózis. Néhány fontosabb tünet

ételallergia leggyakoribb tünetei ételintolerancia leggyakoribb tünetei
Emésztőrendszeri tünetek:·         hasi görcsök·         hasmenés·         hányinger·         hányás

·         bélgázosság

·         puffadás

Bőrtünetek

·         csalánkiütés

·         bőrviszketés

Légzőszervi tünetek

·         orrfolyás,

·         orrdugulás

·         köhögés, nehézlégzés

Súlyosabb állapotban

·         asztma

Legsúlyosabb állapot

·         anafilaxiás sokk

Emésztőrendszeri tünetek·         puffadás, hasi görcsök·         bélgázosság·         hasmenés·         hányinger

·         hányás

·         csillogó fényű zsírszéklet

Nem emésztőszervi tünetek

·         sápadtság, gyengeség

·         gyors testsúlycsökkenés

·         bőrjelenség is lehetséges

·         híg vizes széklet

·         csontfájdalom, végtagzsibbadás

Súlyosabb állapotban

·         egész testre kiterjedő vizenyő

Nógrádi Katalin dietetikus (Laktózérzékeny.hu)

Az öndiagnózis helytelen!

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét is tapasztalja, amelyek 1-2 napon belül nem múlnak el, forduljon háziorvosához!

Ételintolerancia és táplálékallergia vizsgálatok

Kérheti háziorvosa beutalóját a gasztroenterológiára, ahol panaszok a szükséges vizsgálatokat elvégeztetheti. Amennyiben azonban sokat kellene várnia, nem akar sorban állni, magánúton – igaz térítés ellenében – is elvégeztetheti ezeket a vizsgálatokat:



Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása

A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat
Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat

A laktózintolerancia megállapításának bevett módszere a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgákat fájdalommentes, a kilégzett levegő H2 tartalmát elemzik. Hogy zajlik...

Keresztallergia - pl. tejallergia vs. marhaszőr
Keresztallergia – pl. tejallergia vs. marhaszőr

Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha szervezetünk a különböző allergiát kiváltó anyagokat, allergéneket (pl.: pollen, élelmiszer) azonosként ismer fel és ugyanolyan allergiás...

Tejfehérje allergia diagnosztizálása - tejallergia tesztek
Tejfehérje allergia diagnosztizálása – tejallergia tesztek

A tejfehérje allergia diagnosztizálása történhet vérvétel vagy bőrpróba útján, de a diagnózis felállításában nagy szerepe van a részletes kórelőzmények megismerésének...

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel
Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Többféle laktóz-intolerancia vizsgálat közül az egyik legkíméletesebb a szájnyálkahártya kenet vétellel vett minta alapján, genetikai módszerrel végzett laktózérzékenység vizsgálat....

Hidrogén kilégzési vagy vérszérum glükózszint teszt?
Hidrogén kilégzési vagy vérszérum glükózszint teszt?

Hidrogén kilégzési teszt azoknak van kitalálva, akik irtóznak a vérvételtől, félnek a tűszúrástól. Jó hír, hogy a laktózérzékenység megállapítható...

,
ugrás az oldal tetejére